Foto: TANJUG/AP Photo/Lewis Joly

Predstavnici kurdske zajednice u Francuskoj okupili se u danas u centru Pariza na protestima na kojima traže odgovore povodom ubistva trojice Kurda u francuskoj prestonici koja su, kako kažu, razotkrila ranjivost kurdske zajednice.

Naoružani napadač je u petak izvršio ubistva u Kurdskom kulturnom centru i u obližnjem kafiću u prometnom delu 10. pariskog arondismana.

Foto: TANJUG/AP Photo/Lewis Joly

Policija je potom uhapsila 69-godišnjeg osumnjičenog napadača za koga vlasti navode da je nedavno pušten iz pritvora gde je čekao na suđenje zbog napada sabljom pre godinu dana na izbeglički centar u Parizu.

Nakon što se više desetina pripadnika kurdske zajednice sukobilo sa policijom u petak popodne, Kurdski demokratski savet u Francuskoj (CDK-F) pozvao je preko društvenih mreža i svoje veb stranice na okupljanje danas u 12 časova na Trgu Republike, tradicionalnom mestu okupljana demonstranata u Parizu.

Foto: TANJUG/AP Photo/Lewis Joly

Na trgu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a mnogi su se pojavili noseći zastave.

Foto: TANJUG/AP Photo/Lewis Joly

Pariska tužiteljka Lor Beksio izjavila je u petak da je mogući motiv napada bio rasizam, ali kurdski predstavnici insistiraju da je reč o terorističkom napadu.

Pročitajte još:

„Znamo da smo ugroženi. Kurdi uopšte, Kurdi aktivisti i militanti. Francuska ima obavezu da nas zaštiti”, izjavio je za televiziju BFM Berivan Firat, portparol CDK-F.

Jučerašnja ubistva u Parizu izazvala su strah u kurdskoj zajednici koja se pripremala za obeležavanje 10. godišnjice od ubistva tri Kurdkinje u Parizu.

„Kurdska zajednica je u strahu, a već je bila traumatizovana trostrukim ubistvom 2013. godine. Potrebni su nam odgovori, podrška i pažnja”, izjavio je David Andic, advokat koji zastupa CDK-F.

BONUS VIDEO Ana Divac uživo iz Pariza: Parižani na Badnji dan izlaze da podrže Kurde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar