Valerij Gerasimov i Sergej Šojgu Foto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLIN

Usporavanje ofanzive tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini je svesna odluka, uslovljena željom da se minimiziraju civilne žrtve, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Na sastanku ministara odbrane Sangajske organizacije za saradnju u Taškentu, Šojgu je rekao da se Rusija tokom „specijalne operacije“ u Ukrajini striktno pridržava normi humanitarnog prava, prenosi RIA Novosti.

„Udari se izvode visokopreciznim oružjem na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine – komandna mesta, aerodrome, skladišta, utvrđene objekte, objekte vojno-industrijskog kompleksa. Pri tom se čini sve da se izbegnu žrtve među civilima. Naravno, to usporava tempo ofanzive, ali mi idemo na to svesno“, istakao je Šojgu.

PROČITAJTE JOŠ:

On je optužio ukrajinske jedinice da koriste, kako je rekao, „taktiku spržene zemlje, flagrantno krše međunarodne norme i ponašaju se kao teroristi“.

Šojgu tvrdi da ukrajinske snage koriste stambena naselja, škole, bolnice, vrtiće kao vatrene položaje, da u njima postavljaju tenkove i artiljeriju i da koriste stanovništvo kao živi štit.

BONUS VIDEO: Eksplozije na Krimu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar