Gislejn Maksvel Ghislaine Maxwell
Gislejn Maksvel Foto: REUTERS/Jane Rosenberg

Gislejn Maksvel, devojka i bliska saradnica optuženog pedofila Džefrija Epstajna proglašena je krivom za podvođenje maloletnica za Epstajna i široku mrežu njegovh prijatelja. Njoj sada preti zatvorska kazna od 65 godina, a višemesečno suđenje obeležili su mnogi stravični detalji seksualnog zlostavljanja maloletnica.

Američka porota Saveznog suda u Njujorku proglasila ju je krivom po pet od šest optužnice, iako je ona od početka do kraja suđenja negirala krivicu.

Prema rečima tužioca, ona je „varala ranjive mlade devojke, manipulisala njima i servirala ih Epstajnu za seksualno zlostavljanje“. Drugim rečima, takođe tužiočevim, Maksvel je bila Epstajnov „partner u zločinu“.

Iako se očekivalo da će postupak da traje najmanje šest nedelja, ona je proglašena krivom po pet od šest optužbi za manje od mesec dana.

Foto: radaronline.com / Splash / Profimedia

Saslušano je preko 30 svedoka sa obe strane, od kojih su četiri žene, tadašnje tinejdžerke, iznele svedočenja koja se smatraju ključnim za dolazak do presude.

„Te četiri žene – sada su žene, a bile su tinejdžerke kada su se ti zločini dogodili – njihovo svedočenje je bilo veoma snažno i iskreno. Bez njihovog svedočenja, dolazak do presude bi predstavljao mnogo veći zadatak za tužilaštvo“, rekao je novinar Al Džazire koji je izveštavao iz Njujorka.

Gislejn Maksvel Ghislaine Maxwell
Gislejn Maksvel Foto: REUTERS/Jane Rosenberg

Ozloglašena vila i sto za masažu

Jedna od Epstajnovih žrtvi, koja je na suđenju predstavljena samo kao Džejn, ispričala je da je imala samo 14 godina kada je prvi put imala seksualni kontakt sa Džefrijem Epstajnom. Takođe, tvrdi da je Maksvel bila prisutna dok je milijarder zlostavljao.

Prema njenom svedočenju, Epstajn je rekao da će je naterati „da mu sedne na lice“, „da ga štipa za bradavice“ i opisala je prvi seksualni susret koji se dogodilo 1994. godine kada ju je odveo u kuću na bazenu i „masturbirao pred njom“.

„Razgovor se naglo završio. Bili smo u njegovoj kancelariji, a on je rekao da ga pratim“, rekla je ona. Izašli su napolje do bazena i Epstajn je seo na kauč sa desne strane.

„Spustio je pantalone, povukao me na sebe i nastavio je da masturbira. Onda je ustao i ponašao se kao da se ništa nije desilo“, rekla je ona.

Uprkos tome, nastavila je da provodi vreme sa Epstajnom i Meksvelovom i brzo je imala prvi seksualni susret sa njom.

Foto: radaronline.com / Splash / Profimedia

„Epstajn i Gislejn su razgovarali i odjednom su mi rekli da ih pratim. Odveli su me do Epstajnove spavaće sobe u njegovoj kući u Palm Biču. Ušli su u sobu i skinuli se. Počeli su da se maze i da se ležerno kikoću. Tražio mi je da skinem gornji deo odeće. Onda su njegove ruke bile svuda, a Gislejn ga je ljubila“, rekla je Džejn.

Dodala je da se Gislejn posle ponašala kao da se ništa nije desilo.

Tužilac ju je pitao da li je Maksvelova dodirnula njeno telo, a žrtva je rekla da jeste. Naglasila je da se zlostavljanje dešavalo svaki put kada bi posetila Epstajnovu kuću.

Kada su Džejnine posete Epstajnovoj kući postale sve redovnije, rekla je da su je Maksvelova i Epstajn uputili na to kako da ga masira. Dodala je da je bilo trenutaka kada su drugi ljudi učestovali u seksu i da se to obično dešavalo u sobi za masažu ili spavaćoj sobi u Epstajnovoj kući u Palm Biču.

„Džefri bi seo na sto za masažu i to bi se pretvorilo u orgije“, dodala je.

„Mnogo sam naučila od nje“

Advokati Gislejn Maksvel tokom nekoliko nedelja koliko je trajalo suđenje pokušavali su da izvedu nemoguće – da je prikažu u pozitivnom svetlu.

Prva devojka koja je svedočila u odbranu Maksvelove – Kimberli Espinos, imala je za nju samo reči hvale.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Veoma poštujem Gislejn. Čitav život se ugledam na nju i zapravo sam mnogo naučila od nje. Ona se ophodila prema meni lepo i bilo je zabavno. Svoju sadašnju karijeru izvršnog asistenta pripisujem onome što sam naučila zahvaljujući njoj”, rekla je Kiberli.

Drugi svedok Maksvelove – Mišel Hil, koja je radila u Epstajnovoj kancelariji u Njujorku od 1996. do 1999. godine, rekla je da su ona i Epstajn bili njeni šefovi.

„Ona je fantastična. Mnogo me je naučila. Bila je teška za saradnju, ali je bila sjajna”, rekla je Hilova.

Advokatica Epstajnove devojke postavila je pitanje Lauri Meninger kojim je želela da opovrgne svedočenje bivšeg upravnika kuće u Epstajnovoj vili u Palm Biču koji je tvrdio da je dobio instrukcije da nikada ne gleda Epstajna u oči.

“Da li je Maksvelova ikada upozorila da je ne gledate u oči? Da li je Maksvelova ikada naređivala kako da razgovarate sa ljudima”, upitala je advokatica.

„Ne“, odgovorila je Hilova.

Dodala je da nikada nije radila na drugim Epstajnovim imanjima i da je samo jednom bila na njegovom ranču u Novom Meksiku. Njen opis ove posete je takođe prikazuje Maksvelovu kao velikodušnu.

BONUS VIDEO U akciji Armagredon policija pohapsila pedofile po Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar