Protest u Parizu Foto:EPA-EFE/TERESA SUAREZ/REUTERS/Sarah Meyssonnier/Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Drugi dan za redom danas su u Parizu izbili sukobi između policije i pripadnika kurdske zajednice nakon što je naoružani muškarac u petak ubio tri Kurda. Demonstranti su prevrtali automobile, zapalili najmanje jedan automobil, a palili su i automobilske gume blizu Trga Republike, tradicionalnog mesta za proteste u Parizu.

Ranije su Kurdi održali miran protest. Do sukoba je došlo nakon što je deo demonstranata napustio Trg Republike i počeo da baca projektile na policiju koja je odgovorila suzavcem. Sukobi su trajali otprilike dva sata, nakon čega su se demonstranti razišli, prenosi Index.hr.

Kurdski demokratski savet u Francuskoj (CDK-F) pozvao je preko društvenih mreža i svoje veb stranice na okupljanje danas u 12.00 časova na Trgu Republike, tradicionalnom mestu okupljana demonstranata u Parizu.

Protest u Parizu Foto:EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Stotine članova kurdske zajednice u Parizu izašlo je na proteste gde su mahali zastavama Kurdistanske radničke partije PKK te su držali fotografije trojice kurdskih aktivista koji su ubijenu u januaru 2013. godine takođe u Parizu.

„Ono što osećamo je tuga i nerazumevanje. Ovo nije prvi put da se dešava“, rekla je 23-godišnja studentkinja.

Protest u Parizu Foto:REUTERS/Sarah Meyssonnier

„Uopšte nismo zaštićeni“

Naoružani muškarac ubio je tri osobe u Kurdskom kulturnom centru i obližnjem kafiću, u petak u užurbanom pariškom desetom arondismanu. Policija je uhapsila 69-godišnjeg muškarca koji je nedavno pušten iz pritvora dok je čekao suđenje za napad sabljom na migrantski kamp u Parizu pre godinu dana.

Ubistva su se dogodila u trenutku kada se kurdska zajednica pripremala za desetu komemoraciju povodom ubistva troje Kurda u Parizu. Nakon ispitivanja osumnjičenog, istražitelji istražuju i moguće rasističke motive napadača, saopštilo je u subotu tužilaštvo.

Protest u Parizu Foto:EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Kabinet pariškog tužioca u subotu je objavio da bi osumnjičeni 69-godišnji Francuz mogao dobiti maksimalnu doživotnu zatvorsku kaznu.

„Očigledno je hteo da napadne strance“

„Uopšte nismo zaštićeni. U 10 godina šest kurdskih aktivista je ubijeno u srcu Pariza usred bela dana“, rekla je Berivan Firat, portparol Kurdskog demokratskog veća u Francuskoj (CDK-F) na protestima za BFM TV.

Protest u Parizu Foto:Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Dodala je da je događaj postao nasilan nakon što su neke demonstrante isprovocirali ljudi koju su u prolazu iz automobila mahali turskom zastavom. Prema spomenutoj krovnoj kurdskoj organizaciji, sve su žrtve bile kurdski aktivisti.

„Očigledno je htio da napadne strance“, kazao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin. Ipak, dodao je kako se ne zna da li je napad bio direktno usmeren protiv Kurda. Francuski mediji pišu da je osumnjičeni rekao policiji da je pucao zato što je rasista.

Protest u Parizu Foto:Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Pariska tužiteljka Lor Beksio izjavila je u petak da je mogući motiv napada bio rasizam, ali kurdski predstavnici insistiraju da je reč o terorističkom napadu.

„Znamo da smo ugroženi. Kurdi uopšte, Kurdi aktivisti i militanti. Francuska ima obavezu da nas zaštiti“, izjavio je za televiziju BFM Berivan Firat, portparol CDK-F.

Protest u Parizu Foto:Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Jučerašnja ubistva u Parizu izazvala su strah u kurdskoj zajednici koja se pripremala za obeležavanje 10. godišnjice od ubistva tri Kurdkinje u Parizu.

„Kurdska zajednica je u strahu, a već je bila traumatizovana trostrukim ubistvom 2013. godine. Potrebni su nam odgovori, podrška i pažnja“, izjavio je David Andic, advokat koji zastupa CDK-F.

Protest u Parizu Foto:REUTERS/Sarah Meyssonnier

BONUS VIDEO: Sukob demonstranata i policije u Parizu na mestu smrtonosnog napada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar