Foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Banjalučanka je ostala bez 13.700 evra, jer je verovala "udvaraču" sa interneta, za kojeg se ispostavilo da je - lažni profil.

Žena iz Pule na dejting sajtu upoznala “turskog glumca”, koji ne postoji, i na više računa mu uplatila ukupno 10.000 evra.

Ovo su samo neki primeri prevara na koje nasedaju naivni muškarci i žene, koji preko interneta traže srodnu dušu. Čak i ako to ne traže, “udvarači” se sami nude.

Foto: Donatella Loi / Alamy / Alamy / Profimedia

– Na društvenoj mreži na kojoj imam profil svakog jutra me dočeka nekoliko zahteva za prijateljstvo, koje šalju “penzionisani oficiri Armije SAD” ili naočiti “bankari i investitori” u najboljim godinama. Naravno, te zahteve ne prihvatam, jer mi je jasno o čemu se radi – kaže jedna Banjalučanka.

Ona navodi da je nekoliko puta, iz čiste radoznalosti, poslane slike “udvarača” provukla kroz internetski alat za proveru fotografija, i očekivano, ispostavilo se da se slika i ime “ne poklapaju”.

– Iz nekog razloga ovi prevaranti su procenili da ja znam engleski, da imam novaca i da tražim partnera, a ništa od toga nije tačno – kaže u šali ova Banjalučanka, prenosi Srpskainfo.

mladi i deca
Foto: insta_photos / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako se zaštititi

Pravnik Igor Panić (24) nudi i konkretne savete za zaštitu ličnih podataka, ali i novca na računima, koje treba da imaju na umu oni koji srodnu dušu traže na dejting sajtovima.

– Lokacijske usluge treba podesiti samo na privremeno korištenje lokacije, umesto stalnog pristupa lokaciji. Ne treba povezivati svoje naloge na društvenim mrežama sa nalozima na dejting sajtovima – savetuje Panić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Takođe, dodaje on, ne treba otkrivati trivijalne podatke o sebi, poput hobija, niti podatke o zdravstvenom stanju, jer su to teme o kojima sa potencijalnim partnerom treba razgovarati u četiri oka, ako dođe do susreta uživo.

– Nipošto ne treba unositi podatke sa platne kartice, čak ni “free trial” za premijum verziju. Naovaj način može doći do zloupotrebe vaše kartice, čak i ako je “free trial” prekinut na vreme – upozorava Igor Panić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar