Foto: Shutterstock

Srbija se pridružila ostalim podunavskim zemljama u zajedničkoj osudi „neopravdane vojne invazije na Ukrajinu”, na godišnjem forumu 14 zemalja kroz koje prolazi Dunav, ili se nalaze pored Dunava, koji je održan u slovačkom gradu Košicama.

Predstavnici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Moldavije i Ukrajine usvojili su zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da je “početkom 2022. godine svet bio potresen ilegalnom, neisprovociranom vojnom invazijom na suverenu i miroljubivu Ukrajinu”, prenosi danas Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ta agresija mora da stane i ruske snage moraju da se povuku sa međunarodno priznate teritorije Ukrajine. Mi najsnažnije osuđujemo neisprovociranu i neopravdanu vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu“, piše u deklaraciji.

Srbija je i u maju, u sklopu Jadransko-jonskog foruma deset zemalja, takođe usvojila deklaraciju sličnog sadržaja, gde je spomenuta “neopravdana agresija Rusije” započeta 24. februara.

Predstavnici podunavskih zemalja okupili su se u sredu i četvrtak u okviru strategije Evropske unije za dunavski region, okvira za razgovor i saradnju. Skupu je predsedavala Ukrajina, a razgovaralo se, između ostalog, o pitanjima sigurnosti snabdevanja energentima i hranom, posebno žitom iz Ukrajine.

***

BONUS VIDEO: Tenkovska odbrana Donbasa

Komentari

Svi komentari (0)