Danijela Štajnfeld i Bojana Novaković podržale „ustanak“

Showbiz 10. apr. 202111:05 > 11:30
Podeli:
Danijela Štahfeld i Bojana Novaković Foto:printscreen/instagram./bojnovak

Zbog najave kompanije Rio Tinto da će u okolini Loznice početi izgradnju podzemnog rudnika za eksploataciju minerala jadarit, iz kog se dobija litijum za proizvodnju baterija za električne automobile, meštani iz doline reke Jadar negoduju mesecima. Okupljeni su najavili da će peticiju “Rio Tinto - Marš sa Drine” predati kabinetu predsednice Vlade, zbog toga što nikog od zaposlenih nisu zatekli u kompaniji. Najavili su i protest koji su podržale glumice Danijela Štajnfeld i Bojana Novaković.

„Dolina Jadra nije za prodaju“, započela je Bojana Novaković na Instagramu, objavivši fotografiju sa Danijelom Štajnfeld.

„Proveli smo dan vozeći se istočnom obalom SAD-a sa neverovatnim ženama iz celog sveta, uveravajući se da smo pronašli sve skriveno blago koje su predstavništva Rio Tinta ili advokata Rio Tinta. I advokati njihovih partnera i investitora. Bio je to sastanak akcionara i želeli smo da glasno i jasno pošaljemo poruku – INVESTIRANJE U RIO NIJE VREDNO – to nije samo ekološki i politički rizik već i finansijski … danas smo bili solidarni sa ljudima doline Jadar koji ne žele kompaniju da prodaju zemljišta. Crveni karton za Rio Tinto“, napisala je Bojana Novaković u nastavku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bojana Novakovic (@bojnovak)

Ekološki ustanak – protest

Protest pod sloganom “Ekološki ustanak” zakazan je u 13 sati ispred Skupštine Srbije. U organizaciji skupa učestvuju brojni ekološki, građanski pokreti. Očekuje se i dolazak aktivista iz cele Srbije, ali i regiona. Organizatori upućuju apel da se poštuju epidemiološke mere.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Jovanović Ćuta, za naš portal naveo je i glavne zahteve ovog protesta. Obuhvaćeno je sve – od mini hidroelektrana, preko očuvanja Košutnjaka i Makiša, do projekta Rio Tinto.

„Tražimo brisanje svih malih hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije. Novim Prostornim planom i novim Zakonom o energenici, koji je pred usvajanjem i najavljuje ga resorna ministraka Zorana Mihajlović, predviđeno je brisanje malih hidroelektrana iz zaštićenih područja. Nema zaštićenih i nezaštićenih područja, nema zaštićenih i nezaštićenih reka”, jasan je i konkretan Ćuta.

Podršku “Ekološkom ustanku” najavili su i frilenseri iz Udruženja radnika na internetu, koji već danima “kampuju” ispred Skupštine, tražeći pravedno, a ne retraktive oporezivanje.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar