Podmornica Titan Foto:Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP/OceanGate Expeditions via AP/Handout / AFP / Profimedia/ABC News / Ferrari / Profimedia

Portal Nova.rs nedavno je preneo izjavu režisera filma "Titanik" Džejmsa Kamerona koja se tiče implozije podmornice Titan, a koja nije sadržala ispravan kontekst. Naime, Kameron nije optužio američke vlasti da su znale za imploziju, a pokušale da je zataškaju.

Kameron, koji je 30 puta posetio najpoznatiju svetsku olupinu, rekao je da tragedija ima sličnosti sa katastrofom na Titaniku, gde je kapetan više puta ignorisao upozorenja o nadolazećoj santi leda, ali je nastavila da plovi, i to najvećom brzinom.

Podmornica Titan posada Foto:Handout / AFP / Profimedia

Posada podmornice je odmah poginula kada je podmornica pretrpela „katastrofalnu imploziju“ na samo 500 metara od pramca olupine broda, saopštila je američka obalska straža. Podmornica na daljinsko upravljanje pronašla je krhotine na dnu okeana.

Šta je Kameron rekao

Kameron je za BBC News rekao da je sedmica “bila kao dugotrajna i košmarna šarada u kojoj ljudi na sve strane pričaju o tome kako se čuo zvuk lupanja, o kiseoniku i svim tim stvarima”.

“Znao sam da se podmornica nalazi tačno ispod svoje poslednje poznate dubine i pozicije. Tačno tu su je i našli”, nastavio je.

Kameron, nije rekao, kako je portal Nova prvobitno preneo, da su “vlasti” dopustile “šaradu” od potrage iako su znale da su putnici u podmornici mrtvi. Izneo je stav da se moglo pretpostaviti da putnici podmornice nisu preživeli s obzirom na to kako je nestala podmornica. Rekao je da mu je sedmica u kojoj se odvijala potraga izgledala kao “šarada” zbog izveštaja o zvukovima lupanja koji su mogli dolaziti iz nestale podmornice i o kalkulacijama o količini kiseonika preostalog u podmornici.

U zajedničkom intervjuu s Bobom Balardom, pronalazačem olupine “Titanika”, za ABC News Kameron navodi da, iako su bili uvereni da je podmornica bila nepovratno izgubljena, nisu hteli da se oglašavaju dok potraga ne bude gotova jer bi to bilo bezosećajno.

Pročitajte još...

Kameron je rekao da je, kada je saznao da je podmornica izgubila i navigaciju i komunikaciju u isto vreme, odmah posumnjao na katastrofu.

“Osetio sam u kostima šta se dogodilo. Kad otkažu elektronika i komunikacioni sistem, a u isto se vreme pokvari transponder za praćenje – podmornica je izgubljena.”

Portal Nova.rs je izmenio pogrešno protumačene delove izjave Džejmsa Kamerona i izvinjava se čitaocima.

BONUS VIDEO Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju