Vladimir Putin, potpisivanje, dekret, nezavisnost, Donjeck, Lugansk
Vladimir Putin Foto: Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Sitaucija u Ukrajini dostigla je kritičnu tačku. Ruski predsednik Vladimir Putin priznao je danas nezavisnost samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, izazvavši oštre reakcije Zapada - pogotovu Amerike, Evropske unije i Velike Britanije, koji su odmah najavile sankcije. Putin je zatim naredio ruskim oružanim snagama da uđu u istočnu Ukrajinu i osiguraju mir u ova dva regiona.

Priredili: Ksenija Stojiljkovic i Andrej Pavićević

Šta znamo do sada?

*Makron je u nedelju dva puta razgovarao sa Vladimirom Putinom, zatim sa Džozefom Bajdenom, kao i britanskim premijerom Borisom Džonsonom i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim

*Američki predsednik Džozef Bajden i njegov kolega Vladimir Putin dogovorili su se načelno da održe samit o ukrajinskoj krizi

*Novi satelitski snimci pokazuju pojačanu aktivnost među ruskim trupama u blizini severoistočne granice Ukrajine

*CNN je objavio da su obaveštajne službe SAD došle su do informacija da su ruskim vojnim komandantima izdata naređenja da krenu u napad na Ukrajinu

*SAD tvrdi da je Rusija na granicu sa Ukrajinom dovela do 190.000 vojnika

*Lideri Donjecke (DNR) i Luganske Narodne Republike (LRN) najavili su 18. februara evakuaciju stanovnika u Rusiju

*U Donbasu je 19. februara naređena opšta mobilizacija

*Predsednik Rusije Vladimir Putin priznao je nezavisnost Donjecka i Luganska

*Evropska unija, SAD i Velika Britanija najavili su sankcije protiv Rusije

*Predesnik Putin naredio je ruskim vojnim snagama da uđu u istočnu Ukrajinu i osiguraju mir

00.33h – Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je večeras na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN

On je naveo da je došlo kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Rusije.

„Dekreti predsednika Putina kojima se naređuju takozvane mirovne misije u takozvanim DNR i LNR predstavljaju još jednu agresiju protiv Ukrajine i njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, poručio je Borelj na Tviteru.

23.54 – Bajden Zelenskom: SAD posvećene poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden je večeras tokom telefonskog razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim potvrdio „posvećenost SAD poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine“, objavila je Bela kuća.

Joe Biden Džo Bajden
Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Alex Brandon

23.30 – Šolc, Makron i Bajden: Ovaj korak neće ostati bez odgovora

Jednostrani korak Rusije je jasno kršenje Sporazuma iz Minska i taj korak neće ostati bez odgovora, poručili su nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i američki predsednik Džozef Bajden.

Šolc je razgovarao sa Bajdenom i Makronom o zaoštravanju situacije, nakon ukaza Vladimira Putina.

Šolc, Makron i Bajden iskazali su solidarnost sa Ukrajinom i pohvalili dosadašnju uzdržanu reakciju Ukrajine pod predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Naglasili su da neće popustiti u svom zalaganju za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, prenosi RTS.

Američki predsednik je takođe obavestio Zelenskog o sankcijama SAD protiv ukrajinskih separatističkih teritorija čiju je nezavisnost priznala Moskva, navodi se u saopštenju.

Bajden je ponovio da će Vašington u slučaju ruskog napada na Ukrajinu preduzeti „brzu“ i „odlučnu“ akciju u dogovoru sa svojim evropskim saveznicima.

22.37 – Putin naredio ruskim vojnim snagama da uđu u istočnu Ukrajinu

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je oružanim snagama Ruske Federacije da osiguraju mir u Donjecku i Lugansku, navodi se u ukazu koji je ruski lider potpisao.

Ruskom Ministarstvu inostranih poslova naredio je uspostavljanje diplomatskih odnosa sa LNR i DNR.

22.35 – Makron traži ciljane sankcije EU Rusiji i hitan sastanak Saveta bezbednosti UN

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je ciljane sankcije Evropske unije protiv Rusije zbog priznanja nezavisnost separatističkih regiona u istočnoj Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Makron, čija je zemlja trenutno predsedavajuća EU, osudio je rusko priznavanje nezavisnosti dva regiona u Ukrajini i zatražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

Kako je rekao francuski predsednik, ruska odluka predstavlja „jednostrano kršenje međunarodnih obaveza Rusije i napad na suverenitet Ukrajine“.

22.15 – I Velika Britanija najavljuje sankcije

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanija Liz Trus najavila je nove sankcije Rusiji kao odgovor na njihovo priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganska.

„Sutra ćemo objaviti nove sankcije Rusiji kao odgovor na njihovo kršenje međunarodnog prava i napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, napisala je Trus na Tviteru.

21.41 – NATO osudio priznanje samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk

Šef NATO-a Jens Stoltenberg osudio je Putinovo priznanje nezavisnosti dve oblasti u istočnoj Ukrajini, rekavši da je to prekršilo međunarodne sporazume koje je Moskva potpisala.

„Osuđujem odluku Rusije da prizna samoproglašene Narodne republike Donjeck i Luganske. Ovo dodatno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, narušava napore ka rešavanju sukoba i krši sporazume iz Minska, čiji je Rusija strana“, naveo je Stoltenberg u saopštenju.

21.33 – Amerika najavila sankcije Rusiji

Potparol Bele kuće otkrio je da će predsednik SAD Džo Bajden uskoro izdati izvršnu naredbu koja zabranjuje američko finansiranje i ulaganje u dva otcepljena regiona Ukrajine kao i trgovinu sa njima.

„Očekivali smo ovakav potez Rusije i spremni smo da odmah odgovorimo“, kazala je u saopštenju sekretarka Bele kuće Džen Psak.

„Da budemo jasni: Ove mere su odvojene i bile bi dodatak brzim i oštrim ekonomskim merama koje smo pripremali u koordinaciji sa saveznicima i partnerima u slučaju da Rusija dodatno izvrši invaziju na Ukrajinu“, objasnila je Psak.

21.27 – Putin: Zapad ignoriše „genocid“ u istočnoj Ukrajini

Predsednik Putin govorio je o masovnim ubistvima etničkih rusa koji žive na istoku Ukrajine, ne nudeći, kako ističe Al Džazira, nikakve dokaze koji bi potkrepili ove optužbe.

„Takozvani civilizovani svet radije ignoriše genocid koji je Kijev počinio u Donbasu“, kazao je on.

Kako podseća Al Džazira, Amerika je nedavno upozorila da će Rusija verovatno iskoristiti optužbe za genocid kao izgovor za invaziju na Ukrajinu.

21.22 – Poljska i Letonija pozivaju na sankcije Rusiji

Letonija je pozvala na hitno uvođenje sankcija Rusiji od strane EU dok je poljski premijer Mateuš Moravjecki odluku Rusije da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska opisao kao „čin agresije protiv Ukrajine“.

Sankcije protiv Rusije, kaže Moravjecki, trebalo bi hitno uvesti.

„Odluka da se priznaju samoproglašene ’republike‘ je konačno odbijanje dijaloga i flagrantno kršenje međunarodnog prava. Ovo je akt agresije na Ukrajinu, na koji se mora odgovoriti nedvosmisleno u vidu hitnih sankcija“, napisao je Moravjecki na Tviteru.

21.17 – Evropska unija uvodi sankcije Rusiji

Evropska unija uvešće sankcije Rusiji zbog priznanja nezavisnosti Donjecka i Luganska, korak koji predstanici unije opisuju kao „očigledno kršenje međunarodnog prava kao i sporazuma iz Minska“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel osudili su „najoštrije“ Putinovu odluku da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska.

„Predsednica fon der Lajen i predsednik Mišel najoštrije osuđuju odluku ruskog predsednika da prizna oblasti Donjeck i Lugansk, koje nisu pod kontrolom ukrajinske vlade, kao nezavisne entitete“, navode Lajen i Mišel u zajedničkom saopštenju i dodaju:

„Unija će reagovati sankcijama protiv onih koji su umešani u ovaj nezakonit čin“.

21.05 – EU: Priznanje separatističkih teritorija otvoreno kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i Minskih sporazuma

„Priznanje dve separatističke teritorije u Ukrajini je otvoreno kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i Minskih sporazuma“, poručila je putem Tvitera predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je upozorila, „Evropska unija i njeni partneri će reagovati zajednički, čvrsto i odlučno u solidarnosti sa Ukrajinom“.

21.04 – Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom

Ukrajinski predsednik izjavio je da je razgovarao sa predsednikom SAD o ruskom priznanju dve separatističke teritorije na istoku Ukrajine.

Zelenski je rekao da počinju sastanci u okrviru Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, kao i da planira da razgovara i sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

20.52 – Boris Džonson: Ono što se dogodilo je očigledno izuzetno loša vest

Premije Velike Britanije Boris Džonson kazao je da je Putinova odluka flagrantno kršenje međunarodnog prava, kao i suverenosti i integriteta Ukrajine.

„To je odbacivanje sporazuma iz Minska i mračan nagovještaj onog što dolazi“, rekao je Džonson.

Velika Britanija će razgovarati sa saveznicima o potencijalnoj implementaciji sankcija Rusiji, koje će, prema rečima britanskog premijera, „biti aktivirane prilikom prvog koraka ruske invazije“.

Džonson je takođe najavio razgovor sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u kom će mu „ponuditi podršku Velike Britanije“.

20.46 – Stanovnici Donjecka proslavljaju nezavisnost

Nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Rusija priznaje nezavisnost DNR i LNR, stanovnici Donjecka izašli su na ulice da proslave ovu odluku.

Na centralnom trgu Donjecka organizovan je vatromet, a čula se i himna Rusije.

Grupa ljudi sa zastavama Rusije pratila je obraćanje predsednika Rusije Vladimira Putina.

20.39 – Putin potpisao dekret za priznanje nezavisnost Donjecka i Luganska u direktnom televizijskom prenosu

Pred sam kraj svog obraćanja ruskoj naciji a i ostatku sveta, ruski predsednik Vladimir Putin, i dalje u direktnom prenosu ruske nacionalne televizije, potpisao je dekret kojim se priznaje nezavisnost Donjecka i Luganska, teritorija u istočnoj Ukrajini koje su pod kontrolom pro-ruskih separatista.

Vladimir Putin, potpisivanje, dekret, nezavisnost, Donjeck, Lugansk
Vladimir Putin Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

On je zatim kazao da je uveren da će građani Rusije podržati njegovu odluku i pozvao ukrajinske snage da prestanu sa paljbom.

20.36 – Vladimir Putin priznao nezavisnost Donjecka i Luganska

Predsednik Rusije Valdimir Putin priznao je nezavistnost Donjecka i Luganska, separatističkih regija na istoku Ukrajine i zatim potpisao sporazume o saradnji i prijateljstvu sa regionima koje podržava Rusija.

Priznanje nezavistnosti Donjecka i Luganska, objašnjava Skaj njuz, moglo bi da omogući Rusiji da pošalje trupe u Ukrajinu kako bi navodno zaštitila ono što smatra za dve nezavisne nacije.

20.22 – Prijem Ukrajine u NATO je direktna pretnja po bezbednost Rusije, tvrdi Putin

Vladimir Putin kazao je da bi prijem Ukrajine u NATO predstavljalo direktnu pretnju za bezbednost Rusije kao i da su nedavni događaji služili kao paravan za brzo raspoređivanje NATO trupa u Ukrajini.

Centri za obuku koje je NATO postavio u Ukrajini zapravo su NATO vojne baze, kazao je ruski predsednik i istakao da ustav Ukrajine ne dozvoljava strane vojne baze na njenoj teritoriji.

20.17 – Putin kaže da Ukrajina planira da napravi svoje nuklearno oružje

Ruski predsednik rekao je Ukrajina planira da napravi svoje sopstveno nuklearno naoružanje uz pomoć sovjetskih saznanja o nuklearnoj energiji.

On je takođe optužio obaveštajne službe zapadnih zemalja da pomažu Ukrajini da počini zločine i upozorio da će se situacija na globalnom nivou drastično promeniti u slučaju da Ukrajina dođe do oružja za masovno uništenje.

19.53 – Putin naciji: Ukrajina je američka kolonija sa „marionetskim režimom“

Putin je ocenio da se Ukrajinom upravlja iz inostranstva i da to utiče na sve nivoe vlasti.

„To je kolonija, sa lutkama na čelu“, kazao je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, organima koji se bore protiv korupcije upravlja američka ambasada. „Dobro, ali gde su onda rezultati?“ upitao je.

Ukazao je da je ruski jezik u Ukrajini marginalizovan.

19.53 – Putinovo obraćanje: Ukrajina krala ruski gas i koristila ga za ucenjivanje Rusije

Kako objašnjava Putin, Rusija je uvek imala otvorenu saradnju sa Kijevom. Problem je u načinu na koji se post-sovjetska Ukrajina ophodi prema Moskvi.

Vladimir Putin Foto: Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via REUTERS

On je optužio Ukrajinu za krađu ruskog gasa u prošlosti, kao i za korišćenje energije za ucenjivanje Rusije, i ukazao i na rast neo-nacizma na istoku Ukrajine, ocenivši da Ukrajina nikad nije imala tradiciju prave državnosti.

19.42 – Počelo televizijsko obraćanje Vladimira Putina ruskoj naciji 

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je istoriju Ukrajine i Sovjetskog saveza i kazao da je situacija na istoku Ukrajine ponovo kritična.

Područja u istočkoj Ukrajini nazvao je „drevnim ruskim“ terotorijama i rekao da je moderna Ukrajina stvorena od strane komunističke Rusije, a sovjetska Ukrajina od strane Vladimira Lenjina.

19.30 – Šolc u hitnim razgovorima sa „najbližim partnerima“

Uoči Putinove najave o priznanju nezavisnosti separatističkih regija na istoku Ukrajine, nemački premijer Olaf Šolc obavlja hitne razgovore sa svojim „najbližim partnerima“.

Šolc je ranije upozorio Putina da bi priznanje nezavisnosti proruskih pobunjenika bilo „unilateralno kršenje mirovnog sporazuma“, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

19.22 – Borelj: Sankcije EU u slučaju priznanja nezavisnosti 

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj pozvao je Putina da poštuje međunarodno pravo, poručivši da je Evropska unija spremna da reaguje ukoliko Moskva prizna nezavisnost samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini

„Ako dođe do aneksije, biće i sankcija, a ako bude priznanja nezavisnosti, predložiću sankcije i ministri će odlučiti“, kazao je Borelj nakon sastanka sa ministrima spoljnih poslova država članica EU.

19.20 – Francuska sazvala hitan sastanak nacionalne bezbednosti 

Francuski predsednik Emanuel Makron sazvao je hitan sastanak nacionalne bezbednosti koji će se baviti nedavnim dešavanjima u vezi sa Ukrajinom, saopštila je Jelisejska palata.

19.12 – Kremlj: Putin priznaje nezavisnost ukrajinskih pobunjeničkih teritorija

Kako javlja AFP, predsednik Rusije Vladimir Putin priznaće nezavisnost samoproglašenih republika na istoku Ukrajine koje su pod kontrolom pro-ruskih separatista, najavio je Kremlj.

Vladimir Putin podelio je svoju nameru sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem kao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, navodi ruska državna agencija RIA, pozivajući se na Kremlj.

Prema njihovim rečima, Putin je razgovarao sa evropskim kolegama preko telefona i obavestio ih da će uskoro potpisati dekret o regionima istočne Ukrajine, kojim će ih priznati kao nezavisne države.

18.27 – Uskoro Putinovo obraćanje naciji

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratiće se večeras svojoj naciji, kazala je ruska državna televizija Rusija-24.

Iz televizije nisu otkrili kada će se tačno ruski predsednik obratiti građanima, samo su rekli da će se to desiti uskoro.

18.20 – Sankcije Evropske unije za još pet osoba povezanih sa prošlogodišnjim izborima na Krimu

Evropska unija uvela je sankcije protiv još pet osoba koje su učestvovale u ruskim parlamentarnim izborima na Krimu 2021. godine.

„Sankcionisano je pet osoba koje su na izborima za rusku Državanu dumu izabrane da predstavljaju anektirano poluostrvo Krim i grad Sevastopolj, uključujući i šefa i zamenika predsednika sevastopoljske izborne komisije“, navodi se u saopštenju Evropske unije.

Sankcije Evropske unije povezane sa Ukrajinom i njenim teritorijalnim integritetom sada se primenjuju na ukupno 193 osoba i 48 entiteta, kojima je zamrznuta imovina, zabranjeno raspolaganje sredstvima i zabranjena putovanja kroz EU i u njene zemlje, kažu iz unije.

18.14 – OEBS: Priznavanje ukrajinskih regiona bilo bi žalosno

Bilo bi ‘žalosno’ kada bi Rusija priznala dva samoproglašena regiona na istoku Ukrajine, pod kontrolom separatista koje Moskva podržava, izjavio je američki ambasador pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Majkl Karpenter.

„Ukoliko se to sprovede, rezultat bi ponovo bio narušavanje međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Ovo je, drage kolege, žalosno i za osudu svih nas“, rekao je Karpenter na sastanku zemalja članica OEBS, prenosi Rojters.

18.12 – Ukrajinski civil ubijen u granatiranju na liniji fronta, tvrde zvaničnici, javlja AFP.

17:37 – Nove eksplozije u centru Donjecka

Više eksplozija čulo se danas u centru Donjecka, grada na istoku Ukrajine koji drže pro-ruski separatisti, kazao je Rojtersov svedok.

Uzrok eksplozija i dalje nije poznat.

17:25 – Velika Britanija: Jednostrane sankcije protiv Rusije išle bi u Putinovu korist

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas upozorio je da bi Putin jednostrano uvođenje sankcija protiv Rusije mogao da iskoristi u svoju korist.

„Ako bismo ih mi sada jednostrano isporučili, bez Amerike, bez Evropske unije, mislim da postoji opasnost da bi predsednik Putin to iskoristio za narativ deljenja i vladanja“, odgovorio je Volas na pitanje da li je sada vreme da se krene sa uvođenjem sankcija protiv Rusije.

Ben Wallace Ben Volas
Ben Volas Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

On je takođe rekao da postoje čvrsti dokazi da Putin i dalje planira invaziju na Ukrajinu, navodeći kao primer kontinuirani rast broja ruskih trupa u blizini ukrajinske granice.

16:41 – Ukrajinski šef diplomatije demantuje Rusiju

Ukrajina nije napala Donjeck ni Lugansk, nije slala sabotere na granicu, granatirala rusku teritoriju, granatirala ruski granični punkt niti je izvodila bilo kakve akcije sabotaže, naveo je na Tviteru ukrajinski ministar spoljnih poslova Dimitro Kuleba i time demantovao sve tvrdnje koje je iznela ruska strana tokom današnjeg dana.

Dodao je da Ukrajina ne planira takve akcije, a potom naveo: „Rusija, zaustavi svoju fabriku lažnih vesti“.

16:34 – Lavrov potvrdio sastanak sa Blinkenom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da će se sastati sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u četvrtak u Ženevi.

16:27 – Medvedev: Rusija treba da prizna DNR i LNR 

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsednik, podržao je priznanje dve samoproglašene narodne republike na neplaniranoj sednici Saveta bezbednosti, piše Gardijan.

„Nema znakova poboljšanja, jedini izlaz biće priznavanje pravnog subjektiviteta ovih teritorija“, rekao je Medvedev, sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin, kao i predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko, takođe su pozvali Putina da prizna dve proruske nepriznate republike DNR i LNR. Očekuje se da će Putin kasnije tokom sastanka doneti odluku.

16:18 – U četvrtak se sastaju američki i ruski šefovi diplomatije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki šef dilplomatije Antoni Blinken sastaće se u četvrtak u Ženevi, javlja BBC News.

15:52 – Putin: Razmatramo zahtev priznanja separatističkih republika

Vladimir Putin je potvrdio da Rusija razmatra priznanje nezavisnosti proruskih separatističkih republika u istočnoj Ukrajini – samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugaske Narodne Republike.

15:39: Gardijan: Putinov improvizovani sastanak Saveta za bezbednost liči na Netfliks dramu

Ruski predsednik Putin trenutno govori na improvizovanom sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije. Novinar Gardijana Šon Voker je fotografiju sa sastanka opisao ovako: „Putin sastanak vodi kao da je u pitanju drama na Netfliksu. U principu, počeo je tako što je rekao da mi ovde odlučujemo o sudbini Ukrajine, da bi zatim usledili upadi drugih, pre nego što usledi odgovor. Neverovatan način da se sazna budućnost Evrope“.

Korisnici Tvitera postovali su o tome kako Putin vodi ovaj sastanak Saveta bezbednosti kao Netfliks dramu

15:29 – Britanija: Ruska invazija već počela

Zvaničnik britanskog premijera Borisa Džonsona rekao je da obaveštajni podaci sugerišu da ruski predsednik Vladimir Putin namerava da pokrene invaziju na Ukrajinu.

„Obaveštajni podaci koje vidimo ukazuju da je plan predsjednika Putina već počeo“, rekao je zvaničnik.

15:09 – Borelj: EU zasad neće uvoditi sankcije Rusiji

Evropska unija neće za sada uvesti sankcije Rusiji, rekao je u ponedjeljak šef evropske diplomatije Žozep Borelj odbacujući pozive Kijeva za uvođenje sankcija kako bi se sprečio rat umesto uvođenja sankcija nakon moguće invazije.

14:50 – Lideri Donbasa pozivaju Putina da prizna regione kao nezavisne

Lideri dve samoproglašene republike Donjecke Narodne Republike i i Luganske Narodne Republike apelovali su na ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva prizna separatističke regione kao nezavisne države, prenosi RT.

14:28 – Ukrajina odbacuje tvrdnje o sukobu na granicu

Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane Ukrajine rekli su da je informacija o smrti petoro ukrajinskih vojnika „lažna“.

„To nije istina“, naveli su iz ministarstva, dodajući da će kompletno saopštenje uskoro biti objavljeno.

14:03 – Rusija: Ubili smo petoro ukrajinskih vojnika

Rusija tvrdi da je petoro ukrajinskih vojnika, koji su pokušali da pređu granicu sa Rusijom poginulo u graničnom okršaju. Iz Moskve dodaju da su njene snage uništile i dva oklopna transportera. Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

13:52 – Moskva: Iz Donjecke i Luganske evakuisano više od 61.000 civila

Više od 61.000 civila organizovano je prešlo iz Ukrajine, iz samoproklamovanih republika Donjecka i Luganska na teritoriju Rusije, saopštio je danas vršilac dužnosti ruskog ministra za vanredne situacije Aleksandar Čuprijan. Vlasti Donjecka i Luganska organizovale su 18. februara evakuaciju stanovništva, pre svega dece, žena i starijih osoba iz tih oblasti zbog zaoštravanja konflikta sa vlastima Ukrajine.

13:28 – Putin zakazao sednicu Saveta bezbednosti

Putin će danas podržativeliki sastanak ruskog Saveta bezbednosti, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u razgovoru sa novinarima.Na pitanje da li je reč o hitnom ili redovnom sastanku, Peskov je rekao da „nije redovan“, odbivši da iznese detalje dnevnog reda sastanka.

13:09 – Šolc danas razgovara sa Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc će danas posle podne razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, istakao je portparol vlade na redovnoj konferenciji u Berlinu.

12:49 – Britanska šefica diplomatije ponovo upozorava: Invazija je verovatna

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras ponovila je upozorenja da je ruska invazija na Ukrajinu „veoma verovatna“ nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

12:42 – Berlin: Konflikt doveo do izuzetno opasne situacije

Sve jači konflikt izmedju Rusije i Ukrajine doveo je do „izuzetno opasne situacije“, izjavio je danas portparol nemačke vlade. Dodao je da bi sankcije protiv Rusije stupile bi na snagu ukoliko bi došlo do teritorijalno ugrožavanje Ukrajine.

12:14 – Er Frans otkazao sve letove za Kijev i iz Kijeva

Avio-kompanija Er Frans otkazala je sve letove ka i iz Kijeva od 22. februara.

11:31 – Peskov: Navodi o spisku imena za odstrel su apsolutna laž

Portparol Kremlja Dmitri Peskov odbacio je izveštaj američkih obaveštajnih službi da Rusija ima popis Ukrajinaca koje treba zarobiti ili ubiti nakon invazije kao „apsolutnu laž“.

„Razumete li da je ovo apsolutna prevara, laž? Ovo su lažne priče. Takva lista ne postoji, to su lažne vesti“, kazao je Peskov, prenosi TAS S.

Ukrajina Foto: AP Photo/Vadim Ghirda

11:24 – FSB: Ukrajinci granatirali ruski granični punkt, nema žrtava

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je granata s ruske teritorije u potpunosti uništila ruski granični punkt u Rostovskom regionu, javila je ruska agencija Interfaks navodeći da u tom incidentu nije bilo žrtava. Incident se dogodio 150 metara od granice Rusije i Ukrajine, navodi FSB, a prenosi Rojters.

11:22 – Ruski mediji: U eksploziji u Donjecku stradali civil

Tokom jutra na aerodromu u blizini Donjecka odjeknula je eksplozija, saopštili su zvaničnici nepriznate Donjecke Narodne Republike (DNR). Takođe, prema tvrdnjama Narodne milicije DNR,  tokom jutra ukrajinska vojska granatirala je periferiju grada Donjecka. Kako se navodi, u tom napadu ubijen je jedan civil, ali i jedan pripadnik milicije DNR, dok je drugi povređen.

„Nažalost, jedan pripadnik Narodne milicije DNR je poginuo, još jedan je zadobio teške povrede. Pored toga, prema poslednjim informacijama, civil – rudar koji je išao na posao – poginuo je na stajalištu javnog prevoza tokom granatiranja naselja Rudnik Trudovska, minobacačima kalibra 120 mm“, dodala je milicija DNR, a prenosi TASS.

11:15 – Savet EU potvrdio paket pomoći Ukrajini od 1,2 milijarde evra

Savet EU usvojio je predlog Evropske komisije o hitnoj makrofinansijskoj pomoć od 1,2 milijardi evra u obliku zajmova za podsticanje stabilnosti u Ukrajini. U Briselu ocenjuju da je EU ubrzala ekonomsku pomoć iz razloga što trenutne geopolitičke tenzije štetno utiču na ekonomsku i finansijsku stabilnost Ukrajine. Više pročitajte u posebnoj vesti.

11:12 – Ukrajinski ministar odbrane: Nema znakova povlačenja ruskih snaga

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da nema znakova povlačenja ruskih snaga sa granice i da pobunjenici koje podržava Moskva nastavljaju da granatiraju ukrajinske položaje, prenosi AFP.

Reznkiov je rekao da je zabeleženo 14 napada, od kojih 13 oružjem koje je zabranjeno sporazumima iz Minska, a da je jedan ukrajinski vojnik je ranjen. Reznikov je rekao da bi svaki potez Rusije da prizna otcepljene regione Donbasa mogao da otvori put Moskvi da stvori izgovor za invaziju.  Zaključio je da bi invazija mogla biti predstavljena kao slanje mirovnih snaga.

11:05 – TASS: Putin i Makron ponovo razgovarali o Ukrajini

Predsednici Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron održali su još jedan telefonski razgovor u vezan za situaciju u Ukrajini danas u ranim jutarnjim časovima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

Foto:EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

„Telefonski razgovor između lidera Rusije i Francuske, drugi za 24 sata, pokrenuo je predsednik Makron. Predsednici su nastavili da razgovaraju o situaciji oko Ukrajine“, rekao je Peskov.

10:54 – Više od 60.000 ljudi ušlo u Rusiju od petka

Više od 60.000 ljudi prešlo je u Rusiju iz dve samoproglašene proruske države otkako su regionalni lideri objavili masovnu evakuaciju u petak, reklo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

10:31 – Bivši austrijski kancelar: U senci krize, Putin anektira Belorusiju

Ministar spoljnih poslova Austrije, Aleksander Šalenberg, každe da se u senci rusko ukrajinskog konflikta dešava anektiranje Belorusije od strane Rusije i da se tome ne pridaje dovoljno medijske pažnje.

„Vidimo više manje da je cilj da se anektira Belorusija , u vojnom smislu. Lukašenko je u izvesnoj meri odustao od suvereniteta Belorusije. To je vrlo zabrinjavajuće“, poručio je Šalenberg.

Austrija je poslala krizni tim u Ukrajinu koji čini sedam iskusnih službenika Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova i odbrane.

Video: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

10:13 – Kremlj: Situacija izuzetno napeta

Portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je da je „preuranjeno” govoriti o konkretnim planovima za samit ruskog predsednika i Džozefa Bajdena, prenosi Rojters. On je situaciju u Donbasu u Ukrajini opisao kao „izuzetno napetu”, dodajući da bi Putin uskoro trebalo da se obrati ruskom Savetu bezbednosti.

„Situacija je zaista izuzetno napeta i za sada ne vidimo znakove smanjenja tenzija. Provokacije i granatiranje su sve intenzivnije. To je razlog za veliku zabrinutost“, rekao je Peskov.

09:53 – Francuski šef diplomatije uskoro razgovara sa Lavrovim

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan rekao je da planira da u ponedeljak razgovara sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

09:42 – Eksplozija kod aerodroma u Donjecku

U blizini aerodroma u Donjecku dogodila se eksplozija, javlja dopisnik RIA Novosti.

Zvuk se mogao čuti na udaljenosti od nekoliko kilometara, navodi ruska agencija.

09:30 –  Ministar spoljnih poslova Litvanije: Uvedite sankcije Rusiji
Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis poziva EU da uvede sankcije Rusiji, nakon što je Moskva prekršila obećanje da će na kraju vojnih vežbi povući trupe iz Belorusije.
09:19 – „Samit Putin-Bajden neće se održati pre četvrtka“

Francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon rekao je za fancusku televiziju LCI da se samit predsednika SAD i Rusije „neće održati pre četvrtka“.

09:08 – EU podržava organizaciju samita Putina i Bajdena

Evropska unija podržava poslednji pokušaj da se organizuju razgovori Vašingtona i Moskve u cilju pronalaženja diplomatskog rešenja za ukrajinsku krizu, izjavio je jutros visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

„Sastanci na vrhu, na nivou lidera, na nivou ministara, u bilo kom formatu, na koji god način da se razgovara i sedi za stolom i pokušava izbeći rat, to je ono što je preko potrebno“, rekao je Borelj novinarima u Briselu, uoči sastanka šefova diplomatija EU.

09:03 – Berbok: Rusiju da igra neodgovornu igru sa životima ljudi

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok optužila je Rusiju da igra „neodgovornu“ igru sa životima ljudi na istoku Ukrajine. Takođe, pozvala je Rusiju da se vrati za pregovarački sto i dodala da pošto je Rusija stvorila „krizu“, mora pomoći u njenom rešavanju, navodi Rojters.

08:58 – Produženje vojnih vežbi Rusije i Belorusije

Ministarstvo odbrane Belorusije je u saopštilo da će povlačenje trupa u velikoj meri zavisiti od povlačenja NATO snaga blizu granica Belorusije i Rusije.

Foto: Printscreen MOD Rusije/Video

Ruske trupe u Belorusiji koje broje 30.000 trebalo je da završe vojne vežbe u nedelju, ali je najavljeno da će one biti produžene jer tenzije i dalje rastu, prenosi Gardijan.

„Ruske trupe koje izvode vojne vežbe u Belorusiji vratiće se u svoje baze kada za to bude postojala objektivna potreba“, navodi se u izveštaju .

08:43 – Lavrov i Blinken 24. februara o sastanku Putina i Bajdena

Zvaničnik Bele kuće izjavio je da će državni sekretar Antoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarati o mogućem samitu između Bajdena i Putina kada se sastanu 24. februara – ali samo ako invazija ne počne do tada. Dodao je i da bi u slučaju invazije sve diplomatske aktivnosti bile isključene.

08:29 – Bajden pripremio set sankcija za Putina

Administracija predsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena pripremila je početni paket sankcija protiv Rusije u slučaju da napadnu Ukrajinu. Taj paket uključuje, između ostalog, zabranu američkim finansijskim institucijama da obrađuju transakcije za velike ruske banke.

Joe Biden Džo Bajden
Džo Bajden Foto: TANJUG/AP Photo/Alex Brandon

08:23 – SAD: Rusi prave popis Ukrajinaca koje će ubiti

„Ruske snage stvaraju popis identifikovanih Ukrajinaca koji će biti ubijeni ili poslati u logore u slučaju invazije“, navodi se u pismu koje je SAD poslao šefici UN-a za ljudska prava Mišel Bačelet. Više pročitajte u posebnoj vesti.

U pismu se navodi da nedavne informacije sugerišu da se „planiraju dalje zloupotrebe, koje uključuju ciljana ubistva, otmice/prisilne nestanke, nepravedna pritvaranja i mučenje“, navodi „Njujork tajms“.

08:16 – Ukrajinska vojska: Separatisti počinili 80 kršenja primirja

Ukrajinska vojska optužila je ruske separatiste da su tokom nedelje počinili 80 kršenja primirja. Međutim, među ukrajinskim snagama nije bilo žrtava, navodi se u nedavno objavljenom saopštenju.

Ukrajina
Ukrajina Foto:EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

08:03 – Fon der Lajen objavila pojedinosti o sankcijama

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otkrila je neke detalje o sankcijama sa kojima će se Moskva suočiti ako napadne Ukrajinu, rekavši da će Rusija u tom slučaju biti odsečena od međunarodnih finansijskih tržišta.
07:51 – Bajden pristao na sastanak sa Putinom
Američki predsednik Džozef Bajden i njegov kolega Vladimir Putin dogovorili su se načelno da održe samit o ukrajinskoj krizi, saopšteno je iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona.
„Pripremu (samita) će obaviti američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov“, naveli su iz Jelisejske palate.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti. 

07:44 –  Satelitski snimci pokazuju novo grupisanje ruskih vojnika na granici

foto: prinskrin, saletski snimci maxar

Satelitski snimci pokazuju da je došlo do novog raspoređivanja oklopne opreme i ruskih vojnika na nekoliko lokacija u blizini granice s Ukrajinom, objavila je američka kompanija Maxar Technologies, koja nedeljama prati gomilanje ruskih snaga.

Nova aktivnost primećena je nakon što je Rusija produžila vojne vežbe u Belorusiji koje je trebalo da budu završene u nedelju.

BONUS VIDEO Ukrajina iz prve ruke: Atmosfera kao pred NATO bombardovanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare