Foto: X

Desetine Palestinaca prikazano je u donjem vešu, vezanih ruku na kolenima, nakon što su ih izraelski vojnici navodno zarobili u severnoj Gazi. Čini se da snimci koje su objavili izraelski mediji prikazuju trupe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kako skupljaju grupu muškaraca i prevoze ih na kamionima.

Veruje se da su se pomenuti muškarci predali u izbegličkom kampu Džabalija i drugim oblastima oko severne Gaze, a izraelska agencija Vala saopštila je da su im skinuli odeću da bi se IDF uverio da ne nosi oružje, piše Dejli mejl.

Na desetine zarobljenika paradiralo je Palestinskim trgom u Gazi, sa cipelama i sandalama razbacanim preko ulice. Na pitanje o slikama, portparol IDF-a Danijel Hagari potvrdio je da su muškarci zarobljeni, ali nije razjasnio da li su oni na slici pripadnici Hamasa ili civili. Hagari je rekao da su izraelske trupe uhapsile i ispitale stotine ljudi u Gazi za koje su sumnjali da imaju veze sa militantima.

„Oni (militanti Hamasa) se kriju pod zemljom i izlaze, a mi se protiv njih borimo. Istražujemo ko je povezan sa Hamasom, a ko nije. Sve ih hapsimo i ispitujemo“, rekao je Hagari.

Izraelske snage opkolile su glavne gradske centre dok pokušavaju da unište Hamas zbog napada 7. oktobra, kada su teroristi probili militarizovanu granicu Gaze i ubili oko 1.200 ljudi, a oko 240 osoba je uzeto za taoce.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je izraelskoj vladi da očekuje da će rat u Gazi biti okončan u narednih mesec dana zbog zabrinutosti oko sve većeg broja mrtvih. Izvor je rekao Tajmsu da je Blinken jasno stavio do znanja da će Izrael imati rok do januara da završi svoju kopnenu operaciju protiv Hamasa.

Foto: Tanjug/AP Photo/Adel Hana

U međuvremenu, Bajden je u četvrtak odvojeno razgovarao telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i jordanskim kraljem Abdulahom. Američki predsednik je naglasio potrebu o zaštiti civila i potrebi da se civilno stanovništvo odvoji od Hamasa, uključujući koridore koji omogućavaju ljudima da se bezbedno kreću iz područja neprijateljstava.

Ali uprkos američkim upozorenjima, Izrael je nastavio sa ofanzivom u i oko glavnih gradova Gaze, pošto je broj poginulih porastao na više od 17.000, prema navodima Ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas.

Foto: Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Podržane vazdušnom snagom, tenkovima i oklopnim buldožerima, izraelske trupe se bore u Kan Junisu, najvećem gradu na jugu Gaze, kao i u okrugu Džabalija na severu.

Netanjahu je u četvrtak rekao da su se trupe zatvorile u dom Hamasovog šefa Gaze Jahje Sinvara (61), obećavši da je „samo pitanje vremena kada će on biti pronađen“.

Hamasove brigade Al-Kasam saopštile su da su njihovi borci otkrili jedinicu specijalnih snaga u pokušaju spasavanja i napali je, ubivši i ranivši nekoliko vojnika. Dalje su naveli kako je ubijen zarobljeni izraelski vojnik Sar Baruh.

Gaza Izrael rat Foto:Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

U međuvremenu, Izrael je naveo da je Hamas viđen kako lansira rakete iz humanitarnih područja u južnoj Gazi. IDF je podelio video snimke i napisao kako su teroristi Hamasa lansirali 12 raketa ka Ber-Ševi.

Takođe su podeljene i slike za koje su rekli da pokazuju mesto lansiranja u blizini šatora civila.

To dolazi u trenutku kada izraelska vojska širi svoju ofanzivu u južnoj Gazi, što je dodatno pogoršalo humanitarne uslove u toj oblasti.

Borbe su primorale stanovnike Gaze na jug, pretvarajući Rafu blizu egipatske granice u ogroman kamp za više od 1,9 miliona građana. Oni tvrde da je IDF dvaputa pogodio Rafu tokom noći. Zvaničnici Ujedinjenih nacija kažu da u Gazi skoro nedelju dana nema bezbednih mesta. Teške borbe u i oko grada Kan Junisa, gde je Izrael rekao da lideri Hamasa imaju uporišta, raselile su desetine hiljada ljudi. Više od 80 odsto stanovništva teritorije već je napustilo svoje domove.

Pročitajte još...

Dva meseca nakon rata, ofanziva je ponovo pokrenula međunarodnu uzbunu. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš iskoristio je svoje ovlašćenje da upozori Savet bezbednosti na potencijalnu „humanitarnu katastrofu“ u Gazi i pozvao članice da zahtevaju prekid vatre.

Gutereš je citirao član 99 Povelje UN, koji dozvoljava generalnom sekretaru da skrene pažnju Savetu na bilo koje pitanje za koje on veruje da ugrožava međunarodni mir i bezbednost.

Moć koja je korišćena samo nekoliko puta u istoriji ovog tela.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar