Nensi Pelosi Foto:EPA-EFE/Taiwan Ministry of Foreign Affairs

Nedvosmisleno mora da bude jasno da SAD neće napustiti Tajvan, izjavila je danas predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven sa kojom se sastala u Tajpeju.

„Naša delegacija došla je na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i ponosni smo na naše trajno prijateljstvo. Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo“, istakla je Pelosi.

Ona je dodala “da Kina neće stati na put ljudima koji posećuju Tajvan”.

„Samo se nadam da je zaista jasno da Kina, iako je sprečila Tajvan da učestvuje na određenim sastancima, neće stati na put ljudima koji dolaze na Tajvan“, navela je Pelosi.

Nensi Pelosi Foto:EPA-EFE/Taiwan Ministry of Foreign Affairs

Cai je zahvalila Pelosi na njenim konkretnim akcijama u cilju podrške Tajvanu.

Ona je naglasila da se „Tajvan neće povući pred sve većim vojnim pretnjama“ i da će tajvanska vojska podići nivo gotovosti, prenosi Rojters.

„Suočen sa namerno pojačanim vojnim pretnjama, Tajvan neće odustati. Čvrsto ćemo podržavati naš suverenitet i nastaviti da branimo demokratiju. Istovremeno, želimo da sarađujemo sa demokratskim zemljama širom sveta kako bismo zajednički zaštitili demokratske vrednosti. Tajvan je pouzdan i kooperativan partner SAD. Nastavićemo da radimo sa Kongresom SAD, kao i administracijom na jačanju saradnje u oblastima kao što su bezbednost Indo-Pacifika, ekonomski razvoj, kako bismo dodatno unapredili odnose Tajvana i SAD“, istakla je Cai.

Nensi Pelosi Foto:EPA-EFE/Taiwan Ministry of Foreign Affairs

Ona je izjavila da je Pelosi „jedan od najodanijih prijatelja Tajvana“ i zahvalila joj na „nepokolebljivoj podršci na međunarodnoj sceni“, kao i da je Tajvan pouzdan partner SAD, te da će dve zemlje nastaviti da jačaju saradnju u oblasti bezbednosti, ekonomskog razvoja i snabdevanja, prenosi Rojters.

Poseta Pelosi Tajvanu izazvala je žestoke kritike Kine, koja je započela vojne vežbe, i zatraži objašnjenje od američkog ambasadora u toj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija, izvršila invaziju na tajvansku teritoriju i da kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju Tajvanu.

Saopšteno je da je vojska „povećala nivo budnosti“ i da će vlasti napraviti planove za obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti oko ostrva, navodi Rojters.

Kina je ocenila da je poseta Pelosi Tajvanu pretnja miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i najavila obustavu uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO: Tragedija na Tajvanu: Zgrada planula u tri ujutru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare