Zoran Knežević i Svetislav Božić SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izbori za nove časnike Srpske akademije nauka i umetnosti počeli su ovoj instituciji oko 11 časova.

Akademici SANU iz svih osam odeljenja birali su danas novog predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, dva potpredsednika i generalnog sekretara.

Kandidati za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti su akademici Svetislav Božić i Zoran Knežević, i jedan od njih dvojice biće, nakon osmogodišnjeg mandata Vladimira S. Kostića na čelu ove institucije, 23. po redu čelni čovek SANU od osnivanja 1841. godine.

Vladimir Kostić, SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ispred SANU nekoliko ljudi držalo je parole na kojim je stajalo „Veleizdaja SANU, Soros-SANU, Kosovo, srce Srbije.“

Svečana sala ispinjena je akademicima. Prisutni su Ljubomir Simović, Matija Bećković, kandidati za predsednike i potpredsednike, kao i Mrđan Bajić, Slobodan Šijan, Milan Lojanica…

Ljubomir Simović, SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odlazeći predsednik Vladimir Kostić je otvorio skupštinu za izbor časnika SANU:

Vladimir Kostić, SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Izborna komisija je odredila kandidate. Na današnji dan Akademija broji 124 člana, 93 redovna i 31 dopisna. Prisustvuje danas 113, a potrebno je više od 60, te imamo kvorum za rad – rekao je Kostić, podsetivši da 3. aprila ističe mandat postojećem rukovodstvu.

Pored pretendenata na predsedničku funkciju, akademici biraju i nove potpredsednike. To su: Miodrag Mateljević s Odeljenja matematičkih nauka, Zoran Popović s Odeljenja tehničkih nauka, Miodrag Marković s Odeljenja istorijskih nauka, Slavenko Terzić s istog odeljenja.

SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Svetski poznati psihijatar Dušica Lečić Toševski i Nebojša Lalić s Odeljenja medicinskih nauka su kandidati za generalnog sekretara.

SANU izbori Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podeljeni su glasački listići, i to tako što je predsednica Izborne komisije Jasmina Grković Mejdžor prozivala akademike, najpre stalne, pa dopisne po azbučnom redu. Akademici su glasali i ubacivali svoje listiće u kutiju. Određena je pauza od sat vremena kako bi se omogućilo glasanje u miru i započet posao prebrojavanja glasova.

Očekuje se da će novo rukovodstvo SANU biti obnarodovano danas, iza 14 časova.

Bonus video: SANU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar