Foto: EPA-EFE/ACHMAD IBRAHIM / POOL, American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia, Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia,

Svetom je zavladala panika nakon što su dve rakete juče pale na teritoriju Poljske, pri čemu je dvoje ljudi poginulo. Prve informacije ukazivale su da su one stigle iz Rusije, što je upalilo alarm u Evropi jer znači samo jedno - Rusija je napala NATO teritoriju! Međutim, očekivano ili ne, Amerika je od starta bila oprezna. Sada je upravo od strane Sjedinjenih Država stiglo objašnjenje o eksploziji - rakete su rezultat aktiviranja ukrajiske protivvazdušne odbrane i stigle su sa teritorije Ukrajine. Imajući u vidu da su se nedavno pojavile informacije da Amerika pokušava da nagovori Ukrajinu da pristane na pregovore sa Rusijom, ovaj potez može biti samo jedan korak ka tom cilju.

Kao bomba je juče odjeknula vest da su dve rakete ugrozile teritoriju Poljske i ubile dvoje ljudi. One su pale na grad Przevodov koji se nalazi na samoj granici Poljske i Ukrajine.

Objašnjenje koje se samo nametalo je da su one stigle iz Rusije, verovatno da je reč o zalutalim projektilima koji su lansirani na Ukrajinu.

Vlasti Poljske odmah su zakazale hitan sastanak Saveta za bezbednost, a čitava Evropa i članice NATO saveza su se uključile u istragu.

Poljska projektil
Poljska projektil

Sve izjave svetskih zvaničnika sinoć ukazivale su na to da su u pitanju zalutale ruske rakete, ali je Kremlj to odmah demantovao, navodeći da se radi o provokaciji koja za cilj ima eskalaciju sukoba i diskreditovanje Moskve.

Međutim, jedini koji je odmah bio oprezan kada je reč o davanju izjava je američki predsednik Džozef Bajden.

On je istakao da ne može da potvrdi da su ruske rakete pale na Poljsku i da je potrebno sačekati rezultate istrage.

poljska rakete rusija ukrajina
Foto: Printscreen/Twitter Piotr Olejarz

Jutro nakon eksplozije, iz Amerike je stigao još jedan šamar za Ukrajinu.

Novinska agencija AP objavila je izjave tri američka zvaničnika koji su rekli da preliminarna procena sugeriše da su projektile ispalile ukrajinske snage gađajući nadolazeću rusku raketu.

Ove tvrdnje šokirale su svet, a ukrajinska strana navela je da će se suzdržati od komentara dok Poljska ne objavi rezultate istrage.

Pregovori na pomolu?

Američki Volstrit žurnal je nedavno objavio kako se između Vašingtona i Moskve već duže vreme vode tajni razgovori koji bi trebalo da dovedu do ukrajinsko-ruskih pregovora.

Foto:profimedia.rs

Ssavetnik američkog predsednika Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovara o tome s Putinovim pomoćnikom za međunarodne odnose Jurijem Ušakovom i sekretarom ruskog Saveta bezbednosti (kojeg predvodi Putin) Nikolajem Patruševim.

Cilj toga je da se, piše list, spreči moguće rusko korišćenje nuklearnog oružja i da se obustavi uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture po sistemu „vraćanja Ukrajine u kameno doba“.

U prilog tome govori i činjenica da su se glavni špijuni Rusije i Amerike nedavno tajno sastali u Ankari.

POGLEDAJTE JOŠ:

Naime, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Bil Berns doputovao je u Ankaru na ranije dogovoren sastanak sa šefom ruske obaveštajne službe (SVR) Sergejem Nariškinom.

Ono na čemu je insistirala Amerika jeste da nisu u pitanju tajni mirovni pregovori sa Moskvom, naročito ne bez prisustva ukrajinskih zvaničnika.

Rusi, prvenstveno, nisu želeli ni da otkriju o čemu je bilo reči na sastanku, ali je pojašnjenje ponudila američka strana.

Američki zvaničnici poručili su da je glavna svrha susreta bilo prenošenje „poruke o posledicama upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije“ i razgovor o slučajevima Amerikanaca koji su zatočeni u Rusiji.

BONUS VIDEO Oblast u Poljskoj pogođena raketom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar