Foto: REUTERS/Stephanie Lecocq

Protivnici veoma nepopularnog zakona o podizanju starosne granice za odlazak u penziju u Francuskoj sa 62 na 64 godine pozvali su narod da lupa u šerpe širom zemlje dok predsednik države Emanuel Makron želi da smiri tenzije u večerašnjem televizijskom obraćanju naciji.

Penziona reforma koja je izazvala ogromne proteste u Francuskoj, samo što je stupila na snagu, nakon što ju je odobrio Ustavni savet Francuske, a očekuje se da će Makron izneti detalje svoje unutrašnje politike u narednim mesecima.

Predsednik Francuske se nada da će to pomoći zemlji da se pomakne iz perioda protesta iz štrajkova nastalih zbog njegove penzione reforme koja preti njegovim ambicijama u preostale četiri godine na funkciji.

Foto: REUTERS/Stephanie Lecocq

Večerašnje obraćanje verovatno će biti u znaku teške bitke za popravljanje štete nanete njegovom imidžu nakon što je prošlog meseca progurao penzionu reformu mimo parlamenta, zahvaljujući retko korišćenim ustavnim ovlašćenjima francuske vlade.

#related-news_1

Protivnici penzione reforme pozvali su narod da se okupi u gradskim kućama širom Francuske i da prave buku tokom Makronovog televizijskog obraćanja sa porukom: „Makron neće da nas sluša? Ni mi nećemo njega“.

Najavljenja okupljanja zabranjena su u Dižonu i Marseju, jer su lokalne vlasti zaključili da postoji rizik od „javnih nemira“.

BONUS VIDEO: Alarmantno u Parizu: Makronovo popuštanje ili nova „Francuska revolucija“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar