Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Kada jednom kroz pola veka neki istoričar bude pravio bilans našeg vremena, teško da će moći da sagleda sav besmisao i hipokriziju u kojoj je živelo srpsko društvo u eri naprednjaka. Ipak, on će znati ono što mi danas ne znamo - kako će izgledati Srbija koja je decenijama bila država u pokušaju, i kojom su vladala četiri jahača apokalipse - laž, manipulacija, zločin i korupcija, piše Dragan Velikić u svojoj novoj knjizi eseja "Soko zove Lastu" koju je izdala "Laguna".

Dvostruki dobitnik Ninove nagrade piše, kako je to istakao Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a na večerašnjoj promociji, o stvarima koje su nam se dogodila proteklih pet godina ne dopuštajući da ih zaboravimo.

– Ima jedna reklama za keks koja poručuje „Ne dopušta vam da odrastete“, što se tiče Velikića rekao bih da njegove kolumne, kao i ova knjiga „ne dopušta da zaboravite“. Kada čitate kolumne koje je napisao još 2018. godine imate osećaj kao da ih je jutros napisao. Voleo bih da mogu da kažem da Velikić nije u pravu, voleo bih da se mnoge stvari u ovoj zemlji brže menjaju, ali to nije slučaj. Zato je važno da uz ove kolumne ne zaboravimo šta je za proteklih pet godina sve bilo – rekao je Ćulibrk.

Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Književnik Filip David istakao je da je autor ove knjige jedan od malobrojnih preostalih koje poštuje jer su mnogi otišli u pogrešnim smerovima.

– Velikić bez vulgarnosti, čisto ubada direktno u istinu. Znate, ako imate mišljenje o ovom vremenu u kojem živimo, vi stalno imate potrebu i nužno je da ističete – da ste protiv. U moru nerelevantnih vesti kojima smo okruženi, a koje se konstantno menjanju, Velikićeve kolumne, petominutni eseji, kako ih zovem, su retko mesto gde se može pročitati dosledna, iskrena i istinita misao. U njima se Dragan bavi manipulacijom, kriminalom i stidom. Stid osećamo svi zbog svega što se događa oko nas – rekao je Filip David dodajući:

Foto: Marija Mladjen/ATAImages

– U vremenu kada je opozicija nejasnih okvira i planova, kada vas vlast vodi u neizvesnost, najvažniji su pojedinci – poput Velikića i prisutnog Petričića. Petrićić karikaturom, a Dragan rečima razaraju i prave promenu za one koji žele da čuju!

Foto: Marija Mladjen/ATAImages

O knjizi “Soko zove Lastu” govorila je i Ivana Momčilović Odobašić, novinarka TV N1.

Foto: Marija Mladjen/ATAImages

– Slažem se sa Velikićem kada piše da istoričaru koji bude govorio o ovom trenutku u budućnosti niko neće verovati. Toliko je ludila, beskrupoloznosti, da je sve nezamislivo za poverovati. Velikić sumira svih pet godina od Lučana, kao amblema naše propasti, preko slučaja Savamale, Jovanjice… Ne dozvoljava da zaboravimo ijedan detalj. Mislim da su ove kolumne i ono što Velikić piše karantin za zdrave ljude koje će ih sačuvati od ludila u kojem se nalazimo – istakla je Odabašić.

Govoreći o svom radu, Velikić je priznao da su Aleksandar Vučić i njegova stranka u fokusu njegovih kolumni, ali da je to nešto što je neminovno kada se kritički odnosi prema trenutku u kojem živimo:

Foto: Marija Mladjen/ATAImages

– Nisam opsesivno vezan za predsednika i njegovu stranku. Često je opasan taj zagrljaj. Kada se odnosite kritički prema nečemu, toliko uđete doboko u tu vezu da ona postane pogrešna. Zato nastojim da imam distancu. Samo pratim i pišem o onome što se događa. Oduvek sam želeo da svojim tekstovima izazovem nerviranje kao što to Petričić čini karikaturama. Oko Vučića se sve vrti ali ja želim da ga demistifikujem jer sve usisava, obesmišljava, anulira…

Upitan da li dobija pretnje nakon napisanog, kao što je to slučaj sa Markom Vidojkovićem, odgovara da ne, jer nije toliko direktan.

Foto: Marija Mladjen/ATAImages

– Ono što vlada ovde je zapuštenost, zla je oduvek bilo, sada smo prozlili. Imamo sliku o sebi samima koja je neralna. Mi smo superiorniji samo u vicevima. Nemamo poštovanje ni prema sebi, a kamoli prema drugima – smatra Velikić.

Filip David je ocenio da idemo ka mračnom tunelu iz kojeg teško da možemo izaći:

– Ovaj Narodni pokret je čista pretnja fašizmom. Imam već dosta godina pa sebi mogu da kažem: “Izdrži još malo, nećeš još dugo”, al šta je sa mladima. U njima nema bunta i snage kao ranije. Ali, u ovim pojedincima kao što su prisutni Velikić i Petričić možda nešto podstaknu, ako ništa bar daju nadu.

Govoreći o smislu pisanja kolumni i stalnoj inspiraciji, Dragan Velikić ističe:

– Mi nismo imali period predaha. Jeste bio trenutak predaha 5. oktobar, ali taj period nije bio dovoljan da se očistimo, da prodišemo. Mi smo kontaminirani tim zlom. A onda smo na najgori način uronili u nešto još gore. Vučić je zaista gori od Miloševića koji je imao nekakvu politiku, a ovo je ludilo. On i vlada tako što sve obesmišljava i razara. Nije lako to sve izdržati, tu manipulaciju… Međutim, ne bih radio sve ovo da ne mislim da ima smisla. Ne bih mogao da živim normalno da nema tekstova ljudi koji misle.

U uvodnoj reči knjige „Soko zove Lastu“ Velikić piše:

Foto: Marija Mladjen/ATAImages

– … Što bi rekli montipajtonovci, nešto sasvim drugačije za kraj. Pablo Eskobar jeste bio umešan u narko-biznis, ali nije bio predsednik države.

****

Bonus video: Dragan Velikić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar