Sofija Loren Foto: Tony Vaccaro / akg-images / Profimedia

Sofija Loren iza sebe ima karijeru dugu nekoliko decenija u kojoj je važila za jednu od najvećih zvezda klasične holivudske kinematografije.

Sofija Konstanca Briđida Vilani Šikolone, širom sveta poznata kao Sofija Loren, rođena je na današnji dan 20. septembra 1934. godine u Rimu.

PROČITAJTE JOŠ:

Glumačku karijeru zapoela je sa samo 16 godina, davne 1950. godine.

Takmičila se na Izboru za mis, a nakon toga upisala je časove glume i imala je nekoliko uloga u rodnoj Italiji, gde je napravila prve glumačke korake. Nekoliko godina nakon toga potpisala je ugovor sa „Paramountom“ 1956., kada je počela da gradi svetsku karijeru i stiče slavu. Zahvaljujući raskošnoj lepoti i specifičnim crtama lica kojima je stekla epitet zavodljive dame,  prvu deceniju svoje karijere glumila je uglavnom emancipovane žene izrazitog fizičkog senzibiliteta, zbog čega je postala jedna od najpoznatijih ikona tog vremena.

Sofija Loren Foto: Compagnia cinematografica Champi / Christophel Collection / Profimedia

Godinama posle toga nastavila je da niže uspehe i važila je za jednu od najatraktivijih žena.

Međutim, iako je važila za veliku zavodnicu Holivuda, njen privatni život obeležila je ljubav koja je trajala pola veka. Nakon mladalačke kratke afere koju je imala sa čuvenim Kerijem Grantom, tokom snimanja filma „Ponos i strasti“, koji je u to vreme bio oženje, Sofija se okrenula novoj ljubavi posle raskida veze.

Keri Grant i Sofija Loren Foto: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Njena ljubavna priča primer je romanse koja opstaje kroz vreme uprkos svim teškoćama.

Naime, Sofija Loren je upoznala ljubav svog života, Karla Pontija, još kada je imala 16 godina. U tom trenutku on je za nju bio samo producent, zainteresovan za njenu obuku – naučio ju je manirima, oslobodio je jakog italijanskog akcenta, naterao je da čita knjige o umetnosti i insistirao da nauči engleski.

Međutim, nakon strogo profesionalnog početka preovladao je snažan osećaj ljubavi. Karl Ponti bio je 22 godine stariji od filmske dive. Prva prepreka u njihovoj ljubavi bio je njegov brak – naime, producent bnije bio zvanično razveden od zakonite supruge sa kojom je dugo bio razdvojen u trenutku kada je počela ljubav sa mladom Sofijom. ponti je sa bivšom suprugom imao dvoje dece, a dodatna otežavajuća okolnost bila je ta što su rimski katolici u to vreme morali da dobiju dozvolu za razvod od Vatikana, koju, u ovom slučaju niko nije želeo da mu da.

Karlo Ponti i Sofija Loren Foto: WULF PFEIFFER / AFP / Profimedia

Par se ipak snašao da „preskoši Vatikan“, pa su otišli na put u Meksiko 1957. godine, gde se Ponti razveo od svoje žene i odmah oženio mladom glumicom. Iako je delovalo da su našli rešenje za srećan zajednički život, kada su se vratili u Italiju suočili su se sa novim problemima – njihov brak nije bio priznat kao legalan, zbog toga je Ponti optužen za bigamiju, a Loren za ilegalnu kohabitaciju.

Zbog ovih optužbi nisu smeli da se pojavljuju u javnosti zajedno, ali su ipak našli rešenje da njihova ljubav ne trpi pritiske društva. Par je napustio svoju rodnu zemlju i živeo u egzilu dugi niz godina dok su pokušavali da povrate pravdu u svoje ruke. Međutim, ti pokušaji su bili neuspešni, pa su se odselili u Francusku, gde su stekli francusko državljanstvo. U tome im je pomogla i bivša Pontijeva supruga, tako što je i sama promenila svoje državljanstvo u francusko, kako bi podnela zahtev za razvod.

Konačno, 1966. godine, Sofija i Karlo su se ponovo venčali, a njihov brak je ovog puta bio zakonit, priznat i zvaničan.

Sofija Loren Foto: ullstein bild / – / Profimedia

Kada su uspeli da reše problem vezan za brak i rešili da osnuju porodicu, popularna glumica godinama je vodila borbu za potomstvo. Nakon dva spontana pobačaja i mnogo hormonskih terapija Sofija je uspela da zatrudni u 34. godini.

Lekari su joj iz predostrožnosti naložili da ostane u krevetu dok ne iznese trudnoću i italijanska filmska diva je ove savete u potpunosti ispoštovala. Dok je poštovala doktorske savete vodila je povučeni način života u hotelskoj sobi u Ženevi, sve dok 29. decembra 1968. nije rodila njihovog prvog sina Karla Pontija mlađeg, a četiri godine kasnije, 6. januara 1973. rodila je i drugog dečaka Edoarda Pontija, piše Ona.

Karlo Ponti obeležio je ljubavni život holivudske zvezde, bio je njen muž, prijatelj, otac, producent i ljubavnik. Njih dvoje su opstali upkos svim teškoćama i svedočili kolika je snaga ljubavi. Ponto je preminuo 2007. godine usled zdravstvenih komplikacija na plućima. Te godine ovaj par trebalo je da proslavi zlatnu godišnjicu.

Sofija Loren Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Sofija Loren poslednji film snimila je 2014. godine, a nakon toga se povukla, te publika nema priliku da je često viđa u javnosti.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar