Prvi put od početka nasilnih protesta u Francuskoj zbog policijskog ubistva tinejdžera (17), predsednik te zemlje Emanuel Makron obratio se javnosti. Kako je rekao, na ulicama će biti više policije u narednim danima i pozvao je roditelje da "drže svoju decu kod kuće".

Govoreći nakon hitnog sastanka vlade zbog nemira koji su izbili pošto je policajac u utorak ubio 17-godišnjaka nadomak Pariza, Makron je rekao da se nasilje organizuje na Internetu.

„Ponekad imamo osećaj da neki od njih žive na ulici, u video-igricama koje su ih otrovale“, rekao je govoreći o mladima koji su učestvovali u incidentima, prenosi Gardijan.

Kako je rekao, oko trećina od 875 uhapšenih nakon treće nasilne noći su tinejdžeri.

„Odgovornost roditelja je da ih drže kod kuće. Nije posao države da deluje umesto njih“, rekao je Makron koji je ranije napustio EU samit u Briselu kako bi se vratio u Francusku zbog hitnog sastanka vlade usled nemira širom zemlje.

Pročitajte još:

Prvi čovek Francuske pozvao je društvene mreže da uklone „najosetljiviji“ sadržaj u vezi sa neredima. Dodao je da će, ukoliko dođe do novih nereda, biti raspoređeno još policajaca na ulicama Francuske. Prethodno je objavljeno da će 40.000 policajaca biti raspoređeno širom zemlje.

Masovna hapšenja i hitne mere u gradovima

Policija je juče, tokom noći, uhapsila 875 osoba širom zemlje nakon nasilja koje je izbilo u Marseju, Lionu, Pou, Tuluzu i Lilu tokom treće noći protesta zbog ubistva tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla koga je ubio policajac jer nije zaustavio automobil.

Vlasti Marseja donele su odluku da zabrane današnje demonstracije protiv policijske brutalnosti nakon ubistva 17-godišnjeg tinejdžera. Dodaje se da će sav javni prevoz stati od 19 časova, prenosi Rojters.

Francuska, neredi, prostesti, ubistvo tinejdžera Profimedia
Francuska, neredi, prostesti, ubistvo tinejdžera Profimedia

Tokom protesta, u Parizu je došlo do požara na mestu gde se gradi vodeni centar za treninge uoči Olimpijskih igara koje će biti održane 2024. godine.

Prema pisanju BBC-a, oštećena je samo ambasada, a zapaljeni su autobusi koji su bili parkirani u blizini gradilišta.

BONUS VIDEO Francuska u plamenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare