Podmornica Titan Foto:OceanGate Expeditions/Handout via REUTERS/HarperCollins France/Handout via REUTERS/Courtesy of Jannicke Mikkelsen/via REUTERS/REUTERS/Shannon Stapleton/Courtesy of Engro Corporation Limited/via REUTERS

Nekoliko dana nakon što je svet ostao bez daha jer je podmornica Titan sa posadom od pet članova nestala na putu do olupine Titanika, potvrđene su najcrnje slutnje stručnjaka - na dnu Atlantika pronađeni su delovi podmornice, dok su spasilačke ekipe saopštile da su svi članovi posade preminuli. Kako su objasnili stručnjaci Američke obalske straže - podmornica je implodirala, i to verovatno istog dana kada je i nestala - u nedelju po lokalnom vremenu.

Kompanija „OceanGate“ koja je upravljala podmornicom čija je misija bila obilazak olupine Titanika u četvrtak uveče saopštila je ono čega su se svi pribojavali – nade više nema, delovi podmornice su pronađeni, a svi članovi posade su tragično nastradali.

U pitanju su izvršni direktor „OceanGate“ Stokton Raš, ronilac Pol Andri Nargole, britanski milijarder Hamiš Harding, otac i sin – Šahzada i Sulejman Davud (19).

Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako je došlo do tragedije, objasnili su iz Američke obalske straže.

Smrt usred Atlantika

Članovi posade podmornice Titan poginuli su kada je ona pretrpela „katastrofalnu imploziju“ u blizini olupine Titanika.

Stručnjaci za potragu i spasavanje kažu da su muškarci u podmornici verovatno umrli u nedelju – pre nego što su opsežne spasilačke akcije i počele. Iz tog razloga, navode stručnjaci, čuli su se podvodni zvuci koji su dali tračak nade. Ispostaviće se da je bilo u pitanju implodiranje podmornice.

„Implozija je proizvela značajan, širokopojasni zvuk koji su sonarne bove pokupile“, objasnio je admiral Džon Mauger iz Američke obalske straže na konferenciji za novinare.

Foto:OceanGate Expeditions via AP/Shutterstock/Sun_Shine/Tanjug/AP Photo/Ed Komenda

Tako je nastupila trenutna smrt članova posade, koji su platili po 250.000 dolara da vide olupine čuvenog Titanika.

„Neverovatno je nemilosrdno okruženje tamo dole. Pronađene krhotine odgovaraju katastrofalnoj imploziji. Nastavićemo da radimo i pretražujemo područje tamo – ali nemam odgovor da li ćemo moći da pronađemo tela stradalih“, rekao je Pol Hankin, stručnjak za duboko more uključen u akciju.

Robot pronašao delove podmornice

Američka obalska straža saopštila je i da je ključne rezultate napravilo vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) koje je pretražilo dno okeana.

Potraga za podmornicom Foto: Wikipedia/USA Navy, DIMITRI BARINOV / AFP / Profimedia, Oceangate

Dubokomorski robot, koji je kanadski brod Horizon Arctic, došao je do prvih otkrića u četvrtak ujutru kada je uočio „repni konus“ sa zadnjeg vrha podmornice.

Pronađen je na otprilike 500 metara udaljenosti od pramca olupine Titanika.

Admiral Džon Mauger rekao je na konferenciji za novinare da je ROV zatim nastavio da istražuje područje i pronašao dalje krhotine, uključujući prednji kraj trupa podmornice, a kasnije i drugi kraj.

Robot je tada naišao na drugo, manje polje krhotina, koje je sadržalo drugi kraj podmornice.

Potraga za podmornicom Titanic Foto:Tanjug/Action Aviation via AP

Zvaničnici su rekli da će ROV nastaviti da pretraže područje kako bi „potpuno mapirali šta se tamo nalazi“.

Ekspert Karl Hartsvil, iz Okeanografske institucije Vuds Hol, rekao je na istoj konferenciji za novinare da nije video ništa što bi ukazivalo na to da se podmornica srušila u Titanik ili da je implodirala iznad njega.

On je rekao da polje krhotina ukazuje da se katastrofa dogodila daleko od Titanika u „vodenom stubu“ – terminu koji se koristi za opisivanje prostora između površine i dna okeana.

Hartsvil je rekao da su ostaci podmornice pronađeni na „glatkom dnu“ mora i da „nije bilo olupine u tom području“.

Admiral Mauger je rekao da je prerano da se oceni kada je Titan implodirao, ali da će se potruditi da u narednom periodu pruže odgovore na sva pitanja.

Nestala podmornica Foto: OceanGate

Šta je implodiranje?

Stručnjaci su prethodnih dana često pominjali implodiranje kao jednu i najgoru moggućnost za tada nestalu podmornicu Titan, a sve zbog ogromnog pritiska vode na toj dubini.

Implodiranje je zapravo proces suprotan eksploziji, kada se određeni objekat iznenada, nasilno i burno urušava sam u sebe. Za razliku od eksplozije, u kojoj se energija i materija rasipaju od centra ka spolja, u imploziji se događa upravo suprotno – zapremina objekta se smanjuje, a energija i materija se koncentrišu.

Podmornice se često uzimaju za primer objašnjavanja implodiranja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kada je reč o samo podmornici Titan zasad se pretpostavlja da se ona odvojila od matičnog broda kada je zaronila u Atlantik, a potom nekontrolisano počela da tone ka dnu okeana.

Tokom tog procesa, ona je implodirala, pri čemu su članovi posade na mestu stradali od jačine pritiska. Ovo je, prema rečima stručnjaka, jedan od najtežih načina smrti pod vodom.

BONUS VIDEO Nestala podmornica na putu do olupine Tvitera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare