Foto: Profimedia, EPA/EFE

Bacači raketa koje su SAD isporučili Ukrajini toliko su precizni da svi ispaljeni projektili mogu "doslovno sleteti jedan do drugog", a ruske snage bi se trebali pripremiti na "snažne raketne udare" koji im se spremaju u nadolazećim nedeljama, izvestio je popularni ruski bloger Roman Saponkov, a prenosi britanski Telegraf. Reč je, naravno, o već uvelike slavljenom HIMARS-u, modernom višecevnom bacaču raketa, dizajniranom za ispaljivanje preciznih projektila na udaljenost od oko 70 kilometara,

„Juče sam slučajno svedočio napadu raketama ispaljenih iz HIMARS-a na Herson. Sve se zbilo praktički pred mojim očima“, objavio je tako u ponedeljak na Telegramu Saponkov.

“Bio sam pod vatrom mnogo puta, ali me šokirala preciznost ispaljenih raketa. Obično se rakete ispaljene iz višecevnih sistema rasprše poput lepeze, one ne padaju jedna pored druge, kao što je slučaj sa onim ispaljenih iz HIMARS-a. Ne mogu poreći kako su na mene ostavili ustisak. Jasno je da je ovo samo početak. Ukrajinci će raketama zasuti Herson i druge pogranične gradove, posebno Belgorod. Raketiraće sva zapovedna mesta i vojne objekte o kojima su prikupili podatke u protekla četiri meseca“, napisao je Saponkov.

Ipak je upozorio svoje čitaoce da ne paniče, jer „čudesna oružja“ retko menjaju tok rata i naglasio kako je za očekivati da će Rusija vrlo brzo razviti kontramere, prenosi Jutarnji list.

Ruski odgovor

Od kraja juna Ukrajinci raketiraju zapovedna mesta, skladišta oružja i goriva na ruskoj teritoriji, a Džo Bajden američki predsednik, prošli petak je potpisao odobrenje za slanje novog paketa oružja vrednog 400 miliona dolara.

Rusko ministarstvo obrane nije komentarisalo prijavljene gubitke od napada, ali su poručili kako su uništili ukrajinsko skladište u kojem su se čuvale rakete za HIMARS. Prošle nedelje su ipak saopštili da su uništili dva raketna sistema HIMRAS, što su Ukrajina i Sjedinjene Države demantovale.

No Saponkova poruka nije jedina u kojoj proruski blogeri izražavaju nezadovoljstvo i strah zbog aktualnog stanja u Ukrajini. Što više, velik deo proruskih ratnih blogera u otvorenom je sukobu s Kremljom. Sve su češći i dramatičniji izveštaji o velikim gubicima i nestašici municije u ruskoj vojsci, a neki od njih otvoreno kritikuju vrhovno zapovedništvo.

Popularni bloger Ribar optužio je ruske vojne zapovednike da pokušavaju da ućutkaju svoje ratne izveštače nakon što su pokušali upozoriti Vladimira Putina na „nered“ u Ukrajini.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

Sukob blogera i Kremlja

Ribar je napisao kako najviši ruski vojni zapovednici sada smatraju te dopisnike „pretnjom“ zbog izveštavanja o vojnim greškama i dodaje da političari iz svojih fotelja u Moskvi ne mogu shvatiti šta se uistinu događa na frontu.

Ribar na svom Telegram kanalu ima 620.000 pretplatnika, a valja napomenuti kako je reč o jednom od retkih kanala društvenih mreža koje Kremlj toleriše, uprkos gušenju slobode govora, jer ga uglavnom koriste proruski blogeri koji propagandnim videima i porukama ‘hrane‘ stotine hiljada pratilaca.

Među takve blogere svakako spadaju i takozvani „vojni blogeri“ čije središte je najčešće u Donjecku koga drže proruski pobunjenici, a koji su nakon početka invazije na Ukrajinu postali slavni. No čini se da se ovaj nezvanični savez raspada.

Ribar deli frustracije ruskih ratnih blogera koje su eskalirale nakon sastanka koji su navodno održali s Putinom negde na periferiji Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu sredinom juna. Ribar tvrdi da je sastanak zasmetao Ministarstvu odbrane koje je pokušavalo prikriti nivo problema sa kojima se ruski vojnici suočavaju u Ukrajini, kaže Ribar.

Igor Strelkov, bivši pukovnik FSB-a koji je učestvovao u prvoj ruskoj invaziji na Donbas 2014., poručio je svojim pretplatnicima, kojih je 400 hiljada, kako je sistem protivraketne odbrane ruske vojske bio potpuno „neučinkovit“.

PROČITAJTE JOŠ:

Ratni veteran Murz, bivši pobunjenički borac sa sedištem u Donjecku, otišao je dalje. Na svom LiveJournal blogu napisao je da su ruski vojni zapovednici nekompetentni, što se videlo u činjenici da nisu premestili vitalne zalihe municije izvan dometa ukrajinske artiljerije.

“Našu vojsku vodi hrpa nesposobnih morona. Glupi, podli, jadni, osvetoljubivi, sitničavi, lopovski glodari”, napisao je u subotu.

Nadalje, britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je pak kako je grupa supruga vojnika koje žive u blizini Bajkalskog jezera u Sibiru objavila video u kojem moli da se njihovim „iscrpljenim“ muževima vojnicima dopusti odmor od dužnosti na prvoj liniji sa ruskom vojskom.

BONUS VIDEO: Prvi snimci ruske vojske u razrušenom Lisičansku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar