Dženi Erpenbek Foto: EPA-EFE/DAVID CLIFF

Nemačka autorka Dženi Erpenbek i prevodilac Mihael Hofman osvojili su Međunarodnu Bukerovu nagradu za roman "Kairos", priču o ljubavnoj vezi tokom poslednjih godina postojanja Istočne Nemačke.

Knjiga prati destruktivnu ljubavnu vezu između 19-godišnje studentkinje i oženjenog muškarca u 50-im godinama koji se upoznaju u autobusu u istočnom Berlinu 1986. godine. Njihov odnos postaje otelotvorenje „slomljenog idealizma“ Nemačke Demokratske Republike i konačnog „raspada čitavog političkog sistema“.

Roman je pobedio pet drugih finalista, izabranih od 149 prijavljenih romana za nagradu koja se dodeljuje za beletristiku iz celog sveta prevedenu na engleski i objavljenu u Velikoj Britaniji ili Irskoj.

Novčana nagrada od 50.000 funti (58.507 evra) podeljena je između autora i prevodioca, prenosi AP.

Međunarodna Bukerova nagrada se dodeljuje svake godine, kao i Bukerova nagrada za beletristiku na engleskom jeziku, koja će biti dodeljena na jesen.

Erpenbek (57) je rođena i odrasla u Istočnom Berlinu, glavnom gradu Istočne Nemačke dok ta zemlja nije nestala ujedinjenjem Nemačke 1990. godine. Hofman (66) je prvi muški prevodilac koji je osvojio Međunarodnu Bukerovu nagradu otkako je počela da se dodeljuje u sadašnjem obliku 2016. godine.

Bonus video: Filip Grujić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar