Foto EPA-EFE/YAHYA ARHAB/MAXIM SHIPENKOV/SERGEJ BOBYLEV/KREMLIN POOL SPUTNIK/Anatolii Stepanov/AFP/Konstantin Mihalchevskiy /Sputnik/AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Ukrajinska flota pomorskih dronova za godinu dana postojanja pogodila je osam ruskih brodova: „Admiral Makarov“, „Ivan Golubec“, „Ivan Kurs“, „Sergij Kotov“, „Oil Beacon“, „Novorosijsk“, „Akula“ i „ Serna“, saopštio je zamenik premijera za inovacije, razvoj obrazovanja, nauke i tehnologije i ministar digitalne transformacije Mihail Fedorov, prenosi Ukrinform.

„Predsednik Vladimir Zelenski je u novembru 2022. godine pokrenuo kolekciju za prvu flotu pomorskih dronova na svetu preko platforme United24. Ovo je jedinstvena platforma koja menja doktrinu ratovanja na moru… Danas je potonuo deo Crnomorske flote Ruske Federacije“, objavio je potpredsednik Vlade na Fejsbuku.

Fedorov je naglasio da je ceo svet već fasciniran ukrajinskim napadima dronovima i da je ovo samo početak.

„Nastavljamo da razvijamo i unapređujemo tehnologiju tako da će biti još više vesti o pogođenim ruskim brodovima. Hvala svima koji podržavaju UNITED24 i pomažu“, dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Zelenski je 11. novembra 2022. najavio stvaranje prve flote na svetu od sto pomorskih dronova. Donacije se prikupljaju preko United24 platforme za prikupljanje sredstava.

Jedan uređaj košta 10 miliona grivna (oko 250.000 evra). U cenu je uračunat dron opremljen sistemom autopilota i video podsistemima, uključujući noćni vid, komunikaciju zaštićenu od uticaja opreme za elektronsko ratovanje neprijatelja, rezervne komunikacione module i borbenu jedinicu.

Paket sadrži i autonomnu kontrolnu stanicu na zemlji, sistem za transport i skladištenje, data centar i „nekoliko specijalnih iznenađenja za naše neprijatelje“, naveo je Fedorov.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare