Foto: Promo

Izložba bosanskohercegovačke umetnice Renate Papište "Priče sa dna korita" biće otvorena sutra u 19 časova u Galeriji Centra za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti.

Izložba u galerijskom prostoru Centra za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti prilika je za novi pogled na umetnički rad Renate Papište, deset godina nakon site specific postavke „E. A.“, kojom se 2013. prvi put predstavila publici u Srbiji, u istoj galeriji. U seriji radova „Priče sa dna korita“, koji će biti predstavljeni publici u galeriji Centra za grafiku, naizgled je sve jednostavno. Svedenom estetikom uspešno savladava ekspresionističku narav. Rezultat je čist likovni rukopis, lišen preopterećenih celina, a radovi su izvedeni u umetničkom mediju grafike u kombinovanoj tehnici.

„Inspirisana pesničkim opusom spisateljice Vojke Smiljanić-Đikić, umetnica pronalazi odgovore u malim, nevažnim pojavama, koje nam, smenjujući se pomoću nekog nama nerazumljivog algoritma, ogorče ili oslade životni put. Opsednutost umetnice neprekidnim preklapanjem i čišćenjem matrica koje štampa podseća na stihove Đikićeve o navikama koje su postale deo iracionalnog, ličnog i uslovljenog reagovanja na instinktivne čulne doživljaje, koji pak vode ka pročišćenim rešenjima, smislenim i svrsishodnim. Želja za znanjem u neprekidnom nizu postignuća nije gonjena ambicijom, već potragom za slobodom. Umetnica na taj način sebi iznova omogućava i luksuz ličnog umetničkog izraza lišenog očekivanja zajednice i njihovih želja – i večnost u jednom trenutku i svet u zrnu peska. Možda se i Papištino posrnuće u imaginaciju može tumačiti upravo kao forma apsolutne slobode da se – debatuje sa morem“, zapisala je u katalogu Nataša Janković.

Foto: Promo

Renata Papišta rođena je 1981. godine u Sarajevu, gde je završila diplomske i postdiplomske studije na Akademiji likovnih umjetnosti, odsek grafika. Za umetnički izraz koristi različite medije: grafiku, fotografiju, crtež, site-specific formu, kao i umetničku knjigu. Dobitnica je više nagrada za grafiku i crtež, a učestvovala je na više od 120 grupnih i 24 samostalne izložbe. Od 2010. godine radi na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, gde je angažovana na predmetima koji proučavaju visoku, dubinsku, eksperimentalnu i digitalnu grafiku, papir, kao i odnos između grafike i drugih medija.

Foto: Promo

Izložba u Galeriji Centra za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti trajaće do 24. oktobra.

Bonus video: Priča o Urošu Prediću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar