Donald Tramp Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Milijarder i vlasnik Foks njuza, Rupert Mardok, pod zakletvom je priznao da je nekoliko voditelja Foks njuza podržalo laž bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da su mu ukradeni izbori 2020. godine, otkrivaju nedavno objavljeni sudski dokumenti.

Mardok je to priznao tokom svedočenja u tužbi za klevetu u iznosu od 1,6 milijardi dolara, koju je protiv televizijske mreže pokrenula kompanija za glasanje Dominion voting sistems, koja je optužila Foks njuz i njegovu matičnu kompaniju, Foks korporejšen, da omalovažavaju njenu reputaciju, preneo je „Gardijan“.

U svom iskazu, Mardok je rekao da su voditelji Marija Bartiromo, Lu Dobs, Šon Heniti i Žanin Piro „podržali“ lažnu priču koju je promovisao Tramp.

Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

„Voleo bih da to više osudimo“, rekao je Mardok, preneo je „Njujork tajms“ u ponedeljak.

U prethodnim sudskim podnescima, advokati Dominiona su tvrdili da su voditelji Foks njuza ismevali Trampove lažne tvrdnje o ukradenim izborima dok su te laži promovisali na televiziji.

Dok je Šon Heniti „gurao“ tu priču u svojoj emisiji u udarnom terminu, on je navodno napisao da se Tramp „ponaša kao luda osoba“.

PROČITAJTE JOŠ:

Čak je i sam Mardok odbacio Trampove tvrdnje, opisujući opsesiju bivšeg predsednika da dokaže da su izbori ukradeni kao „užasne stvari koje štete svima“.

Mardok je u iskazu priznao da je mogao da naredi televiziji da u svojim programima ne prenosi izjave Trampovih advokata, kao što su Sidni Pauel i Rudi Đulijani.

„Mogao sam. Ali nisam“, rekao je on.

Profesor prava sa Harvarda nedavno je rekao za „Gardijan“ da „nikada nije video slučaj klevete sa tako jakim dokazom da je optuženi u pisanoj formi priznao da je izmišljao lažne informacije kako bi povećao svoju gledanost i svoje prihode“.

Početak suđenja zakazan je za sredinu aprila.

BONUS VIDEO: Izjave Trampa i Bajdena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar