Kijanu Rivs Foto: Christopher Victorio/ImageSPACE / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kijanu Rivs je u Holivudu od sredine osamdesetih godina prošlog veka. Generacijama filmskih obožavatelja poznat je kao neko ko je uspeo da se nađe u najrazličitijim filmskim ostvarenjima, od neverovatnih dramskih scena u filmovima poput "River's Edge" iz 1986. godine, do akcionih trilera kao što su "Brzina" iz 1994. godine, "Matriks" iz 1999. godine i Džon Vik iz 2014. godine. Pored Nea iz kultnog Matrika, Kijanu je ostavio neizbrisiv trag i kao Teodor Ted Logan u franšizi "Bill & Ted".

Zbog mešovitog porekla i egzotičnog imena, nikada nije dobio američko državljanstvo

Interesantno je da iako holivudska zvezda A klase, Kijanu nikada nije dobio američko državljanstvo. Rođen je u Bejrutu u Libanu 1964. godine, a potom se preselio u Sidnej, a zatim u Njujork i na kraju u Toronto, nakon venčanja njegove majke Patricije sa njenim drugim mužem. Rođen kineskog, engleskog, irskog, havajskog i portugalskog porekla, Rivs je zadržao vezu sa kanadskim gradom u kojem je proveo najviše vremena kao dete, pre nego što je dobio zelenu kartu preko svog američkog očuha i otišao u SAD da započne glumačku karijeru. Do danas, i uprkos uspehu u Americi, Rivs je Kanađanin.

Rivsova majka je bila kostimograf, što je verovatno doprinelo njegovom interesovanju za umetnost, pogotovo za umetnost performansa. Za „US“ magazin je 1995. godine rekao da mu je napravila „najbolje kostime za Noć veštica“ — imao je kostim Drakule, Betmena, Rođaka Ita. Istakao je i da zbog toga što je njegova majka bila kostimograf, u kući su često umeli da ugoste poznate. Među njima i Alisa Kupera.

PROČITAJTE JOŠ

„On je dolazio da se druži sa nama dok je isprobavao neke kostime koje je pravila moja majka, bio je skroz normalan momak“, rekao je Rivs za pomenuti magazin.

Interesantno je i to da pre nego da je postao slavan glumac, Kijanu je dobio ulogu u reklami za Koka Kolu.

Tako se osamdesetih godina prošlog veka našao na TV-u kao biciklista u tada aktuelnoj reklami za ovo, i dalje jedno od najpopularnijih, pića na svetu. O svojoj ulozi u ovoj reklami pričao je tokom 2018. godine, i to kao gost kultnog američkog talk šoua „The Late Late Show“ sa Džejmsom Kordenom. Kijanu je tada ispričao da je „ispijao litre i litre koka kole“ jer se uživeo u ulogu, a da bi bio uverljiviji kao biciklista, čak je i izdepilirao svoje noge.

Njegovo poreklo, čini se, nije uticalo samo na to da ne dobijem američko državljanstvo. Na početku karijere, mnogi agenti nisu želeli da ga zastupaju baš zbog imena.

Kijanu Rivs
Kijanu Rivs Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Kada se Rivs preselio u Los Anđeles negde početkom 1980. godina, otkrio je da su neki agenti oklevali da ga pozovu na audiciju jer je njegovo ime bilo teško za izgovoriti i naizgled previše egzotično. Da bi se izborio sa ovom preprekom, Rivs je počeo da koristi imena „K.C. Reeves“, „Chuck Spadina“ i „Page Templeton III“ umesto toga. Kasnije je odustao od ove ideje, jer bi na audiciji svejedno rekao svoje pravo ime.

Pravi fanovi ovog holivudskog šmekera znaju i da njegove scene sa motorom u Matriksu nisu slučajnost. Rivs je prvi put naučio da vozi motocikl dok je snimao film u Nemačkoj, a kupio ga je za sebe čim se vratio u SAD. Njegov omiljeni motor je „Norton Commando“ iz 1973. godine. Takođe je bio suosnivač zastupništva motocikala, „Arch Motorcicle Compani“, u Kaliforniji.

Poslednjih godina, odustao je od ovog hobija. Tokom godina je zadobio niz ozbiljnih povreda dok ih je vozio. Izgubio je zube, slomio skočni zglob, a jednom mu je, kada je pao sa motora, pukla i slezina, između ostalih povreda – a bilo ih je baš, baš dosta.

Mediji su mu dali status filmske ikone ne samo zbog neverovatnog talenta i harizme, već i zbog toga što je sredinom svoje karijere dobrovoljno pristajao na to da mu se smanji honorar kako bi produkcija u svoje budžetske limite mogla da angažuje i druge velike zvezde, a zbog komercijalne uspešnosti filma.

Uprkos tome, Rivs je zaradio više nego dovoljno novca da udobno živi do kraja svog života, te je danas „težak“ više od 360 miliona dolara.

Rivsove filmske uloge koje su ga vinule u zvezde, ali i odvele u desetogodišnju izolaciju

Rivs je svojevremeno rekao da imati svoje „ja“ u Holivudu može puno da vas košta, i da zbog toga što je odbio ulogu uticajnom filmskom producentu, nije dobio ponudu za ulogu čitavih deset godina. Kako kaže, bio je u „filmskom zatvoru“.

Naime, posle uspeha filma „Brzina“ iz 1994. godine, gde je Rivs glumio policajca koji pokušava da spase živote ljudi zarobljenih u autobusu koji je montiran da eksplodira ako krene da vozi ispod pedeset kilometara na sat, studio je razumljivo bio željan nastavka. U vreme kada su mu pokazali scenario, Rivs je snimao akcioni film „Lančana reakcija“ iz 1996. godine i postajao je oprezan prema ulogama u kojima je „trčao i skakao“ bez ikakvog razloga. Odbio je „Brzinu 2“, a to je bio potez za koji je verovao da je doveo do decenije boravka u „filmskom zatvoru“, gde mu Foks Studio nije ponudio nikakvu drugu ulogu. Na kraju, nastavak je napravljen; Rivsa je zamenio Džejson Patrik, koji je glumio sa Sandrom Bulok u filmu „Brzina 2: Tempomat“ iz 1997. godine. Film nije naišao na dobar prijem kod kritičara i publike i izgleda da Rivs ne žali što mu je rekao ne. U vreme kada je to odbio, prisetio se kako je rekao direktoru Janu de Bontu: „Znate, čamci nisu tako brzi.“

U jednom od intervjua je takođe rekao, i dobro nasmejao svoje fanove, da je „greškom“ oženio Vinonu Rajder.

Dok su snimali Drakula iz 1992. godine, Rivs i Vinona Rajder — koji su igrali Džonatana i Minu Harker — pojavljuju se u sceni u kojoj se njihovi likovi venčavaju. Rajder je kasnije rekla da je reditelj Frensis Ford Kopola u sceni koristio pravog sveštenika i da su oba glumca rekla svoje zavete, što znači da bi mogli biti u braku. Kopola se složio sa ovom teorijom, iako nije poznato da li je sveštenik tokom snimanja koristio imena njihovih likova ili prava imena glumaca.

Njegova najpoznatija uloga, svakako, jeste uloga Nea u franšizi Matriks. Prva tri dela postigla su neverovatan komercijalni uspeh, a tokom prošle godine bioskopske sale širom sveta mogle su da uživaju i u četvrtom delu kultnog filma gde je Kijanu reprizirao svoju legendarnu rolu.

Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Manje poznata činjenica je i ta da je Rivs svojevremeno nastupao sa svojim bendom.

Poslednje decenije prošlog veka, odnosno devedesetih godina prošlog veka, bio je na neslavnoj turneji sa svojim bendom „Dogstar“, koji je svirao ono što je on jednom opisao kao „folk muzika“ ili „folk treš“. Kada su bili pozvani da sviraju Metalfest u Milvokiju, bend je bio potpuna suprotnost od svih ostalih izvođača koji su bili u lajnapu. Rivs se prisetio da je publika bacala pivo na njih i vikala da su loši izvođači.

„To me je jako nasmejalo. Bilo je fenomenalno“, rekao je on.

BONUS VIDEO: De Nirova životna priča: Kako je postao omiljeni filmski mafijaš

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar