Nensi Pelosi Foto:Tanjug/AP Photo

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi oglasila se nakon sletanja na Tajvan.

„Poseta naše delegacije Tajvanu pokazatelj je nedvosmislene američke podrške demokratiji Tajvana. Naši razgovori sa rukovodstvom Tajvana ponovo potvrđuju našu podršku našem partneru i promovišu naše zajedničke interese, uključujući unapređenje slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona“, napisala je Pelosi na Tviteru.

Pelosijeva je istakla da je solidarnost sa građanima Tajvana danas bitnija nego ikada pre, jer se svet suočava sa izborom – autokratija ili demokratija.

„Naša poseta nije prva, i ranije su delegacije Kongresa dolazile u Tajpej. Ovo ni na koji način nije kontradiktorno sa politikom SAD, koja se vodi Zakonom odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine“, napisala je ona.

POGLEDAJTE JOŠ:

Današnjom posetom Nensi Pelosi je postala najviši zvaničnik Sjedinjenih Država koji je stigao na Tajvan u poslednjih 25 godina.
Odmah po sletanju aviona, stiglo je saopštenje kineskog Ministarstva spoljnih poslova u kojem se izražava snažan protest zbog posete Pelosijeve.

„Poseta Nensi Pelosi Tajvanu predstavlja grubo kršenje politike ‘Jedne Kine'“, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Neposredno pre sletanja aviona Pelosi, kineska Centralna državna televizija objavila je da je Peking poslao ratne aviona tipa Su-35 ka Tajvanskom moreuzu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare