Banksy Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Još jedan, peti u nizu Benksijev mural "nikao" je u Londonu za samo četiri dana.

Najpoznatiji ulični umetnik na svetu potvrdio je na Instagram profilu da stoji iza novog umetničkog dela u engleskoj prestonici na kom su ponovo životinje. A na najnovijem Benksijevom muralu su dva pelikana tik iznad jednog londonskog bara, tačnije reklame za lokal Boners u severoistočnom delu grada.

Pelikani su dočarani u akciji kako pokušavaju ili su uspeli da „upecaju“ sebi hranu. Još jedan „životinjski“ mural u Londonu opet je pobudio ogromnu pažnju, a na društvenim mrežama mogli su se videti komentari tipa:

View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy)

– Vrednost “Bonners Fish Bara” se udesetostručila preko noći!

Gotovo svakoga dana ove nedelje misteriozni umetnik iz Bristola potpisao je diljem Londona umetničko delo s temom životinja. I dok je na Instagram profilu, kako to uobičajava, potvrdio da su murali njegovih „ruku delo“ nije ništa elaborirao. Samo fotografija murala, bez natpisa i bilo kakvog nagoveštaja o dubljem značenju, razgorela je spekulacije o značaju ove umetničkog serijala s životinjama.

Banksy Foto:Vuk Valcic/SOPA Images/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nemiri koje je nedavno izazvala desnica u Velikoj Britaniji bili su inspiracija najpoznatijem anonimnom umetniku, tvrde jedni, da kritikuje divljačko i haotično ponašanje kom smo svedoci i povuče paralelu između postupaka ljudi i divljih životinja u zoološkom vrtu. Bilo je i onih koji smatraju da je ovo Benksijev komentar na klimatske promene i poguban uticaj urbanizacije na životinje.

Banksy Foto:Jordan Pettitt / PA Images / Profimedia

Pre pelikana Benksi je u Pekamu, na vrhu zgrade naslikao vuka tačnije njegovu siluetu u satelitskoj anteni kako zavija. Međutim, samo nekoliko sati nakon što je otkriveno, ovo delo, odnosno antenu ukrale su dve maskirane osobe koje su se na krov popele merdevinama. Sam čin krađe neki su uspeli da ovekoveče i na fotografijama se vidi muškarac u crnoj dukserici, plavom donjem delu trenerke, s maskom i rukavicama, kako odnosi umetničko delo ispod ruke i beži.

Banksy Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Benksi je životinjsku sagu započeo 5. avgusta, kad je naslikao životinju nad provalijom, potom se preselio u Čelsi dočaravši dva slona, koji pokušavaju da se dodirnu surlama, a dan kasnije i tri majmuna u londonskom Brik Lejnu.

Bonus video: Prvi mural u Sremu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar