Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao je danas svoje pristalice da protestuju zbog izveštaja o problemima sa glasanjem u nekoliko američkih država na izborima za Kongres.

U nizu objava na svojoj platformi “Trut sošal“ Tramp je ukazao na probleme na biračkim mestima u Arizoni, Mičigenu i Pensilvaniji, ocenivši situaciju kao „katastrofalnu i nečuvenu“, prenosi londonski “Tajms“.

Tramp je pozvao svoje pristalice na proteste tvrdeći da su problemi na izborima orkestrirani i da ciljaju republikanske glasače.

Donald Tramp i Melanija na glasanju Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

„Ista stvar se dešava sa prevarama birača kao i 2020. godine. Situacija sa glasanjem u odsustvu u Detroitu je zaista loša. Ljudi se pojavljuju na glasanju samo da bi im rekli “izvinite, već ste glasali“. Ovo se masovno dešava i na drugim mestima. Protest, protest, protest“, poručio je Tramp.

Tramp u svojoj objavi zapravo pominje incidente u kojima je nekim biračima iz Detroita koji su otišli da lično glasaju rečeno da su već glasali u odsustvu, ali ono što izostavlja iz svog posta je da nikome nije rečeno da ne može da glasa, kao i to da su listići tih birača i dalje tretirani kao validni, navodi “Tajms“.

PROČITAJTE JOŠ:

U intervjuu za kanal Foks 2 Detroit advokat i pravni analitičar Čarli Lengton izjavio je da je Odeljenje za izbore svesno problema i da će se uz korišćenje biračkih spiskova, a ne elektronskih spiskova birača, svima omogućiti da glasaju, preneo je londonski “Independent“.

Tužba koju je pokrenula republikanska državna sekretarka Mičigena, Kristina Karamo, kojom je nastojala da primora birače koji su glasali u odsustvu da glasaju i lično ili dobiju glasanje u odsustvu posetom kancelariji gradskog službenika Detroita, odbačena je danas.

Donald Tramp i Melanija na glasanju Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Tramp je takođe izjavio da kvar na glasačkoj mašini u okrugu Marikopa nanosi „veliku štetu“ republikancima, kandidatima za guvernere Kariju Lejku i kandidatu za senatora Blejku Mastersu.

Iako je otprilike 20 odsto mašina za brojanje u okrugu Marikopa imalo kvarove, predsednik Nadzornog odbora okruga Marikopa objavio je video u kojem objašnjava situaciju i uverava glasače da će svi glasovi biti prebrojani.

On je poručio da birači okruga Marikopa mogu da glasaju bilo gde u okrugu i da će glasovi onih koji su glasali na mestima sa neispravnim mašinama biti prebrojani, ali bi prvo morali da budu prebačeni na glasačko mesto sa ispravnim biračkim mašinama.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar