Foto: Muzej Jugoslavije

U Muzeju 25. maj je u toku konzervacija "Galaksije" jednog od najvećih crteža nastalih u Jugoslaviji koji je umetnik Nejč Slapar specijalno izradio i poklonio Josipu Brozu 1976. godine.

„Galaksija“ je po formatu jedan od najvećih crteža nastalih u Jugoslaviji, dimenzija 2.17 x 10 metara, i direktna je reakcija na svetske umetničke trendove šezdesetih i sedamdesetih godina.

Foto: Muzej Jugoslavije

Rad predstavlja vrh Slaparovog konceptualizma, vezanog za optičku umetnost i geometrijsku apstrakciju, retke pojave u jugoslovenskoj umetnosti. Ovim delom umetnik je želeo da otvori dijalog između gledaoca i prirode (koju predstavlja slika) i svede vasionu (materiju) na nivo dvodimenzionalnosti, dodajući joj pritom nove optičke dimenzije i akcente.

Foto: Muzej Jugoslavije

Konzervacija crteža „Galaksija“ se radi za potrebe organizacije grupne izložbe slovenačkih umetnika sa radnim naslovom „Prošireni vid“ radi izlaganja u prostoru Galerije Cukrarna u Ljubljani.

Foto: Muzej Jugoslavije

Nejč Slapar (1945 – 2024) je bio slovenački slikar, grafičar, pisac i muzičar, više od 50 godina aktivan na likovnoj sceni. Odlike njegovog slikarskog rukopisa u svim područjima vizuelne umetnosti i u svim tehnikama su u redukciji nebitnih elemenata, čvrstoj kompozicijskoj gradnji i čistoći izraza. Za cilj je imao sintezu optičke umetnosti, konceptualizma, minimalizma, geometrijske apstrakcije i poezije sa težnjom stvaranja idealne slikarske celine koja postoji u njegovoj mašti.

Zbog specifičnog monumentalnog formata, konzervacija se obavlja u prostorijama Muzeja 25. maj, a tokom koje posetioci imaju priliku da je posete do 21. januara. Konzervatori koji su učestovovali na projektu su: Milan Milosavljević, Tanja Lošić, Sofija Vujić i Sunčica Vuletić.

Bonus video: Jesenja izložba ULUS-a 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar