Tom Selek Foto: Jamie McCarthy / Getty images / Profimedia

Glumac Tom Selek rođen je 29. januara 1945. godine u Detroitu kao Tomas Vilijam Selek.

U mladosti se sa roditeljima, dva brata i sestrom seli u Kaliforniju, a još kao tinejdžer počeo je da zarađuje novac baveći se manekenkstvm.

PROČITAJTE JOŠ:

Imao je izuzetan talenat za košarku, te je zahvaljujući tome dobio stipendiju. Tu stipendiju iskoristio je da upiše Univerzitet Južne Kalifornije, a studirao je poslovnu administraciju.

Ipak, učitelj glume predložio mu je da počne glumačku karijeru, te upisuje glumačku školu. Napustio je fakultet kako bi zbog glumačke karijere, a u međuvremenu je radio kao maneken. Bio je tek nekoliko koraka do diplome kada je potpisao ugovor s filmskom kompanijom „20th Century Fox“, tako da fakultet nikada nije završio.

Ubrzo počinje da dobija uloge u brojnim filmskim i televizijskim ostvarenjima.

View this post on Instagram

A post shared by Max Warner (@mrmanmax01)

Preketnica u njegovom životu bila je 1980. godina, kada se, nakon osam godina braka, razveo od Žaklin Rej sa kojom ima sina.

Iste godine angažuju ga za ulogu privatnog detektiva Tomasa Magnuma u seriji „Magnum, P.I.“, za koju je kasnije dobio dve nagrade Emi i Zlatni globus. Ovu ulogu, koja mu je promenila život, Tom je dobio sa 35 godina, ali stvari nisu išle glatko na početku.

Naime, stigao je na Havaje spreman za snimanje, no ono je bilo odloženo na šest meseci zbog štrajka glumaca, piše Dnevnik.hr. Selleck je već unajmio stan i potpisao ugovor za njega, pa je radio kao majstor dok nije počelo snimanje kako bi finansijski izdržao to razdoblje. Upornost mu se isplatila, te je postao zvezda, ali i seks simbol, a njegovi zaštitni zak do danas su ostali brkovi.

Zanimljivo je da mu je nuđena i uloga Indijane Džounsa u filmu „Otimači izgubljenog kovčega“. Iako je želeo da prihvati, ugovorom je bio vezan za snimanje serije, te je Indijanu Džounsa odigrao Harison Ford.

View this post on Instagram

A post shared by Frederic Delannoy (@d_fred)

Selek se 1987. godine oženio Džili Mek, sa kojom je dobio ćerku Hanu.

Osim po brojnim ulogama u poznatim filmovima i serijama, Tom Selek poznat je i po svom političkom angažmanu. Zagovornik je prava na oružje, a zbog svojih stavova neretko je dolazio u sukobe sa levičarima.

Zapažene uloge ostvario je i u filmovima i serijama „Tri muškarca i beba“, „Prijatelji“, „Plave krvi“, „Las Vegas“, „Džesi Stoun“ i drugim.

Uprkos blistavoj karijeri, Selek nikada nije voleo preterano da se eksponira i u više navrata je isticao da voli da živi povučenim životom.

„Ja sam prilično privatna osoba. Uvek sam cenio ravnotežu između posla i vremena sa svojom porodicom. Uvek se radi o njima“, rekao je on za „People“ pre dve godine.

Ističe da, i kada snima, sve slobodno vreme koristi da bude sa suprugom i decom.

View this post on Instagram

A post shared by Telesette (@tele.sette)

„Moje veze i moj ranč me održavaju zdravim. Ranč je bio funkcionalna farma avokada sve dok biljke nije desetkovala suša, a sada je dom za preko 1500 autohtonih stabala. Radim vredan posao i obilazim ranč. Volim da gledam kako stvari rastu. To je moje povlačenje“, istakao je Selek.

Seriju „Magnum“ napustio je na vrhuncu slave 1988. godine kako bi se posvetio porodici i sa njima vodio mirniji život, jer je shvatio da bi slava mogla da ga uguši.

„Intelektualno znam šta znači biti javna ličnost, ali dok to ne proživite, nema načina da to razumete. Imao sam osećaj: ‘Mislim da nisam stvoren za ovo’. Napustio sam ‘Magnum’, ne zato što mi se nije dopao ili sam bio umoran od toga, bio sam umoran od svega. I želeo sam trodimenzionalni život jer ga nisam imao“, iskren je bio glumac.

Ipak, ističe da je ponosan na svoju karijeru, ali i porodicu koju je stvorio.

„Ponosan sam na svoj rad, još uvek volim ono što radim i imam svoju porodicu. Imao sam ogromnu sreću“, zaključio je Tom Selek, koji, iako živi odvojen od Holivuda, ipak nije odvojen od glume.

Poslednjih 13 godina Tom Selek osvaja publiku u seriji „Plava krv“ („Blue Bloods“), u kome igra zapovednika policije.

„Nisam ni sanjao da ću ikada učestvovati u seriji koja toliko dugo traje. Možda bi jedino s ‘Magnumom P. I.’ mogao doći do tog broja emitovanja. Mali je procenat serija koje se tako dugo zadržavaju na malim ekranima, a ‘Plava krv’ je potvrda nama glumcima da dobro radimo svoj posao, što publika ceni i nagrađuje. Ponosan sam na profesionalnost cele glumačke ekipe koja stoji iza ovog uspješnog dramskog hita“, rekao je Seleck za TV Insider.

Inače, glumac veliku pažnju privlači svojim mladolikim izgledom. Retko ko bi pogodio da je na pragu 80. godine života, pošto izgleda bar 20 godina mlađe, a još je zanimljivije što uopšte ne jede povrće.

Tom je veliki ljubitelj životinja i u jednom trenutku imao je pet pasa, piše Dnevnik.hr. Psa je imao i njegov lik u filmskom serijalu snimljenom prema knjizi o detektivu Džesiju Stounu. Iako jede meso, glumac nikada ne ubija životinje na svom ranču, a jednom prilikom je otkrio kako je dao na kremaciju kravu sa svog imanja – kako bi imao njen pepeo kraj sebe.

Selek je poznat i po odbojnosti prema tehnologiji. Naime, rekao je kako retko šalje SMS-ove i da nikada nije koristio e-mail, a nema ni društvene mreže.

BONUS VIDEO: Top 5 najboljih glumačkih frajera Jugoslavije