Španska princeza Leonor Foto:Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Izašavši jutros na binu u Domu parlamenta u Madridu, princeza Leonor je izgledala mirno i staloženo uprkos istorijskoj težini trenutka kada je zvanično postala buduća kraljica Španije.

Danas na svoj 18. rođendan, tinejdžerka se zaklela na vernost španskom ustavu, što znači da sada može zvanično da deluje kao regent u odsustvu svog oca kralja Felipea.

Kada se popne na tron, Leonor će biti prva španska kraljica regent u poslednjih 150 godina, ali je još značajnije na nju se gleda kao na figuru koja će dovršiti očevo delo distanciranja od skandala njenog dede kralja Huana Karlosa.

Španska princeza Leonor Foto:EPA-EFE/BALLESTEROS

Za svaku mladu ženu to su velika očekivanja, ali princeza Leonor je dala samo mali nagoveštaj nesigurnosti u dirljivom trenutku kada se činilo da je bacila pogled na svoju majku kraljicu Leticiju i mlađu sestru princezu Sofiju.

Njeno samopouzdanje je bez sumnje izbrušeno radom porodice, kao i vojnom obukom i njenim prvim javnim govorom sa 13 godina na obeležavanju 40. godišnjice španskog ustava.

Španska princeza Leonor Foto:Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Dok se zaklela na vernost španskom ustavu u parlamentu dok su je posmatrali njena porodica i predstavnici vlade, bilo je jasno da se vidi Leonorino iskustvo u javnom govoru, sa ponosnim i nepokolebljivim stavom.

Izgledala je kraljevski u belom odelu, sa kosom skupljenom u niski, uglađeni rep, a šminkom neutralnom i nenametljivom.

Nakon ceremonije, 18-godišnja princeza poljubila je svoju majku kraljicu Letiziju (51) i oca kralja Felipea (55) u obraz, dok su je ponosni roditelji držali za ruke u znak podrške.

Španska princeza Leonor

Kada se pojavila na crvenom tepihu na putu ka ceremoniji obeležavanja svog 18. rođendana, Leonor je mahnula kraljevskim obožavaocima koji su se okupili da joj požele srećan rođendan.

U međuvremenu, njena majka kraljica Leticija (51) izgledala je elegantno kao i uvek u kraljevsko plavoj haljini, dok se princeza Sofija odlučila za haljinu sa cvetnim uzorkom. Kralj Felipe, ponosni otac, bio je kao i uvek u savršeno skrojenom trodelnom odelu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ceremonija Magna Karta obeležava 37 godina otkako je Leonorin otac, kralj Felipe, položio zakletvu 30. januara 1986. godine.

Španska princeza Leonor Foto:Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Osim što je Leonor položila zakletvu španskom ustavu, gradonačelnik je pozvao stanovnike da se pridruže proslavi.

Glavni grad Španije danas vrvi od raspoložene mase, grad u kojem je Leonor rođena i u kojem je provela veći deo svog života.

Volonteri su podelili više od 7.500 španskih zastava širom grada kako bi stanovnici mahali u znak zahvalnosti za Leonor.

Španska princeza Leonor Foto:Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Kasnije tokom dana, počasna garda opštinske policije, kojom predsedava zamenik gradonačelnika Madrida, koja će uključivati eskadrilu konjice i Muzički bend opštinske policije, biće raspoređena na Plaza de la Vila.

Leonor je trenutno na prvoj godini trogodišnjeg programa vojne obuke na Generalnoj vojnoj akademiji u Saragosi, dok se priprema da jednog dana stupi na tron.

Ona ide stopama svog oca kralja Felipea, koji je prošao istu obuku kao mladić pripremajući se da postane monarh.

BONUS VIDEO: Kralj Ludvig II je svoje fantazije pretvorio u najlepši dvorac na svetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar