Foto: EPA-EFE/Profimedia/Reuters/TANJUG/Beta

Iako je ruska vojska uspela da osvoji ceo region Luganska i brojne lučke gradove, čini se da napredovanje na jugu Ukrajine ne teče po planu Kremlja. Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu na jugu, čiji je cilj odbrana teritorije, ali i uspostavljanje kontrole nad gradovima koje je Rusija već osvojila. Uz pomoć oružja sa Zapada, ukrajinske vlasti nadaju se da će iscrpeti Ruse dovoljno da zaustave njihov pohod na jug i istok.

Treći čin rata u Ukrajini počeo je ofanzivom na Donjeck koji se nalazi u regionu Donbas. Ovaj region čine samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika (DNR i LNR) koje su pod kontrolom proruskih separatista. Moskva ne krije da je jedan od većih ciljeva potpuno zauzimanje Donbasa, ali i lučkih gradova na jugu Ukrajine.

Nedavnim osvajanjem Lisičanska okončan je pohod na region Lugansk, ali istovremeno su napadi usmereni na ključne gradove u Donjecku – Slavjansk i Kramatorsk.

Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Svom snagom su ruske trupe krenule na Donjeck, a ubrzo se ofanziva proširila i na Herson i jug Ukrajine.

Taktikom koja se pokazala uspešnom i prekaljenim generalima, Rusija je samouvereno krenula u narednu fazu rata. Međutim, dogodilo se suprotno od očekivanog. Ukrajina je, za promenu, odlučila da čeka nove napade i brani se, već da napadne.

Tako je rođena ideja o kontraofanzici koja je skoncentrisana na jug i istok.

Luke kao fokus

Nije iznenađujuće što Ukrajina svim snagama želi da odbrani jug. Naime, njega čine luke na Crnom moru koje predstavljaju najvažniju tačku kada je reč o trgovini, a naročito žitaricama.

Upravo iz tog razloga ih želi i Rusija. Tako je otpočela ofanziva na Herson i jug, ali i odgovor Ukrajine.

Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Južna komanda Ukrajine je pre nekoliko dana pogodila skladište municije u gradu Nova Kahovka koji je pod ruskom kontrolom, što je rezultiralo masovnom eksplozijom i smrću nekoliko ruskih vojnika.

„Na osnovu rezultata naših raketnih i artiljerijskih jedinica, neprijatelj je izgubio 52 vojnika, haubicu Msta-B, minobacač i sedam oklopnih i drugih vozila, kao i skladište municije u Novoj Kahovki“, ističe se u objavi južne komande Ukrajine.

Volodimir Leontjev, šef civilno-vojne administracije u Hersonskoj oblasti koju je uspostavio Kremlj, nazvao je to „terorističkim aktom“, u kom je stradalo seda civila, dok je 80 ljudi povređeno.

Rusi su Novu Kahovku zauzeli još u prvim danima rata, a smeštena je na udaljenosti od 55 kilometara od Hersona. Ovim je kontraofanziva koju je najavio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski počela, a postoji razlog zašto se Herson našao na vrhu ukrajinske liste.

Ukrajina rat Foto:EPA-EFE/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE

Naime, taj grad čini prorusko stanovništvo, čiji deo je ranije tražio pripajanje Rusiji. To je bilo dovoljno Vladimiru Putinu da im ponudi rusko državljanstvo i izazove bes zvaničnog Kijeva.

Nameru i napore Ukrajine prati redovna isporuka najmodernijeg oružja koje šalju zapadne zemlje. Tako su na jug nedavno stigli artiljerijski raketni sistemi visoke pokretljivosti (HIMARS) koje su obezbedile Sjedinjene Države i saveznici.

U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da veruje da Iran planira da Rusiji obezbedi „stotine“ bespilotnih letelica, uključujući one za potrebe rata u Ukrajini.

Snažni napadi na Donjeck

Kako bi odgovorila na kontraofanzivu Ukrajine, Rusija nastavlja napade na Donjeck, gde je njena vojska u boljem položaju.

Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

„Nastavljaju se masovni artiljerijski i minobacački napadi, a koriste se i rafalni sistemi. Preko malih naselja Rusi pokušavaju da se probiju do Siverska i otvaraju put za Bahmut, zbog čega uništavaju sve pred sobom. Sada su u ofanzivi u pravcu Verhnokamijanska“, kazao je guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.

Ukrajinci i dalje ne mogu da prodru do Donbasa, čak ni uz pomoć zapadnog oružja. Zato je fokus kontraofanzive na jugu i Hersonu, gde vojska ima šanse da uzvrati napade.

Uz to, čelnici u Kijevu računaju na zamor ruske vojske, imajući u vidu da se borbe vode već 141 dan. Britanski obaveštajci u najnovijem izveštaju o dešavanjima na ukrajinskom frontu navode da je ruska vojska u problemu, da gubi zamajac koji je dobila nakon osvajanja Lisičanska.

„Dotrajala vozila, oružje i taktike iz ere SSSR-a koje koristi ruska vojska ne pomažu da se brže osvoji Donbas, Rusija trenutno ne može da priušti novo naoružanje“, dodaje se u izveštaju.

POGLEDAJTE JOŠ:

DNR: Ruske trupe drže pod kontrolom Seversk

Istovremeno, čelnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) tvrde da se ukrajinski grad Seversk nalazi pod kontrolom savezničkih snaga Rusije i DNR.

„Naše trupe kontrolišu Seversk, tako da neprijatelj sada može da bude pogođen preciznom vatrom na celoj teritoriji grada“, rekao je prvi zamenik ministra informisanja DPR-a Danil Bezsonov.

Na osnovu informacija koje svakodnevno stižu sa fronta, čini se da Ukrajina čvrsto veruje u pomoć zapadnih zemalja u vidu oružja, ali i novca. Na krilima raketnog sistema HIMARS, Ukrajinci su dobili potrebno samopouzdanje da nakon skoro pet meseci rata konačno krenu u kontranapad.

Uz to, taktika Rusije za osvajanje juga je već proučena od strane obaveštajaca Ukrajine i Zapada, zbog čega je napredovanje trupa Kremlja usporeno.

BONUS VIDEO Ukrajinci postavili zastavu na Zmijskom ostrvu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare