Amerika, zima, sneg, snežna oluja
Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Najmanje 27 ljudi je stradalo u velikoj zimskoj oluji koja je pogodila SAD i Kanadi, više od milion Amerikanaca i Kanađana provodi Božić bez struje, a oluja nastavlja da se obrušava na Severnu Ameriku.

Smrtni slučajevi su zabeleženi u Oklahomi, Kentakiju, Misuriju, Tenesiju, Viskonsinu, Kanzasu, Nebraski, Ohaju, Njujorku, Koloradu i Mičigenu. Loše vremenske prilike izazivaju velike teškoće prilikom putovanja širom Sjedinjenih Američkih Država.

Metereolozi su upozorili da će niske temperature opasne po život i opasna hladnoća od vetra stvoriti potencijalnu opasnost za putnike koji se zaglave u saobraćaju.

Foto: TANJUG/Nick Wagner/The Kansas City Star via AP/Arlyn McAdorey/The Canadian Press via AP/Karen Ducey/The Seattle Times via AP/Kevin Clark/The Seattle Times via AP

Nacionalna metereološka služba saopštila je da će se zimska oluja, koja je primorala na otkazivanje hiljada letova i dovela do više smrtnih slučajeva, nastaviti i na Božić, ali će biti smanjena po jačini.

„Ciklon bombe“, kada atmosferski pritisak opadne, doneo je sneg, jak vetar i niske temperature.

Foto: Twitter/ @MementoMori_JMJ/via REUTERS

Zapadna američka država Montana je najteže pogođena hladnoćom, sa temperaturom od -45 stepeni Celzijusovih. U gradu Bafalo, u državi Njujork, Nacionalna meteorološka služba prijavila je vidljivost „nula milja“.

Na severozapadu Pacifika, neki stanovnici klizali su po zaleđenim ulicama u Sijetlu i Portlandu. Poplave su zabeležene u severoistočnom američkom regionu Nove Engleske. Čak i južne države Florida i Džordžija dobijaju upozorenja o hladnom vremenu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Jedini region koji je uglavnom pošteđen hladnog vremena je Kalifornija. U Kanadi, provincije Ontario i Kvebek podnele su najveći teret arktičke zimske oluje.

Veći deo ostatka zemlje, od Britanske Kolumbije do Njufaundlenda, bio je pod upozorenjima o ekstremnoj hladnoći i zimskoj oluji.

Određeni broj smrtnih slučajeva povezanih sa olujom uključivao je saobraćajne nesreće, uključujući lančani sudar 50 automobila u Ohaju, u kojem su poginula četiri vozača.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar