Protest u Parizu Foto:EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Najmanje 31 francuski policajac povređen je u nasilju koje su u glavnom gradu Parizu izazvale pristalice terorističke organizacije PKK, potvrdio je šef pariske policije Loron Nunijez, prenosi Anadolija.

Pristalice terorističke organizacije PKK okupile su se danas oko podne na Trgu Republike u Parizu u znak protesta zbog oružanog napada u kojem su juče poginule tri osobe u glavnom gradu Francuske.

U razgovoru za francuski kanal „BFMTV“, Nunijez je izvestio da su pristalice PKK-a okupljene danas u Parizu vršile nasilje, te da su 31 policajac i jedan demonstrant povređeni tokom incidenta, prenosi N1.

Protest u Parizu Foto:REUTERS/Sarah Meyssonnier

Naveo je da je tokom nasilja uništeno mnoga vozila i 15 izloga, a da su vatrogasci došli na teren da ugase zapaljenu robu. Potvrđeno je takođe da je tokom intervencije policije privedeno 11 osoba.

Tokom demonstracija u Parizu, agresivne pristalice PKK-a, gde su kod većine lica bila prekrivena maskama, na ulicama su napravile stanje nalik na ratno, uništili su autobuske stanice i zapalili mnoge automobile i motocikle.

Protest u Parizu Foto:Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Napadači, koji su palicama u rukama razbili stakla i retrovizore, uništili su vozila. Iznenađujuća je bila vrlo ograničena intervencija francuske policije, a intervenisalo se tek ponekim suzavcem.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin, koji je juče stigao na lice mesta, rekao je da nema definitivnih informacija o desničarskom ekstremizmu napadača, koji je ubio tri osobe.

PROČITAJTE JOŠ:

“Iako je napadač namerno gađao strance, ne može se reći da su Kurdi posebno ciljani“, rekao je Darmanin.

Nakon jučerašnjeg Darmaninovog govora na mestu događaja, pristalice terorističke grupe PKK koje tvrdie da je napad u 10. pariskom okrugu bio usmeren protiv njih, napale su policiju u tom području i oštetile vozila i radnje na ulici.

Naoružani napadač (69) Vilijam M. pucao je u petak u Parizu ubivši najmanje tri osobe, a ranivši još tri, javili su istog dana lokalni mediji.

Priveden je muškarac star 69 godina, koji je otvorio vatru iz oružja na prolaznike u ulici Enghien, u 10. pariškom okrugu.

Vlasti su saopštile da je osumnjičeni u prošlosti izveo dva napada, uključujući jedan na ljude koji su boravili u šatorima u Parizu te da je nedavno pušten na slobodu. Pokrenuta je istraga za ubistvo, pokušaj ubistva i namerna dela oružanog nasilja, te je navedeno da će biti ispitane sumnje na rasističke motive napada.

BONUS VIDEO: Sukob demonstranata i policije u Parizu na mestu smrtonosnog napada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar