Tajvan, Kina, vojna vežba
Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine objavila je danas fotografije sa vojnih vežbi kod obala Tajvana.

„Trećeg avgusta, istočna zona Narodnooslobodilačke armije Kine (PLA) organizovala je u severnim, jugozapadnim i jugoistočnim vodama kod obala Tajvana zajedničke borbene vežbe, u kojoj su učestvovale mornarica, vazduhoplovstvo, raketne snage, snage strateške podrške i zajedničke logističke snage“, navedeno je u saopštenju na zvaničnom nalogu Istočne borbene komande na društvenoj mreži VeChat.

Objavljen je i niz fotografija na kojima su prikazani ratni brodovi, avijacija i vojna oprema, prenosi RIA Novosti.

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Narodnooslobodilačka vojska Kine (PLA) započela je juče seriju vojnih operacija i vežbi u kod obala Tajvana, javila je prethodno Centralna kineska televizija.

Do pojačanja napetosti u Tajvanskom moreuzu došlo je zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra delom svoje teritorije.

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Rojters: Tajvan traži alternativne rute za avione

Tajvan pregovara sa susednim Japanom i Filipinima o pronalaženju alternativnih ruta za avione, prenosi Rojters, pozivajući se na tajvansku agenciju CNA.

Tajpej se na taj potez odlučio nakon što je Kina, ubrzo nakon dolaska predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Tajpej, započela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini njegovih obala i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nema potrebe da globalni centar za proizvodnju čipova na Tajvanu pronađe alternative za pomorski transport svojih proizvoda, jer brodovi mogu da izbegnu zone u kojima kineska mornarica izvodi vojne vežbe“, saopštio je tajvanski ministar saobraćaja Vang Kvo-cai, prenosi Rojters, pozivajući se na CNA.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija, izvršila invaziju na tajvansku teritoriju i da kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju tom ostrvu.

BONUS VIDEO: Združene vojne vežbe Rusije i Belorusije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News