Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kandidati za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti su akademici Svetislav Božić i Zoran Knežević, saopšteno je danas na konferenciji članova SANU.

A ko će od ovih kandidata biti novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, 23. po redu od kad je ova institucija osnovana 1841. godine, saznaćemo 30. marta, za kada je zakazan izbor časnika SANU, kao i konstituisanje predsedništva.

Podsetimo, nakon što je prošlog novembra predsednik SANU od 2015. godine Vladimir S. Kostić najavio povlačenje s čelne funkcije jer je ocenio da je „vreme za druge“, otvorena je „trka“ za nove časnike ove institucije.

Svetislav Božić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tokom prošlog meseca sva odeljenja Srpske akademije nauka i umetnosti, njih osam (Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauku; Odeljenje hemijskih i bioloških nauka, pa tehničkih nauka, potom medicinskih, zatim Odeljenje jezika i književnosti, onda ono društvenih nauka, kao i istorijskih nauka i Odeljenje umetnosti ) imala su zadatak da dostavljaju svoje predloge za nove časnike SANU. Zaključni rok za dostavu predloga bio je 7. mart.

Zoran Knežević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon pristizanja svih predloga održana je sednica Izborne komisije, koja je sagledala sve prijave za predsednika, dva potpredsednika i časnike SANU. I dok se u proteklom periodu spekulisalo ko su sve pretendenti na visoke funkcije, i najčešće pominjana imena akademika Slavenka Terzića, Svetislava Božića i Dušana Kovačevića, danas je u Svečanoj sali SANU zvanično obnarodovano da su kandidati akademici Svetislav Božić i Zoran Knežević.

A ko će na kraju postati predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti znaće se pretposlednjeg dana marta.

Bonus video: SANU 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar