FOTO: IFA Film / United Archives / Profimedia

Svi ga pamte po čuvenoj ulozi Perhana u kultnom filmu "Dom za vešanje".

Davor Dujmović još kao dečak je postao velika zvezda glumačke scene Jugoslavije. Glumio je jednim od najpoznatijih domaćih filmova: „Otac na službenom putu“, „Dom za vešanje“ i „Podzemlje“, kao i u serijama „Top lista nadrealista“ i „Složna braća“.

PROČITAJTE JOŠ

Glumac je poreklom iz Sarajeva, a uloga po kojoj je ostao prepoznatljiv dobio je sasvim slučajno. Naime, dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca koji je tada radio na pijaci Markale.

„Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao“, pričao je Davor.

U obližnji restoran, gde je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za film „Otac na službenom putu“, na šta je on pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je mladić savršen za ulogu.

Posle filma „Otac na službenom putu“ odlučio je da upiše filmsku akademiju, ali pošto nije uspeo da upiše iz prvog puta više nije ni pokušavao, ali je i bez diplome zvanično bio među pet najboljih glumaca u Evropi.

Sa nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u filmu Emira Kusturice, „Dom za vešanje“.

„Perhan je došao kao sudbina da dobijem glavnu ulogu posle filma ‘Otac na službenom putu’. Perhan je kult nečeg ciganskog i biće to još dvesta godina“, rekao je u jednom intervjuu.

Poredili su ga s Dastinom Hofmanom i činilo se da mu se smeši svetska karijera, ali slava je učinila svoje. Početkom devedesetih Davor se navukao na heroin, sa kojeg je pokušao je da se skine u nekoliko navrata, ali bezuspešno.

„Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo ‘ja sam mal’ pa sam radoznal’, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću“, govorio je svojevremeno.

Krajem maja 1999. godine Davor je izvršio samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Imao je samo 30 godina kada je sebi oduzeo život.

BONUS VIDEO: Top 5 jugoslovenskih filmova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare