Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ruska ambasada u BiH u uputila je otvorenu pretnju toj zemlji zbog podrške koju pruža Ukrajini uz konstataciju kako odlazak članova Predsedništva BiH u Kijev smatra činom neprijateljstva prema Rusiji.

Iz ruske ambasade u Sarajevu reagovali su optužbama zbog činjenice da su članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović otputovali u službenu posetu Ukrajini i u Kijevu učestvovali na samitu Krimske platforme koju je ukrajinska diplomatija pokrenula kako bi afirmisala pravo te zemlje na očuvanje teritorijalnog integriteta, uključujući tu i Krim, koji je Rusija protivno međunarodnom pravu anektirala nakon okupacije 2014. godine.

Komšić odao počast Ukrajincima

Komšić je u govoru na samitu u četvrtak iskazao podršku BiH tim nastojanjima istaknuvši kako je odbrana teritorijalnog integriteta Ukrajine obaveza celog slobodnog sveta, prenoi Dnevnik.hr.

„Sada je vreme da ta podrška bude šira i jača. Svakim danom Ukrajina jača, a agresor je sve slabiji, očajniji i opasniji. Njegova se smrt mora ubrzati“, potvrdio je taj stav Komšić i u govoru koji je održao na kijevskom trgu Majdan povodom ukrajinskog nacionalnog praznika Dana nezavisnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

„Prisutnost na takvim skupovima doživljavamo kao otvoreno neprijateljski čin. Svaki oblik pridruživanja spomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije“, stoji u izjavi ruske ambasade objavljenoj na njihovoj stranici na Fejsbuku.

Komšiću i Bećiroviću zamerili su i to što su u sredu u Buči odali počast Ukrajincima koje su ruske snage pogubile nakon privremene okupacije tog grada i gdje je ubijeno više od stotinu osoba, mahom civila.

Masakr u Buči ruska je diplomatija sada označila kao pozorišnu predstavu i inscenirani događaj.

Iz ruske ambasade su istvoremeno pozdravili odnos koji prema Ukrajini zauzimajući proruske stavove imaju srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović i njen stranački šef Milorad Dodik.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar