Foto: Reuters, Profimedia, EPA_EFE, AP, Slađana Đermanović/Nova.rs

Ukrajina strahuje da će danas, na Dan nezavisnosti, Rusija izvršiti najbrutalnije napade od početka sukoba. Veće proslave otkazane su u gotovo svim gradovima, a predsednik Vladimir Zelenski upozorio je da će Ukrajina snažno odgovoriti u slučaju da Rusija pojača napade.

Najviše strahuje Kijev, u kojem su zabranjeni i svi veliki javni događaji, skupovi i druga okupljanja. Ova mera je stupila na snagu u ponedeljak i trajaće do četvrtka.

Ukrajina Kijev Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Kako bi izbegli moguće napade, veliki broj građana Kijeva napušta grad. Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksandar Rodnjanski izjavio je da se oseća napetost u vazduhu i da ljudi reaguju na vesti, imaju planove za vanredne situacije i ne žele da provode previše vremena u blizini centra.

„Postoji veliki rizik da će Rusija napasti baš danas kako bi nadoknadila svoju nesposobnost da ostvari bilo kakav uspeh na frontu, da imaju bilo kakav uspeh u pokoravanju Ukrajine i u suštini sve neuspehe tokom poslednjih šest meseci“, kazao je Rodnjanski.

Naglasio je da Vlada ima uspostavljenu protivvazdušnu odbranu i da su u toku protivterorističke operacije za borbu protiv svih planiranih ruskih napada.

I američka ambasada u Kijevu je tokom jučerašnjeg dana apelovala na građane SAD da napuste Ukrajinu, navodeći da Stejt department ima informaciju da Rusija planira da u narednim danima pokrene napade na civilnu infrastrukturu i vladine objekte u Ukrajini.

Zelenski: Odgovorićemo oštro

Volodimir Zelenski Foto:ABACA / Abaca Press / Profimedia

Napade očekuje i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je rekao da, ukoliko se Moskva odluči za tako nešto, mora da bude spremna na snažan odgovor ukrajinskih snaga.

Zelenski je upozorio da bi Rusija mogla da danas pokuša „nešto posebno ružno“.

Na konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom, koji se nalazi u poseti Ukrajini, u odgovoru na pitanje novinara o mogućnosti ruskog raketnog udara na Kijev, Zelenski je rekao da postoji svakodnevna pretnja od napada i da ukrajinski obaveštajci sarađuju sa stranim obaveštajnim službama.

Pročitajte još:

„Rusija to radi sve vreme. Mogu li da povećaju broj ovih napada? Da, mogu to da urade danas“, rekao je Zelenski.

Rekao je i da Rusija dobiti odgovor kakav ne pamti ukoliko napadne bilo koji grad tokom današnjeg dana.

„Ukoliko nas napadnu, dobiće moćan odgovor,“ poručio je Zelenski.

Zašto baš Kijev?

Tokom prethodnih šest meseci rata, Rusija je često na posebne datume ili posete međunarodnih zvaničnika Ukrajini, gađala mete koje u tom trenutku nisu bile u samom fokusu rata.

S obzirom na to da Kijev trenutno nije pod stalnim napadana, kao moguća meta upravo se uzima ovaj grad. Takođe, u ovom gradu nalaze se sve bitnije institucije i zgrade vlasti, čijim uništavanjem bi Rusija poslala direktnu poruku Ukrajini i to upravo na dan kada ova zemlja proslavlja 31. godinu nezavisnosti.

Irpin Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Da li će napad uslediti kao odmazda za Duginu?

Takođe, do intenzivnih napada moglo bi da dovede nedavni atentat na Dariju Duginu, za koju ruska služba FSB okrivljuje Kijev.

Duginu, ćerku ruskog filozofa i jednog od najbližih saradnika Vladimira Putina – Aleksandra Dugina, navodno je ubila državljanke Ukrajine Natalije Vovk.

„Utvrdili smo da je zločin pripremila i izvršila ukrajinska specijalna služba. Počinilac je Natalija Pavlovna Vovk, državljanka Ukrajine rođena 1979. godine, koja je u Rusiju došla 23. jula 2022. godine zajedno sa svojom dvanaestogodišnjom ćerkom“, navodi se u izveštaju FSB-a.

Duginu je posthumno odlikovao Vladimir Putin potpisavši dekret kojoj joj se dodeljuje Orden za hrabrost. U telegramu saučešća koji je ranije uputio porodici ubijene novinarke, ruski predsednik je ocenio da je Dugina kao novinarka, naučnica, filozof i ratni dopisnik, pošteno služila svom narodu i otadžbini i „svojim delima dokazala šta znači biti ruski patriota“.

BONUS VIDEO Eksplozije u Kijevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar