Foto: Promo/Lost Country

Projekcije filma "Lost Country" Vladimira Perišića biće održane u periodu od sedam dana u Srbiji i to u komercijalnom bioskopu uz prodaju ulaznica, kako nalažu pravila nominacije za najbolji film van engleskog govornog područja Američke akademije za filmsku umetnost - Oskar.

Perišićevo ostvaranje će biti prikazivano u periodu od 14. do 20. septembra u bioskopu Kvart u Kraljevu.

Premijera filma „Lost Country“ održana je krajem maja u okviru takmičarske selekcije Nedelja kritike ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu. Na najznačajnijem filmskom festivalu, na Kroazeti debitant Jovan Ginić, koju uz Jasnu Đuričić tumači glavnu ulogu, dobio je nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca. Na nedavno završenom 29. Sarajevo film festivalu, gde je „Lost Country“ imao regionalnu premijeru, Ginić je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca. Tada je za Nova.rs ovaj dojučerašnji sportista, kojem je ovo prva uloga na velikom platnu, kazao:

– Svaka nagrada mi puno znači, ali još uvek mislim da sam mlad da bih doneo odluku čime ću se baviti u životu. Ali svako priznanje koje dobijem, prvo ono u Kanu, a sada u Sarajevu mi mnogo znači i da mogu podelio bih ga na deset delova.

Ginić je i sinoć na zatvaranju 36. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival ovenčan specijalnim priznanjem žirija.

Jovan Ginić u filmu Foto: Promo/Lost Country

Film „Lost Country“ prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Film donosi priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen s činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

Reditelj, kojem je ovo prvi dugometražni film nakon ostvarenja „Ordinary People“ iz 2009, ovako je objasnio za naš sajt zašto je imao potrebu da se pozabavi tim prelomnim trenutkom za Srbiju od pre tridesetak godina:

– Jer je taj karnevalski duh studentskih protesta 1996/97 najsvetlija tačka u inače politički, ekonomski, istorijski, kriminološki i meterološki mračnim devedesetim godinama prošlog veka. To je bio trenutak kada su različite političke i istorijske meta narative, kojima nas okupiraju sve političke partije, zamenio duh karnevala – u smislu Bahtina: kao svet izokrenut naopačke. Mene je interesovalo kako ta karnevalska energija može da bude okidač da moj fiktivni junak revolucioniše samog sebe.

Takođe, želeo je, kako je rekao Perišić za Nova.rs, da napravi univerzalnu ljubavnu priču između majke i sina i postavi pitanje dvostruke lojalnosti – vernosti porodici i unutrašnjem moralnom imperativu.

Pored Ginića i Jasne Duričić, u filmu igraju i Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić.

Bonus video: Čuvari formule u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar