Vasilije Krestić, SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Od kada je počeo izborni proces, jedan sam od najžigosanijih članova Akademije, a jutros sam doživeo šok jer nisam mogao da izađem iz stana, rekao je istoričar Vasilije Krestić na Izbornoj skupštini u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, gde se danas održava izbor novog predsednka i dva potpredsednika i generalnog sekretara.

Kandidati za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti su akademici Svetislav Božić i Zoran Knežević, i jedan od njih dvojice biće, nakon osmogodišnjeg mandata Vladimira S. Kostića na čelu ove institucije, 23. po redu čelni čovek SANU od osnivanja 1841. godine.

Odlazeći predsednik Vladimir Kostić je otvorio skupštinu, a neposredno pre toga je istoričar Vasilije Krestić bio, kako je istakao, prinuđen da se oglasi „zbog situacije koja mu se dogodila pre nego što je uspeo da se domogne Akademije“:

SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Bio sam, od kad je počeo izborni proces, jedan od najžigosanijih članova Akademije. Optuživali su me da sam plaćenik, soroševac, nepatriota, hrvatski plaćenik. Jutros sam doživeo šok. Pokušao sam da izađem iz stana kako bih došao u Akademiju i nisam mogao da otvorim bravu, bila je blokirana. Papagajkama smo uspeli da se oslobodimo. Brava je bila puna lepila. Spasao me je šofer. Na šta je spala Akademija? Koga zastupaju ti koji me napadaju zbog želje da se tu nađu najbolji kandidati? Vodite računa šta radite da ne dopadne Akademija u ruke onih koji ne zaslužuju da je vode – naglasio je Krestić.

SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izvršni odbor će, kako je rekao Vladimir Kostić posle obraćanja Krestića, tražiti od policije da se podnese prijava i sprovede istraga.

Bonus video: Vladimir Kostić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar