Foto:ETIENNE LAURENT / AFP / Profimedia; promo

Pet godina nakon što je Holivud i svet ostao šokiran optužbama na račun Harvija Vajnstina, film "She said", čija je premijera održana na Njujorškom filmskom festivalu, predstavlja borbu novinarki "Njujork tajmsa" koje su razotkrile skandalozno seksualno zlostavljanje jednog od najmoćnijih producenata.

Film se temelji na istoimenoj knjizi objavljenoj 2019. o istrazi „Njujork tajmsa“ o tvrdnjama o Vajnstinovim seksualnim prestupima u vreme dok je bio moćni producent u Holivudu. Keri Maligan i Zoe Kazan igraju Megan Tui i Džodi Kantor, koje su napisale knjigu i dobile Pulicera za svoje izveštavanje. Nakon što je priča razotkrivena, stotinjak žena iznelo je optužbe o producentovim seksualnim prestupima, a izveštavanje je pokrenulo pokret #MeToo.

Vajnstin, koji je negirao da je imao seksualne susrete bez pristanka, osuđen je u Njujorku u martu 2020. na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnih napada u koje su uključene dve žene. Nakon presude se žalio. Trenutno mu se sudi u Kaliforniji zbog dodatnih optužbi, podseća „AP“.

Kada je „Varajeti“ prvi put objavio vest o predstojećem izveštaju pomenutih novinarki, Vajnstin je tada prokomentarisao: „Priča zvuči tako dobro, želim da kupim prava za film.“ Umesto toga nastalo je ostvarenje „She said“ koje je konačno prikazano javnosti.

Foto:Universal Pictures

Najglasnije ovacije na premijeri bili su upućene glumici Ešli Džad čiji je zapis na snimku doveo do prvog izveštaja „Tajmsa“, a njena hrabrost ohrabrila je mnoge druge da progovore. U publici su bile i druge žene koje su ga kasnije prijavile. Džad u filmu igra samu sebe.

– Samo želim da se setim kada sam razgovarala sa svojom majkom o svemu ovome, ona je rekla: „Oh, dušo, idi i prijavi“ – rekla je Džad u razgovoru nakon filma, podsećajući da je njen otac bio sa njom nakon sastanka sa Vajnstinom 1996. u hotelu Beverli Hils.

– Kada sam sišla iz hotelske sobe, znao je da mi se nešto poražavajuće upravo dogodilo po izrazu mog lica. Bilo je veoma važno da je neko konačno želeo da sasluša i uradi nešto po tom pitanju. Film je bio sledeći korak – dodala je Džad.

To što je „She Said“ premijerno prikazan u Njujorku na festivalu koji je Vajnstin nekada posećivao, učinilo je to veče posebno dirljivim i važnim, istakao je Judžin Ernandez, izvršni direktor festivala.

Ovo ostvarenje je bilo i predmet Vajnstinovog trenutnog suđenja. Tokom ročišta, njegovi advokati su tražili da se suđenje odloži zbog premijere, tvrdeći da bi to moglo da utiče na porotnike. Sudija Višeg suda u Los Anđelesu Lisa Lenč odbila je zahtev. „Universal Pictures“ će pustiti „She said“ u bioskope 18. novembra.

– Broj ljudi koji su podelili informacije sa nama bio je relativno mali, a ipak je njihov uticaj bio tako veliki. Nadamo se da će ovaj film pomoći ljudima da se sete da ove lične priče zaista mogu da naprave ogromnu razliku – rekla je novinarka Džodi Kantor.

Foto: POOL / Getty images / Profimedia

Izveštavanje „Tajmsa“ o Vajnstinu, zajedno sa radom „Njujorkera“, bilo je katalizator ne samo za njegov dramatičan pad, već i za brzu ekspanziju #MeToo pokreta koju je započela aktivistkinja Tarana Burk i koja se proširila po Holivudu i mnogim drugim industrijama.

„She said“, prema kritici „Varajetija“ prati tradiciju istraživačkih novinarskih filmova poput „Svi predsednikovi ljudi“ i „Spotlight“, sa značajnom razlikom što su njeni protagonisti žene koje balansiraju svoj radni život 24/7 sa svojim porodicama. „Film se trudi da prikaže novinare kao vredne profesionalce, koji nisu toliko različiti od mladih, ambicioznih žena koje je Vajnstin lovio.“

Foto:Rich Gold / Alamy / Alamy / Profimedia

Zoi Kazan je govoreći o tome šta se promenilo u Holivudu u poslednjih pet godina koliko traje hajka na producenta i slične njemu, istakla da je veoma važno što sada na snimanju postoje koordinatori za intimnost za scene seksa i otvoreniji razgovor o rodnoj neravnoteži. Ali, rekla je, „preostalo je još mnogo promena koje moraju da se dogode“.

– Svako ko čita novinarske naslove od, recimo, početka maja, zna da još uvek živimo u opresivnom patrijarhatu – istakla je Kazan.

Džad je dodala da se, zahvaljujući sporazumima SAG-Aftra, audicije više ne dešavaju u hotelskim sobama, ali je takođe istakla da se nešto dublje promenilo u ženama.

– Mislim da je individualna transformacija koju smo doživele kao rezultat onoga što je Tarana započela i kao rezultat ovog izveštavanja, omogućila ženskoj svesti da se transformiše i da postavi granice i povrati autonomiju i kaže: „Ovo je stvar koju neću dozvoliti. Ovo je brdo na kome sam voljan da umrem“ – naglasila je glumica.

Rediteljka Marija Šrejder je na premijeri istakla da ova priča zaslužuje da bude viđena na velikom platnu jer Holivud ima dužnost da je ispriča zbog toga što se ne radi samo o pogrešnim postupcima jedne osobe, već o čitavom sistemu koji ga štiti.

Foto:Ana M. Wiggins / Avalon / Profimedia

Novinarke Tui i Kantor istakle su da je najvažnije bilo da se prikaže iskrenost i novinarstva i izvora.

– Mislim da je ovaj film ljubavno pismo za novinarstvo. Vodi vas u redakciju „Njujork Tajmsa“ i pokazuje sav izuzetno naporan rad koji je uložen u dobijanje ovakve priče – svi izazovi s kojima se suočavate, ali i koliko to može biti neverovatno isplativo – rekla je Megan Tui.

Tokom panel diskusije nakon projekcije jedna od glavnih glumica Keri Maligan je govorila o „zastrašujućoj perspektivi dok glumi nekoga stvarnog“.

– Bilo mi je veoma značajno da glumim prave heroje našeg društva, iako sam bila užasnuta sve vreme – i, iskreno, još uvek jesam – rekla je Maligan.

Foto:: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kazan je napomenula da film ilustruje kako „pojedinac može da napravi promenu kada ga podržavaju prave institucije“, ali je upozorila da je pokret #MeToo daleko od kraja.

– „She said“ izlazi na raskrsnici četiri glavna suđenja #MeToo pokreta koja uključuju Vajnstina, Kevina Spejsija, glumca Denija Mastersona i reditelja Pola Hagisa – sva se dešavaju ovog meseca u Los Anđelesu i Njujorku – rekla je glumica.

Kako piše kritičar „Varajetija„, dragoceno u ovom filmu je što je na kvalitetan način predstavljen sveobuhvatni, nedokučivi strah koji je vladao među žrtvama Harvija Vajnstina.

Film počinje 2016. godine, kada Tui (Keri Maligan), istraživačku novinarku „Tajmsa“, poziva nekoliko žena optužujući Donalda Trampa (tada predsedničkog kandidata) za seksualno zlostavljanje. Strah je već sveprisutan. Tramp, koji telefonira Tui da demantuje optužbe, bukti u svom besu, ali priča je objavljena.

Ne prolazi mnogo, kada Džodi Kantor (Zoi Kazan) počinje da dobija informacije o Vajnstinovom uzmenirujućem ponašanju. Ona razgovara telefonom sa Rouz Mekgoan, prvom glumicom koja ga je optužila javno.

Megan Tui i Džodi Kantor počinju da rade zajedno, a ono što otkrivaju, razgovarajući sa bivšim zaposlenima u „Miramaxu“, jeste da su žene tamo sistematski traumatizovane – prvo od Harvija, sa svojom linijom uznemiravajućih rituala (prisilne masaže i đakuzi kupke, skidanje i samozadovoljavanje i, u određenim slučajevima, čin silovanja), kao i onim što se dešava nakon toga – ako progovore, biće izbačene iz industrije. Harvi ima moć da to uradi telefonskim pozivom.

Mnoge su bili pod pritiskom da potpišu sporazume o tajnosti podataka, što znači da će biti tužene ako progovore. Kultura NDA postaje deo sistema ugnjetavanja, način da se kupi ćutanje zahtevajući da ove žene odstupe od svog glasa.

– Osećaj da Vajnštajn ima pravo na seksualno zlostavljanje sugeriše da je on čovek koji živi van zakona i da se stoga neće zaustaviti ni pred čim – naglašava kritičar „Varajetija“ u svojoj recenziji.

Foto:promo

U „She said“ nikada ne vidimo Vajnštajnovo lice, ali ga čujemo – telefonom i na jezivom stvarnom snimku koji je Ambra Gutijerez napravila tokom susreta sa Harvijem u hodniku hotela Peninsula.

– Mi ga vidimo s leđa, čoveka koji se nosi kao ogar. Strah, i borba protiv njega, ključna su tema filma. Taj strah – od napada, od nezaposlenosti, od sramote, od pustoši, od mračnih automobila koji vas prate u noći – film stavlja u epicentar kulture zlostavljanja – piše „Varajeti“ dodajući da ovo ostvarenje na precizan način predstavlja život novinara, njihovu borbu za informaciju, ali i svakodnevnu privatnu borbu u svojoj porodici.

Vidimo novinarke kod kuće, kako žongliraju sa poslom i muževima i decom, i osećamo njihovu duboku solidarnost sa ženama koje pokušavaju da navedu da razgovaraju. Njihovo izveštavanje povezuje bivše asistente, filmske zvezde (Mekgovan, Gvinet Paltrou i Ešli Džad), kao i finansijske rukovodioce koji su nadgledali isplate kako bi ućutkale Harvijeve žrtve. Vidimo novinarsko žongliranje kada moraju da urade sve kako bi izgradili osećaj kolektivne moći kod ovih žena tamo gde ga nije bilo. Korak po korak, novinarke pletu priču o zlokobnoj korporativnoj mreži sa Harvijem, toksičnim paukom u centru.

„Tokom gledanja filma „She said“ počinjete da shvatete njegov viši cilj, mada je manje epski od onoga što je saga o Vajnstinu postala: proročanstvo o tome kako je svet morao da se promeni“.

Bonus video: Gvinet Paltrou 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar