Foto:EPA-EFE/ALEX HALADA

Austrijski parlament danas je, velikom većinom, usvojio inicijativu za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu.

Inicijativu su podnele Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, Socijaldemokratska stranka (SPO), Zeleni i Neos, a ona poziva vladu, i posebno ministra unutrašnjih poslova da, uz pridržavanje Povelje o osnovnim pravima EU, Evropske konvencije o ljudskim pravima i svih ustavnih odredbi, provere sve mogućnosti za zabranu ovog skupa od iduće godine.

Uz to vlasti pokrajine Koruška treba da analiziraju sve informacije koje imaju u proceni transakcija nekretnina organizatora okupljanja u Blajburgu „Počasnog blajburškog voda“.

Naime, strahuje se da bi kupovinom dodatnih nekretnina organizatori komemoracije mogli zaobići zabranu, jer ona ne bi mogla obuhvatiti privatni posed.

„Inicijativa jasno stavlja do znanja da se na teritoriji Austrije ne tolerišu nikakva fašistička okupljanja“, naglasili su inicijatori.

Foto:EPA-EFE/ALEX HALADA

Jedino su poslanici Slobodarske partije (FPO) glasali protiv usvajanja inicijative, uz argumentaciju da ona krši pravo na slobodu okupljanja.

Iz FPO, koja je prethodno greškom u Odboru za unutaršnja pitanja glasala za inicijativu, ističu da je stvar vlasti da sankcioniše kršenja zakona, posebno zabrane nacističkih simbola.

Jednoglasno je usvojen predlog NEOS i SPO da se razmotri uredba o zabranjenim simbolima, vezano za ustaške simbole, zbog ustaškog grba kao znaka raspoznavanja koji nije obuhvaćen tom uredbom.

SPO ističe da je komemoracija u Blajburgu skup neonacista i fašista, gde se koristi hitlerovski pozdrav, pevaju fašističke pesme i uzvikuju fašističke parole, te da uredba o zabranjenim simbolima nije to mogla da spreči.

Zeleni su naglasili da je antifašizam osnovni pricip demokratije i da se u Blajburgu slave zločinci.

Neos naglašava da se u Blajburgu veliča ustaški režim i njegovi zločini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar