Gislejn Maksvel Ghislaine Maxwell
Gislejn Maksvel Foto: REUTERS/Jane Rosenberg

Gilejn Maksvel proglašena je danas krivom za pomaganje Džefriju Epstajnu u seksualnom zlostavljanju tinejdžerki. Američka porota na Saveznom sudu u Njujorku proglasila ju je krivom po pet od šest optužbi iako se ona od početka do kraja suđenja izjašnjavala kao nevina.

Maksvel je bila optužena za regrutovanje i pripremanje tinejdžeki za zlostavljanja pokojnog Džefrija Epstajna, „jednog od najozloglašenijih seksualnih prestupnika u novijoj američkoj istoriji“, kako ga je nazvao Njujork Tajms.

Prema rečima tužioca, ona je „hvatala ranjive mlade devojke, manipulisala njima i servirala ih Epstajnu za seksualno zlostavljanje“. Drugim rečima, takođe tužiočevim, Maksvel je bila Epstajnov „partner u zločinu“. Sada bi mogla da se suoči sa do 65 godina zatvora.

PROČITAJTE JOŠ:

Uhapšena je u julu 2020. godine, tačno godinu dana nakon što se njen nekadašnji partner Epstajn ubio u zatvoru, gde je zbog seksualne trgovine ljudima do tada proveo svega mesec dana. Maksvel se od početka do kraja suđenja izjašnjavala kao nevina.

Iako se očekivalo da će postupak da traje najmanje šest nedelja, ona je proglašena krivom po pet od šest optužbi za manje od mesec dana.

Saslušano je preko 30 svedoka sa obe strane, od kojih su četiri žene, tadašnje tinejdžerke, iznele svedočenja koja se smatraju ključnim za dolazak do presude.

„Te četiri žene – sada su žene, bile tinejdžerke kada su se ti zločini dogodili – njihovo svedočenje je bilo veoma snažno i iskreno. Bez njihovog svedočenja, dolazak do presude bi predstavljao mnogo veći zadatak za tužilaštvo“, rekao je novinar Al Džazire koji je izveštavao iz Njujorka.

Bonus video: Mika Aleksić pred sudom – gosti Jugoslav Tintor I Vanja Macanković

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare