Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia, Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia Similar, Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs, Shutterstock

Nakon što su Sjedinjene Američke Države i NATO savez saopštili da su eksplozije u Poljskoj, koje su odnele živote dvoje ljudi, rezultat delovanja ukrajinskog sistema protivvazdušne odbrane i slučajna greška za koju Ukrajina nije kriva, pred članicama Severoatlantske alijanse sada su četiri opcije.

Dve rakete pale su u utorak uveče na grad Przevodov koji se nalazi na samoj granici Poljske i Ukrajine. Ova vest je duboko uznemirila svetsku javnost, ali i zvaničnike, koji su isprva okrivili Rusiju.

U trenucima kada se mislilo da je Rusija napala Poljsku – članicu NATO saveza, bilo je reči i o aktivaciji čuvenog Člana 5, koji se koristi u slučaju nuklearne pretnje i podrazumeva zajedničku vojnu akciju svih članica Alijanse.

Međutim, tenzije je spustio američki predsednik Džozef Bajden, koji je rekao da ne može sa sigurnošću da potvrdi da je reč o ruskim raketama i da bi najbolje bilo sačekati kraj istrage.

Poljska projektil
Poljska projektil

Ove navode sutradan je potvrdio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je na konferenciji za medije rekao da su rakete stigle iz Ukrajine, ali da krivica nije na toj zemlji.

Iako Član 5 gotovo izvesno neće biti aktiviran, postoje još četiri opcije koje članice Alijanse mogu da iskoriste u narednom periodu.

Zatvaranje neba nad Ukrajinom

Od samog početka rata 24. februara ove godine, jedan od prvih zahteva Ukrajine bio je da članice NATO zatvore nebo nad tom zemljom, kako bi se sprečili raketni napadi od strane Rusije.

Ova opcija je tada stavljena na čekanje, jer su zvaničnici Alijanse smatrali da je u pitanju drastičan korak koji će doneti više nevolje nego koristi.

Foto: Printscreen Twitter/RepublikaTV

Žestoki napadi na ukrajinske gradove su se tokom narednih meseci nastavili, veći deo infrastrukture zemlje je uništen, a ovaj zahtev Ukrajine i dalje nije ispunjen.

Sada, kada je i teritorija Evrope i NATO ugrožena zbog „prelivanja“ ratnih dejstava, moguće je da će NATO ipak na vanrednim sastancima razmotriti ovu opciju, kako bi zaštitio svoje članice.

Pojačana isporuka oružja Ukrajini

Istovremeno, Ukrajina je zatražila od zapadnih partnera da pojačaju isporuku oružja, kako bi efektnije mogla da se izbori sa ruskim napadima.

Izuzev Amerike, u prethodnom periodu, ostale članice NATO primetno su smanjile isporuku oružja Ukrajini.

Foto: HENNY RAY ABRAMS / AFP / Profimedia, Ukraine Presidency/Ukrainian Pre / Zuma Press / Profimedia, EPA-EFE/Ken Cedeno / POOL, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

Uz pomoć PVO sistema sa zapada, Ukrajina je uspela da odbije raketne napade Rusije. Jučerašnja dešavanja u Poljskoj mogu da pomognu Ukrajini da ubedi zapadne partnere kako je to neophodan korak i pored količine novca koju je potrebno izdvojiti, može doneti korist i za članice NATO.

Dodatne sankcije Rusiji

Jedan od koraka o kojima NATO može da razmišlja jeste i uvođenje dodatnih sankcija Rusiji, kako bi makar u jednom delu napadi na Ukrajinu bili smanjeni.

Osam paketa sankcija koje su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države do sad uvele Rusiji nisu imale očekivani efekat.

Ekonomija Ruske Federacije jeste preživela udarac, ali ne dovoljan da bi naterala Vladimira Putina da obustavi ratna dejstva.

POGLEDAJTE JOŠ:

U slučaju pretnje po evropsku i NATO teritoriju, članice će možda razmišljati o radikalnijim sankcijama.

Povećanje borbene gotovosti članica Alijanse

Ovaj korak praktično je već preduzet od strane nekih zemalja, pre svega Poljske. Tamošnje vlasti odlučile su se na ovaj korak neposredno nakon eksplozije na graničnom području.

Slična situacija je sa Litvanijom, koja je već neko vreme u pripravnosti zbog ruske enklave Kalinjingrad, a od napada strahuje i Finska.

Nordijske zemlje već su pojačale borbenu gotovost, a neke i poslale vojsku na granice sa Rusijom.

BONUS VIDEO Oblast u Poljskoj pogođena raketom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare