Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Bakingemska palata je saopštila da je završena jednogodišnja istraga po optužbama da je vojvotkinja od Saseksa Megan Markl maltretirala svoje osoblje pre nego što se preselila u Kaliforniju s princom Harijem, ali je odbila da iznese bilo kakve detalje izveštaja. Zašto palata ćuti i za šta je optužena Markl?

Istraga je pokrenuta prošlog marta, nakon što je list Tajms objavio optužbe protiv Megan sa tvrdnjama da je vojvotkinja maltretirala kraljevsko osoblje, prenosi Rojters. Par je izdao saopštenje u kojem je demantovao optužbe, a u intervjuu sa Oprom Vinfri ubrzo nakon toga, Megan je optužila palatu za „održavanje neistina“.

Majkl Stivens, koji nadgleda kraljevsku blagajnu, saopštio je da je privatno finansirana istraga, koju je sprovela nezavisna advokatska firma, sa ciljem da se ispitaju navodi optužbi i poboljšala praksa u svim kraljevskim domaćinstvima, prenosi Tanjug.

„Istraga je završena i preporuke o našim politikama i procedurama su date, ali nećemo iznositi više detalja “, rekao je Stivens novinarima. Čak ni zaposleni koji su prijavili Markl za maltretiranje, neće saznati jesu li njihova svedočanstva potvrđena.

U izveštaju Tajmsa se navodi da je viši član osoblja Harija i Megan podneo žalbu u oktobru 2018, navodeći da je vojvotkinja maltretirala neke od svojih pomoćnika i da je princ pozvao svog zaposlenog da odustane od tog pitanja koje dalje nije napredovalo.

Palata je naredila istragu, rekavši da je „veoma zabrinuta“, a svi oni koji su učestvovali, uključujući sadašnje i bivše članove osoblja, obavešteni su o njenom ishodu, navodi britanska agencija.

„Mislim da su ciljevi ispunjeni jer su pouke izvučene“, rekao je Rojtersu visoki kraljevski izvor.

Megan Markl i princ Hari
Megan Markl i princ Hari Foto:EPA-EFE/NEIL MUNNS

Mnogi smatraju da kraljevska porodica na ovaj način štiti Megan. Postavlja se pitanje da li je palata rešila da zakopa ratne sekire sa princom Harijem i njegovom suprugom ili se možda plaše šta bi Megan još negativno o njima mogla da iznese u javnost, ako izveštaj o maltretrianju osoblja bude objavljen.

Optužbe na Meganin račun

Vojvotkinja od Saseksa optužena je u martu prošle godine za okrutnost i maltretiranje, ali i za potpuno neprihvatljivo ponašanje prema osoblju kraljevske porodice, kako tvrdi jedan od njenih bivših najbližih savetnika iz Kensington palate.

U pritužbi se navodi da je Megan Markl „oterala dvoje ličnih asistenata iz domaćinstva i da je podrivala samopouzdanje trećeg člana osoblja“, piše Tajms.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Optužbe o manipulacijama i maltretiranju temelje se na izjavama dva starija člana osoblja, a još jedna bivša članica osoblja tvrdi da ju je Megan ponižavala. Osoblje je zbog navodno Megan završavalo u suzama i osećalo se traumatizovano, a neki kažu da imaju posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Sve pritužbe osoblja je u oktobru 2018. Džejson Nauf, njen nekadašnji sekretar za odnose s javnošću sažeo u mejlu upućenom ličnom sekretaru princa Vilijama, Sajmonu Kejsiju.

„Jako sam zabrinut što je vojvotkinja maltretiranjem uspela da otera dve asistenkinje iz palate. Njeno ponašanje je potpuno neprihvatljivo. Čini se da uvek ima nekog kao metu“, naveo je on u mejlu.

Dalje se tvrdi da ga je Hari molio da ne podnosi tužbu zbog tih navoda.

PROČITATE JOŠ:

Oštar odgovor vojvotkinje

Na sve ovo od samog početka odgovorila je Megan Markl, istakavši da Bakingemska palata koristi Tajms za širenje „potpuno lažnog narativa zasnovanog na obmanjujućim i štetnim dezinformacijama“ o njenom postupanju sa osobljem.

Ove infomacije su izašle u javnost samo nekoliko dana pre nego što je bio emitovan intervju koji su ona i princ Hari dali Opri Vinfri.

Njeni advokati su rekli da je bivšu glumicu „rastužio ovaj najnoviji napad na nju, posebno kao nekoga koji je bio meta nasilja, i duboko je posvećen pružanju podrške onima koji su iskusili bol i traumu“.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare