Foto: TikTok/avawillyums, TikTok/themichaelbarrymore, TikTok/keithafadi

Kada život imitira umetnost onlajn… TikTokeri pokrenuli su novi trend objavljivanja svoje svakodnevne životne rutine, ali u prepoznatljivom stilu čuvenog reditelja Vesa Andersona što je postalo pravi hit na ovoj popularnoj mreži.

Američki sineasta je poznat po svojoj neobičnoj estetici pastelnih boja, kao što se vidi u filmovima poput „Hotel Grand Budapest“ i „Francuska depeša“. TikTokeri su sada usvojili njegov jedinstveni pristup da bi pokazali svoje dnevne rutina na poslu, u kupovini, na ručku, putovanjima… Jedna od inicijatorki je Ava Vilijams koja kaže, a prenosi „BBC“, da je trend započela na kraju porodičnog odmora:

– Bila sam inspirisana da napravim video nakon što sam sinoć sa roditeljima gledala „Francusku depešu“ – rekla je 26-godišnja korisnica TikTok-a za „Njuzvik“. Vraćala se u Njujork posle vrlo kratke posete porodice i, kako je rekla, bila jako tužna što odlazi tako brzo.

– Nisam želela da završim svoje putovanje na tako tužnoj noti, pa sam se nadala da ću izvući maksimum iz situacije koja nije bila sasvim idealna – kazala je Vilijams.

Foto:Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Njen video, objavljen 8. aprila, sadržao je stil Andersonove kinematografije i pripovedanje, uključujući uglavnom fotografije, direktne snimke kamere i opise scena na ekranu, kao i njegovu prepoznatljivu upotrebu živahne muzike – numeru „Obituary“ koji je komponovao Aleksandar Despla. Video je imao više od 12 miliona pregleda i inspirisao je mnoge druge da slede njen primer objavljivanjem sličnih video snimaka sa detaljima o lokaciji, datumu i vremenu.

Video Kita Afadija na ručku u restoranu u centralnom Londonu, snimljen kroz objektiv nalik Andersonu, postao je takođe veoma viralan.

@keithafadi Replying to @adidas sorry @adidas ♬ Obituary – Alexandre Desplat

Valerija Šašenok, rođena u Ukrajini, koristila je isti format da skrene pažnju na razaranja izazvana ratom u njenoj zemlji.

– Inspirisana devojkom na TikToku koja je napravila video o svom putovanju vozom, odlučila sam da napravim nešto poput nje, ali o ratnim posledicama koje se dešavaju svakodnevno – napisala je ona.

@valerisssh Inspired by a girl in TikTok who made a video about her train trip and I decided to make something like she, but about war consequences that happens everyday. #ukraine ♬ Obituary – Alexandre Desplat

U Velikoj Britaniji, samo u proteklih sedam dana, bilo je devet miliona pretraga i 46.000 postova koristeći hešteg Vesa Andersona.

Trend, koji je Ava Vilijams nazvala „Bolje da se ne ponašaš kao da si u filmu Vesa Andersona“, sada je popularan širom sveta.

Kirsti Vok u emisiji „Newsnight“ na BBC, govoreći o aktuelnim događajima, pojavila se u skeču pod naslovom “The Life Journalistic” takođe u znaku Andersona, aludirajući na njegovu komičnu dramu “The Life Aquatic”.

Foto:Searchlight Pictures / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Bivši TV voditelj Majkl Berimor takođe se uključio u akciju, javljajući se u istom stilu iz zapadnog Londona “nemajući šta da radi” – drugim rečima, pripremajući šoljicu čaja pre nego što poseti perionicu veša i umetničku galeriju.

Iako se čini da se većina ljudi zabavlja praveći ove videe i skečeve, oštriji kritičari su bili ljuti smatrajući da su mnogi pogrešno shvatili Vesa Andersona.

@themichaelbarrymore I like this trend x Part 2 here: @Michael Barrymore #wesanderson #michaelbarrymore #fyp ♬ Obituary – Alexandre Desplat

Pojavili su se članci u kojima se savetuje autorima da koriste više zemljanih tonova i starinske odeće, na primer.

Tom Nikolson iz magazina “Eskvajer” primetio je da, iako bi nova popularna akcija „romantizovanja popodneva vašeg života u fantastičnu fantaziju, simpatičnu, besprekorno dizajniranu produkciju” mogla da bude lep način da se proširi vest o njegovom radu, oni uglavnom „uopšte ne liče na film Vesa Andersona“.

Ves Anderson Foto: Rossella Papetti / Avalon / Profimedia

– Boje nemaju tu živopisnu neobičnost, dok vas u isto vreme teraju da pomislite da bi moglo biti lepo da se kupatilo tako preuredi“, napisao je dodajući:

– Bilo da vam se sviđa Anderson ili ne, morate priznati da ume da napiše scenario i da njegovi likovi ne stoje samo tako i izgledaju umetnički jadno.

Na popularnu akciju nisu ostale imune ni javne ličnosti, kao ni sportski klubovi poput Mančester junajteda, koji su snimili video na njihovom nedavnom putovanju na Vembli. Na TikToku je postao popularan i video pevača Toma Grenana, kao i British Airways-a..

I dok Anderson, čiji će najnoviji film „Asteroid City“ premijerno biti prikazan na Filmskom festivalu u Kanu sledećeg meseca, još nije javno komentarisao ovu akciju, moramo priznati da je imitacija, ipak, najiskreniji oblik laskanja.

Bonus video: Milena Grujić – srpska rediteljka o holivudskom filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar