Dok je svet iz minuta u minut pratio informacije o padu aviona šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, Ukrajina je daleko od očiju javnosti izvela pravi desant na Krim i nanela žestoke udarce Rusiji, koja je pretrpela velike ljudske i materijalne gubitke.

Kako je naveo predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Jusov njegove jedinice su izvršile desant u okviru specijalne operacije.

„Svi zadaci su izvršeni. Specijalna operacija se odvijala u saradnji sa mornaricom i među ukrajinskim ljudstvom nije bilo žrtava, dok je neprijatelj pretrpeo veliku štetu“, rekao je.

Uništeno glavno obeležje ruske vojske

Ukrajina je uradila još jednu značajnu stvar – uništili su oružje koje je od 2104. godine simbol ruske okupacije. Reč je o raketnoj bateriji zemlja-vazduh S-400, koja je naoružana protivbrodskim krstarećim raketama bastion.

Na kratkim i nejasnim snimcima, koje je objavio Kijev, se vidi kako mali motorni čamac koji se kreće kroz vodu tokom noći u blizini obale. Najviše ih je bilo kod rta Tarkhankut, koji važi za bazu vazdušne i pomorske odbrane preko Crnog mora i Krima.

Upravo su ovu tačku, ukrajinske oružane snage digle u vazduh. Iako nije jasno šta se tačno dogodilo, najverovatnija je da su ukrajinske vazduhoplovne snage pogodile rusku bazu krstarećim projektilima „storm šedou“ (senka oluje) ili balističkim projektilima S-200. Takođe je moguće da su odgovorni dronovi ili saboteri.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN/YAHYA ARHAB/Profimedia

Podsetimo, Krim se već nekoliko meseci unazad navodi kao primarni cilj velike ukrajinske kontraofanzive, a u proteklom periodu napadi na njega su postali učestali.

Pročitajte još:

Ipak, za ovako veliki napad bio je neophodan i pravi trenutak, a drama oko pogibije šefa Vagnera je bila baš to.

Inače, imperativ Ukrajine je da povrati kontrolu nad nelegalno anektiranim Krimom, što bi se moglo postići ako se Kerčki most, koji povezuje poluostrvo sa samom Rusijom, ponovo raznese – možda uz pomoć novonabavljenih krstarećih raketa dugog dometa Storm Šedou koje takođe mogu da udari na ključno logističko čvorište Džankoi. Tome bi svakako potpomoglo da se unište i svi okolni putevi i mostovi, koji predstavljaju linije snabdevanja sa Rusijom.

Da je ovo poluostrvo ključ svega, kao što smo već naveli, potvrdio je i Zelenski koji je obećao da će ponovo zauzeti svu ukrajinsku teritoriju koju Rusija sada kontroliše, uključujući Krim.

Naime, on je naglasio da će Krim, kao i ostatak Ukrajine, biti slobodan, „oslobođen svakog ruskog zla, počevši od ruskih projektila pa do svakog ruskog okupatora“.