Mnogi analitičari smatraju da je veza između kralja Čarlsa i kraljice Kamile "idealna ljubavna priča", od kako se par prvi put sreo. Ona je "ljubav njegovog života", kao i višedecenijski savetnik i poverenik, a sada i britanska kraljica. Otkako se par venčao 2005. godine, Kamila je "radila" kao član kraljevske porodice, podržavajući svog muža i zagovarajući dobrotvorne organizacije koje pomažu ženama i deci. Međutim, nekima u Britaniji je teško da zaborave na dugogodišnju vanbračnu aferu para, koja je i uticala na krah Čarlsovog braka sa javnosti omiljenom - princezom Dajanom.

Ljubavni trougao

Kamila Šand rođena je u julu 1947. godine, odrasla je na engleskom selu, gde se rodila njena strast prema konjima.

Školovala se u Južnom Kensingtonu i u Švajcarskoj. Kamila je 1970. godine upoznala tadašnjeg princa od Velsa – Čarlsa, na polo utakmici u Vindzoru. Nedugo posle toga, postali su i prijatelji.

Foto: AGENCE / Bestimage / Profimedia, © Band Photo / uppa.co.uk / Avalon / Profimedia

Naredne godine, Čarls se pridružio Kraljevskoj mornarici i, dok je bio odsutan, Kamila se udala za oficira Endrua Parkera Boulsa sa kojim je dobila dvoje dece, Toma i Lolu.

Čarls se oženio lejdi Dajanom Spenser 1981. godine, a ceremoniju venčanja pratili su milioni širom sveta. Ali, 1994. godine, Čarls je priznao aferu sa Kamilom.

Dajana je naredne godine medijima potvrdila muževljevo neverstvo – „U ovom braku nas je bilo troje, pa je bila malo gužva“.

Lejdi Dajana i kraljica Elizabeta Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Cleaver

Dodala je kako su Čarls i Kamila „oduvek bili zaljubljeni“.

Bračni par Bouls razveo se 1995. godine, a Čarls i Dajana naredne. Javnost je imala više simpatija prema Dajani nego prema Kamili, a taj osećaj je samo dodatno bio pojačan nakon Dajanine pogibije u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997.

Tabloidi su „mrzeli“ Kamilu, piše Gardijan, a javno mnjenje je toliko bilo protiv nje da postoje navodi da su je građani gađali pecivom na jednom parkingu.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN/Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Međutim, 1999. godine, Klarens Haus je započeo program ponovnog predstavljanja Kamile javnosti – prvi put se pojavila sa Čarlsom ispred hotela Ric u Londonu, a nedugo zatim se i preselila u Klarens Haus.

Buduća kraljica

Šest godina kasnije, njihova višedecenijska ljubavna priča dostigla je vrhunac venčanjem u Vindzoru. Kamila, koja je dobila titulu vojvotkinje od Kornvola, potvrđena je kao Čarlsova zvanična supruga i buduća kraljica Ujedinjenog Kraljevstva.

Kamila Parker Foto:Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Vojvotkinja je postala član kraljevske porodice, podržavajući Čarlsa na zvaničnim angažmanima u Velikoj Britaniji i na prekookeanskim turnejama, uprkos, kako su mediji naveli, svom dubokom strahu od letenja.

„Uvek je lepo imati nekoga na svojoj strani. Ona je ogromna podrška. Velika stvar je što se mnogo smejemo, jer ona vidi smešnu stranu života, hvala Bogu za to“, rekao je Čarls 2015. godine.

Nekoliko dana uoči krunisanja, Kamilin sin, Tom Parker Bouls, govorio je o odnosu između svoje majke i „očuha“.

Princ Čarls i princeza Kamila Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

„Nije me briga šta neko kaže. Udala se za osobu koju je volela i evo šta se dogodilo“, rekao je Parker Bouls.

Kamila je takođe definisala svoju kraljevsku ulogu, zalažući se za pismenost dece i podršku žrtvama nasilja u porodici.

Tokom posete skloništu za žene u Bristolu 2017. godine, kazala je da je uspela da iskoristi svoj položaj kako bi istakla nevolju „hrabrih žena“ koje su pretrpele nasilje od svojih partnera, a takođe je radila i na podizanju svesti o osteoporozi, bolesti koja je pogodila i njenu majku i baku.

Princ Čarls i Kamila Foto:Tanjug/AP Photo/Adam Butler

„Mislim da je uradila divne stvari oko čitavog problema vezanog za nasilje nad ženama. Veoma sam ponosan na nju“, rekao je jednom prilikom Čarls.

Profesionalna baka

Jedan od Kamilinih pomoćnika kazao je 2013. godine za CNN da Kamila ima najveću strast prema svojim unucima – „Ona je profesionalna baka“, rekao je on.

Njen nećak, Ben Eliot, kazao je za „Vaniti Fair“ 2022. godine da Kamila „obožava svog muža, decu i unuke“ i da je veoma druželjubiva.

Kamila i princ Čarls Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

I Kamila je u intervjuu za britanski „Vogue“ otkrila da svakodnevno priča sa svojim unucima.

„Veoma je lepo dobiti poruku. Učimo od mladih ljudi, a i oni uče od nas“, kazala je tada.

Njena tri unuka, Gas, Luis i Fredi Parker Bouls i njen pranećak Artur Eliot, uključeni su u ceremoniju krunisanja.

Kraljica Elizabeta i Kamila Parker Foto:Tanjug/AP Photo/John Stillwell

Dugo se mislilo da Kamila neće koristiti titulu kraljice, jer je Klarens Haus 2005. godine izdao saopštenje u kojoj je rečeno da će kraljica koristiti titulu „princeza-supruga“. U to vreme, neki u palati su smatrali da javnost nije spremna da Kamila preuzme titulu koja je bila namenjena Dajani.

Međutim, tokom godina, odnosi javnosti prema Kamili su omekšali, što su pokazalo i istraživanje iz 2015. godine.

Pročitajte još:

Konačni sud

„Najveća podrška“, došla je u februaru 2022. godine, kada je kraljica Elizabeta II dala svoj blagoslov da vojvotkinja od Kornvola, kada dođe vreme, bude priznata kao kraljica.

„Kada moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni. Moja iskrena želja je da, kada za to dođe vreme, Kamila bude priznata kao kraljica-supruga, jer nastavlja svoju lojalnu službu“, kazala je kraljica povodom 70. godišnjice svog stupanja na britanski tron.

Tim potezom analitičari su kazali da je Elizabeta javno „dala do znanja“ da Kamilu ne treba posmatrati kao „kraljevsku ljubavnicu“, već kao centralnu ličnost u samom srcu kraljevske porodice.

BONUS VIDEO Kraljica Elizabeta II krunisanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar