The Matrix Resurrections
The Matrix Resurrections Foto:Tanjug/Warner Bros. Pictures via AP

Čekanje armije fanova sage o Matriksu konačno se završilo protekle nedelje objavljivanjem filma "Matrix Resurrections", četvrtog dela jedne od najuspešnijih filmskih franšiza poslednjih decenija. Međutim, s premijerom, 18 godina nakon prethodne, počela je i lavina loših kritika, razočaranja, ali i ponekih "dobroćudnih" i nostalgičnih pokušaja da se stane u odbranu režije Lane Vahovski.

Priča je smeštena 20 godina nakon navodne smrti Nea (Kijanu Rivs), kojeg sada zatičemo kao depresivnog Tomasa Andersona, tvorca video-igre „Matriks“. On živi svoj život „normalno“, konzumirajući svakodnevno plave pilule koje mu je prepisao psihijatar (Nil Petrik Haris). Tokom oporavka od „mentalnog sloma“, on doživljava vizije, a nakon susreta sa „neobično poznatom“ Tifani (Keri-En Mos), njegov svet počinje da se otvara… Ostaćemo na ovome da vam ne bismo previše otkrivali, ali ono što će uslediti, prema ocenama svetskih kritičara „nije ono što očekujete – ni približno!“

Navešćemo samo nekoliko recenzija koje se iz dana u dan umnožavaju i ne zna se koja je – gora!

Kritiku sa samo dve zvezdice, „Gardijan“ je naslovio kao „Matriks: Isušen od života holivudskom mašinom“, dok je u „Telegrafu“ osvanuo naslov „Samo dosadno ponavljanje“.

„The Matrix Resurrections“ Foto:Murray Close / Warner Bros. / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

– Ovo je loš nastavak koji ne nudi ubedljiv razlog za svoje postojanje osim da prikupi novac od fanova Matriksa, pokorno vezanih za omiljenu franšizu, i nema ništa što bi se približilo zadivljujućem „metku“ akcionih sekvenci koje su proslavile originalni film. S jedne strane, ovaj četvrti deo možemo opisati kao ljubavnu priču para srednjih godina, ali to ne može biti slučaj ovde. Takođe, možemo da pohvalimo povratak Keri-En Mos, kada bi ona davala bar dva posto sebe za ovaj projekat. Za kraj, tamo gde je Matriks u prethodnim delovima bio revolucionaran, ovde nije ni zagrebao, već je samo algoritam neoriginalnosti sa pokojom pričom koja je samo započeta – napisao je između ostalog kritičar Peter Bradshaw za „Gardijan“.

„Tajms“ ga je označio kao „zaista užasan nastavak“, dodajući da „Uskrsnuće Matriksa čak nema izgovor da se krije iza narativa. Bukvalno nema razloga da postoji.“

„Empire“ je istakao da je „malo ravan“ s obzirom na to koliko su prethodni filmovi bili revolucionarni, napisavši: „Ako se nadate da će „Resurrections“ ponovo promeniti igru, možda biste želeli da smanjite svoja očekivanja.“

The Matrix Resurrections
The Matrix Resurrections Foto:Tanjug/Warner Bros. Pictures via AP

– „Ništa ne teši anksioznost kao malo nostalgije“, kaže novi Morfeus (Jahja Abdul-Matin II) u „Resurrections“. I veselo je videti Rivsa i Mos ponovo zajedno. Romantično je i sentimentalno, a ponekad i dirljivo. Ali, takođe deluje pomalo površno, a ništa u filmu ne izgleda kao da će se dogoditi bilo kakva revolucija: nema toga za šta se možemo uhvatiti. U filmu ima nekoliko zanosnih ideja (jedna od njih je izuzetno morbidna), ali šteta je što, nakon što je postavio potpuno novi putokaz, „Resurrections“ zaboravlja kuda ide – napisao je Alex Godfrey za „Empire“.

U međuvremenu, IGN ga jednostavno opisuje kao „jako loš film“, a „IndieWire“ uz naslov „Hrabar holivudski nastavak ili jaka glavobolja“ daje kritiku koja se slaže sa prethodno navedenim, ali navodi i armiju fanova koja „Matriks: Uskrsnuća“ vidi kao „sjajan, uzbudljiv, potpuno drugačiji i inovativan“.

Kritičar CCN-a Brian Lowry svoju recenziju naslovio je „Matriks: Uskrsnuća uzima crvenu pilulu, ali više izgleda kao da je uzeo pilulu za spavanje“.

– Rediteljka Lana Vahovski je napravila film koji je u stvari samo vraćanje na staro, ponavljajući se, ali ne objašnjavajući zaista kako je do ovoga svega došlo. Iako je poslednji nastavak lošije prošao u odnosu na prethodna dva, greške iz četvrtog dela čine da zaboravimo na greške svih prethodnih – napisao je Lowry.

Fanovi na društvenim mrežama ističu jake emocije koje izazivaju priča i omiljeni, stvarno i dalje dobri Kijano i Keri-En,  no, ipak je mnogo veći broj onih koji su veoma gnevni.

Navedimo i one kritičare koji su zaista pohvalili film.

The Matrix Resurrections
The Matrix Resurrections Foto:Tanjug/Warner Bros. Pictures via AP

– „The Matrix Resurrections“ je neočekivano oduševljenje. To je nastavak koji je samouveren i složen, prepun novih ideja, dizajna i stvorenja, nespreman da jednostavno „odvrne“ ono što je bilo pre. Kao da je „Gremlini 2“ imao budžet od 150 miliona dolara i mnogo kung fua. Kakva vožnja – naveo je Dru Tejlor iz časopisa „The Wrap“.

– Postojao je trenutak usred filma „The Matrix Resurrections“ kada sam nakratko pomislila da je to najbolji film ikada snimljen, i, kao, nisam se uverila da nije? Obožavam ga. Dosta ljudi će ga mrzeti. Moja omiljena vrsta filma – napisala je kritičarka „Vox“-a Emili Van Der Verf.

– Kijanu Rivs igra jedan od svojih najboljih izvođenja u filmu „The Matrix Resurrections“. On i Keri-En Mos i dalje imaju tu magičnu hemiju, noseći predivan, dinamičan film koji je grub u zakrpama – navodi filmski kritčar Robert Danijels.

– The Matrix Resurrections“ je potpuna eksplozija. Čudan, romantičan i dosledno smešan. Nekako mi se dopalo – navodi Kris Evanđelista iz „Slashfilma“.

„Matriks: Uskrsnuća“ na IMDB trenutno ima ocenu 5.9, a pošto je film stigao pre nekoliko dana i u domaće bioskope, ostavljamo vam da presudite sami.

Bonus video: Premijera Spilbergove verzije „West Side Story“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare