Abdulalim Muaini Foto:REUTERS/Umit Bektas

Muž koji je živ zakopan pored svoje mrtve žene spašen je danas u Turskoj nakon 48 sati nezamislivog užasa, pošto je broj poginulih u zemljotresu u ponedeljak širom zemlje i njenog suseda Sirije prešao 12.000.

Slike sa lica mesta spasavanja u turskoj provinciji Hataj prikazuju čoveka zaglavljenog između oborene betonske ploče, poda i beživotnog tela njegove supruge.

Dok je svetlost sijala u okvire ruševine, prikazan je čovek – po imenu Abdulalim Muaini – kako žmirkajući prema njima i pruža ruku.

Abdulalim Muaini Foto:REUTERS/Umit Bektas

Gospodin Muaini je potom izvučen iz srušene zgrade, zajedno sa telima njegove žene i dve ćerke, koje su takođe poginule.

Postavili su ga na pod da bi mu pružili medicinsku pomoć, nekoliko metara dalje od mesta gde su tela njegove žene Esre i ćerki Mahsen i Besire ležala umotana u ćebad.

Zvaničnici i medicinari rekli su da je 9.057 ljudi umrlo u Turskoj i 2.662 u Siriji od potresa jačine 7,8 stepeni Rihterove skale u ponedeljak, čime je ukupan broj porastao preko 12.000 – što ga čini najsmrtonosnijim seizmičkim događajem u više od decenije.

Abdulalim Muaini Foto:REUTERS/Umit Bektas

To je više od zemljotresa jačine 7,8 stepeni u Nepalu 2015. godine u kojem je poginulo više od 8.800 ljudi. Zvaničnici kažu da bi broj poginulih mogao da se udvostruči ako se ostvare najgori strahovi stručnjaka, što bi dovelo do razmera potresa jačine 9 stepeni Rihterove skale kod obala Japana koji je ubio skoro 20.000 2011. godine.

U međuvremenu, spasioci u Turskoj i Siriji nastavili su potragu za preživelima u ruševinama.

BONUS VIDEO: Srpski spasioci u Turskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar